Uutiset
Juupajoella kisattiin kolmannen kerran kaivukoneiden lumiveistossa
Artikkelikuva: Voittajan on helppo hymyillä. Risto Kantola pokkasi kolmannella yrittämällään lumiveistokisan voiton. Taustalla näkyy miehen teos ”Juupajoen Susi” vierellään luomistyöhön käytetty kaivukone. Huomioikaa sävy sävyyn maalattu kauha. Leipätyönään Konepörssistäkin aiemmin tuttu Risto kaivaa VM-Suomalainen Oy:n palveluksessa.
Artikkelin lopussa on kuvakavalkadi kaikista kilpailun lumiveistoksista.
Meidät suomalaiset tunnetaan maailmalla kaikenlaisista hulluista kisailuista ja tempauksista. Ne liittyvät yleensä kesään, kun jokin kylätoimikunta järjestää kesätapahtuman. Tätä teemaa myötäillen Pirkanmaan pienimmässä kunnassa Juupajoella kehiteltiin taannoin idea järjestää kaivukoneiden lumiveistokisa. Kesäinen ajankohta ei kuitenkaan oikein sopinut kuvioon, joten tapahtuma päätettiin pitää talvella. Monesti kisat on tosin jouduttu perumaan kehnojen sääolojen johdosta, mutta tänä vuonna päästiin tositoimiin ennätyksellisen osallistujamäärän myötä.
Nyt kolmannen kerran järjestämään päästy konemiesten taidetapahtuma keräsi paikalle yli neljätuhatpäisen yleisön mukavaan lauantaipäivän viettoon Juupajokea halkovan kantatie 58:n varrella sijaitsevalle kisapaikalle.
Tarjolla oli itse veistokisan lisäksi muutakin katsottavaa, kun paikalle oli saapunut koneliikkeitä esittelemään tuotteitaan sekä muita konealan toimijoita. Ilmassa oli sopivasti markkina- ja talviriehahenkeä. Tietenkin makkaraa ja muuta pientä purtavaa oli tarjolla. Lapsille oli järjestetty omaa ohjelmaa. Viereinen pulkkamäki oli kuulemma lähiseudun pisin ja perheen pienimmille oli tarjolla rekiajelua. Vanhemmalle väelle oli silmänruokaa tarjolla veteraanikuorma-autoissa, joita nähtiin paikalla muutamia kunnon konepäivien hengessä.
Juupajoen yrittäjät
Tänä vuonna paikalla nähtiin Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen, joka avasi kilpailun sekä toimi tuomariston jäsenenä. Avauspuheessaan Pentikäinen korosti lajin vaativuutta, joka näkyy arkielämässä ammattitaitona. Siitä ammattitaidosta hyötyy koko Suomi, kun maatamme rakennetaan.
Tapahtuman järjestelyistä vastasi Juupajoen Yrittäjät ry, jonka piirissä myös veistokilpailun idea aikoinaan syntyi.
”Näiden kisojen koostaminen alkoi jo syyskuussa ja lumikasoja päästiin tekemään vuoden alussa”, sanoo Juupajoen Yrittäjät ry:n puheenjohtaja Pauli Kujala. Talkooväkeä järjestelyihin ja rakentamisiin osallistui noin 60 henkeä.
Paikalliset yrittäjät olivat kutsuneet Pentikäisen paikalle, joka kertoi myös, että oli saanut pikaisen perehdytyksen Juupajoen yrityselämään, jota hän pitää hyvin vireänä ja monimuotoisena ottaen huomioon kunnan pienen koon. Paikkakunnalla on suuri määrä pienyrittäjiä, mutta myös muutama suurempi yritys, jotka työllistävät yhteensä parisensataa henkeä.
Kaivukonetaidetta
Leppoisan talvipäivän vieton päätapahtuma oli kuitenkin kaivukoneiden lumiveistokilpailu, joka ainakin vielä joutuu tyytymään SM-titteliin. Ehkä jossain vaiheessa paikalla nähdään myös ulkomaalaista väriä, jolloin voidaan jo puhua lajin MM-kisoista.
Tänä vuonna paikalla vieraili englantilainen Earthmovers-lehden toimittaja ja some-vaikuttaja Nick Drew, jonka edesottamuksia voi seurata hänen monilta some-kanaviltaan. Päänavaus ulkomaille on siis näin tehty, kun Nick uutisoi tapahtumasta saarivaltiossa. Moista kisaa ei tämä maarakennusalan konkari ollut koskaan nähnyt, joten hämmästys ja kunnioitus tekijöitä kohtaan oli suuri.
Ja sitten itse kisaan
Kilpailun nimi kertoo itsessään jo kaiken, tehdä kaivukoneella taideteos lumesta. Tänä vuonna kisaan osallistui parikymmentä kilpailijaa, jotka oli jaettu kahteen sarjaan, mies ja kone sekä mies, kone ja avustava lapiomies. Ikärajaa ei kilpailussa ollut, ei ylä- eikä alarajaa. Nuorin osallistuja oli 10-vuotias Hugo Rentto, joka käskytti vajaan 10 tonnin painoista kaivukonetta. Eikä huonosti käskyttänytkään, Hugo sijoittui kolmanneksi apumiehensä kera.
Kalustona oli kaivukoneita minikoneista reiluihin parikymmentätonnisiin. Suurin osa koneista oli tela-alustaisia, mutta pyöräalustaisiakin nähtiin sekä yksi Lännen-kaivurikuormaaja. Muutamassa koneessa oli pelkästään kallistuva liitin, mutta muutoin kaikissa koneissa oli kallistuva kauhanpyörittäjä, joka tässä lajissa lienee se hyödyllisin lisävaruste.
Jokaiselle kilpailijalle tai kilpailijaparille oli tehty oma noin 4–5 metrin korkuinen lumipyramidi, josta kilpailijat sitten loihtivat teoksen ennakkosuunnitelman mukaisesti, kuten moni kertoi. Oman haasteensa luomistyöhön antoi materiaalin epätasaisuus. Jäätynyt lumi ei aina käyttäytynyt niin kuin oli tarkoitus, vaan lohkeili arvaamattomasti, välillä isoinakin paloina. Lämpötila kisan aikana oli nollan pinnassa, eikä missään vaiheessa oikein päästy käsittelemään kunnon suojalunta.
Kilpailuaikaa oli käytettävissä neljä tuntia ja suurin osa kilpailijoista antoi kauhan heilua kalkkiviivoille saakka.
Ensi kerralla uudestaan
Pauli Kujala kiitteli kaikkia kilpailun mahdollistaneita talkootyöläisiä ja maanomistajaa alueen käytöstä. Valmisteluita on tehty jo pitkään ennen kisapäivää, mutta onneksi luonto hoitaa kuulemma kisapaikan jälkisiivouksen. Juhannuksena tuskin on enää taidetta tarjolla Juupajoen pellolla.
”Ensi vuonna taas kisataan mahdollisesti samoissa merkeissä ja toivon mukaan paikalle uskaltautuu lisää uusia kilpailijoita. Mahdollisesti siksi, että kisoista päätetään joka vuosi erikseen ja keleilläkin oma sanansa sanottava.”
”Kiitokset vielä kaikille kilpailijoille, näytteilleasettajille, talkoolaisille, maanomistajalle ja etenkin katsojille. Oli mukava nähdä paljon perheitä lapsineen viettämässä täällä aikaa. Lasten iloista hälinää ei ole koskaan liikaa maailmassa, ja täällä sitä nähtiin ja kuultiin reilusti. Toivotankin taas kaikki joukolla mukaan seuraavalla kerralla”, sanoo Pauli Kujala lopuksi.
Paikalla nähtiin myös koneliikkeiden osastoja:
Lumiveistokisan satoa: