Uutiset

Työkoneet

Maxpo 2022 – Rotyx ilman kallistusylintereitä

Lännen Tractors Oy:n osastolla oli esillä mielenkiintoinen uutuustuote. Sulkavalainen Rotyx Oy nimittäin tuo markkinoille ilman kallistussylintereitä toimivan kallistuvan kauhanpyörittäjän. Sen keskeisenä innovaationa on joulukuussa 2021 patentin saanut kääntölaite, joka perustuu öljynpaineen avulla kääntyvään siipirakenteeseen. Laitteen testausta ja koekäyttöä on tehty savonlinnalaisessa A&K Ryynänen Oy:ssä.

Miehet Rotyxin takana ovat Tuomo Sihvo, Harri Qvintus sekä Simo ja Asko Toropainen. Yhtiön hallituksessa istuu myös Lännen Tractors Oy:n toimitusjohtaja Timo Huttunen, joka tuo yritykseen laaja-alaista kokemusta kaupallisesta näkökulmasta ja kansainvälisestä toiminnasta. Rotyx tähtääkin jatkossa kotimaan lisäksi myös Keski-Euroopan markkinoille.

Sylinteritön ratkaisu ei ole sinänsä uusi idea. Rotyxin toteutustapa sen sijaan on. Kallistuskulma suuntiinsa on 50 astetta. Valmistaja lupaa, että kallistusvoima pysyy vakiona kaikissa kauhan asennoissa.

Nyt valmiina on yksi malli eli messuillakin esitelty Rotyx TR-M, joka on tarkoitettu 13–18 tonnin peruskoneisiin. Kiinnikkeenä kauhoille ja muille työlaitteille on vakiona S60. Kiinnikkeellä ja puomin tappikiinnityksellä laitteen paino on 527 kilogrammaa. Valmistajan suosittelema suurin kauhan leveys on 1 700 millimetriä. Suositeltu hydrauliikan tuotto kallistukselle on 22 ja pyöritykselle 45 litraa minuutissa. Kokonaisleveys on 510, pituus 890 ja rakennekorkeus 435 millimetriä.

Lisävarusteista voidaan mainita muun muassa suurvirtausläpivienti, keskusvoitelujärjestelmä, kouramoduuli sekä koneohjauksen anturoinnit. Samaan kokoluokkaan on saatavana myös kallistuva pikaliitin ilman pyöritysmahdollisuutta.


Lue seuraavaksi