Uutiset

Työkoneet

JCB Baumassa – Uutuuksia luvassa

JCB 8080 siirtyy Bauman myötä historiaan ja sen tilalle tuodaan kahdeksan tonnin kokoluokkaan sijoittuva kaivukonemalli 8085 ZTS. Ulkomitoiltaan ja ulottuvuuksiltaan se vastaa kutakuinkin edeltäjäänsä. Muutoksia peltien sisään ja ohjaamoon on kuitenkin tehty useita.

Moottoritehoa on tullut lisää pari prosenttia ja 2,2 litran turboahdettu Isuzu (Tier 3) antaakin nyt tehoja 43 kilowattia. Maksimi vääntö saavutetaan nyt 200 kierrosta aiemmin kuin aiemmin eli 1600 minuuttikierroksessa. Tämä tarkoittaa JCB:n mukaan parin litran alempaa tuntikulutusta sekä pienempiä päästöjä. Hydrauliikassa on kolme erilaista tehoaluetta valittavana työn mukaan eli kevyt, normaali ja raskas. Tyhjäkäyntiautomatiikka koneesta löytyy myös. Lisähydrauliikkaa hallitaan nyt proportionaalisesti kaivuvipujen peukalopyörillä.

Hydrauliputkien ja letkujen linjat on puomissakin vedetty uusiksi ja paremmin suojaan. Liittimet kaivupäässä ovat pikakiinnitteisiä ja pölyltä suojattuja. Puomin sylinterit sekä puskulevy voidaan tarvittaessa varustaa letkurikkoventtiilein.

Letkujen ja putkien pituuksia on pystytty lyhentämään sekä myös vähentämään ohjaamon alla, kun venttiililohkot on sijoitettu moottoritilaan ohjaamon oikealle puolelle.

Venttiililohkoihin pääsee käsiksi paitsi moottoritilasta, myös ohjaamon puolelta luukun avaamalla.

Kuljettajaa varten ohjaamosta löytyy uudet rannetuet. Puskulevyn hallintavipu on uusi ja siitä löytyy nyt nopeusalueen vaihtoon tarkoitettu nappi. Myös ajovivut ja –polkimet on muotoiltu uudestaan lähemmäs kuljettajaa ja tyvitaittoa sekä lisähydrauliikkaa hallitaan sivuttain keinuvalla jalkapolkimella ajopolkimien oikealta puolelta. Iso LCD –näyttö omaa kolme eri valikkoa asetuksiin, koneen diagnostiikkaan sekä säätöihin.

JCB:n ilmoittama melutaso ohjaamossa on vain 73 desibeliä. JCB 8080 ZTS on myös yksi JCB:n uutta stailausta esittelevistä koneista. Uudistuneet tarrat koneen kyljissä ovat osa uutta brändiä.

Toinen pienempään kaivukonepäähän sijoittuva päivitys on tehty malliin 8018, joka painaa 1,6 tonnia ja on suurin kolmesta 801 –perheen minikaivukoneista. Koneen suojausta on parannettu mm. korvaamalla oven alaosan lasi metallilevyllä. Vastapaino on suojattu nyt kumilla. Kaikki valot niin ohjaamon katolla kuin puomissa ovat nekin nyt paremmin suojassa.

Edelleen koneen puskulevyyn voidaan asentaa nailonista valmistetut palat suojaamaan koneen alla olevaa asvalttia. Turvallisuusnäkökohta on, että konetta ei voi enää käyttää ulkopuolella seisten. Istuimessa kun on painoon reagoiva, koneen käytön salliva kytkin. Asiakas saa halutessaan koneen paremmin näkyvällä keltaisella maalipinnalla sekä ns. hehkuvilla logoilla. Tämä lisää turvallisuutta liikenneväylillä ja miksei myös purkutyömailla.

JCB:n pienin kurottaja

JCB on kurottajissa markkinajohtaja. Laaja Loadall -mallisto saa Baumassa jatkoa. Yksi uutuuksista on alle kaksi metriä leveä malli 515-40, joka on samalla malliston pienin. Kun korkeuskin on vain 1,8 ja pituus 2,97 metriä, niin voidaan puhua varsin kompaktista kurottajasta. Työpaino on alle 3,5 tonnia. 1500 kilon taakka nousee neljään metriin.

Moottorina on 50 heppainen Deutz. Pienestä koosta huolimatta tarjolla on varsin tilava ja valoisa ohjaamo, johon kulku on helppoa matalalle avautuvan oven ansiosta.

Muita Loadall –uutuuksia ovat mallit 527-58 (2,7 t/5,8 m) ja 550-80 (5,0 t/8 m).

Malli 527-58 on vain kaksi metriä leveä ja kaksi korkea. Sillä sopii ajamaan sisään tehdas- ja parkkihalleihin sekä varastoihin.

Molemmissa koneissa on moottorina JCB.n oma Dieselmax. Valittavana on tehot 63 tai 74 kilowattia. Hydrostaattinen voimansiirto tarjoaa maksimissaan 40 kilometrin tuntinopeuden.

Pienemmän mallin lisähydrauliikan tuotto on 126 ja suuremman 140 litraa minuutissa. Tämä takaa riittävästi öljyä runsaalle joukolle erilaisia toimilaitteita.

EN15000 säädökset tulevat voimaan tämän vuoden syyskuussa. Tämä tietää sitä, että kurottajissakin pitää olla automaattinen rajoitus kuorman nostolle. JCB esittelikin omaa ratkaisuaan, joka estää koneen vakavuutta uhkaavan noston automaattisesti. Kuljettajan pitää vetää taakka lähemmäs konetta ennen kuin taakan nosto onnistuu.

Tier 4 moottori

Uusinta uutta Baumassa ovat edelleen kaksi runko-ohjattua teleskooppikuormainta eli mallit TM200 ja TM220. Ne tulevat olemassa olevan mallin TM310 seuraksi. Kyseessä on konetyypit, joiden takapäät on otettu pyöräkuormaimista 406 ja 409.

Runkonivelen etupuolella on sitten kurottajatyyppinen kuormaimen konstruktio. Näillä päästään perinteistä pyöräkuormainta parempiin nostokorkeuksiin eli TM200:n nostokorkeus on trukkipiikeillä 4,47 ja TM220:n 4,57 metriä. Nostokapasiteetit ovat 1800 ja 2200 kiloa.

Molemmissa koneissa on Deutz D2011 diesel, pienemmässä vapaastihengittävä (46 kW) ja suuremmassa turboahdettu versio (56 kW). Nopeammat voimansiirto-optiot antavat koneille 30 (TM200) ja 40 kilometrin (TM220) tuntinopeudet.

JCB Vibromax tekee tiivistyskalustoa. Uusinta uutta Baumassa tulevat olemaan 2-valssijyrä VMT860 ja kaksi perässäkäveltävää mallia VMD70 ja VMD100. VMT860 rummun leveys on 1675 millimetriä ja koko komeus painaa 8750 – 9250 kiloa riippuen siitä varustetaanko kone ohjaamolla vai turvakaarella.

Edelleen Baumassa voi tutustua uuteen satelliittiyhteyden tarjoavaan LiveLink lite –järjestelmään. Aiemmin tarjolla on ollut GPS –tekniikkaan pohjautuvat LiveLink Advanced ja LiveLink Advanced Plus –järjestelmät raskaammalle kalustolle. Lite –versio onkin tarkoitettu compact –osastolle. Se tarjoaa dataa mm. koneitten paikasta, käyttötunneista ja siihen voidaan asentaa mm. maantieteelliset rajat, jonka sisällä konetta pitää käyttää. Myös huolto voi hyödyntää järjestelmää ja etenkin konevuokraamoitten kaluston hallinta helpottuu.

Suuri uutuus on myös 80 miljoonan punnan investoinnin vaatinut, uusi Tier4/Stage IIIB yhteensopiva JCB Ecomax dieselmoottori. Moottori käy nyt läpi kenttätestejä ja täydessä tuotannossa sen luvataan olevan vuonna 2012. Poikkeavaksi innovaation tekee se, että siinä ei ole JCB:n mukaan partikkelisuodatinta eikä pakokaasujen uudelleen kierrätystä. Määräykset täytetään pääasiassa palotapahtuman paremmalla hallinnalla sekä polttoaineen ruiskutusta kehittämällä. Tavoitteena on ollut vähentää päästöjä mahdollisimman aikaisessa vaiheessa, eikä niinkään keskittyä aikaansaatujen epäpuhauksien kitkemiseen jälkikäteen.

Baumassa voi siis käydä katsastamassa muiden joukossa tämän varsin mielenkiintoisen moottorinkin. JCB –koneet Suomeen tuo Mateko Oy.

JCB:n uusi kaivukonetehdas

Englantilainen, tänä vuonna 65 vuotta täyttävä perheyritys JCB on jo muutaman vuoden ollut maailman kolmanneksi suurin maarakennuskonevalmistaja. Bamfordin perheen omistamalla JCB:llä on 18 tehdasta neljässä eri maanosassa. 11 tehdasta on Englannissa, kolme Intiassa sekä vielä yksi Amerikassa, Kiinassa, Saksassa ja Brasiliassa. Yritys työllistää 7000 ihmistä. Toimitusjohtajana on yrityksen perustajan, kaivurikuormaimia alussa valmistaneen Joseph Cyril Bamfordin poika Sir Anthony Bamford.

Viimeaikaisiin investointeihin kuuluvat 40 miljoonaa puntaa kaivukonetehtaaseen Uttoxeterissa Englannissa, seitsemän miljoonaa työlaitetehtaaseen samassa paikassa sekä vielä 36 miljoonaa kaivurikuormaintehtaaseen New Delhissä Intiassa.

Tänään JCB:n valmistusohjelmassa on yli 300 erilaista konemallia. On tela- ja pyöräalustaisia kaivukoneita, kaivurikuormaimia, kurottajia, pyöräkuormaajia, trukkeja, pienkuormaimia, jyriä ym.

Uuden kaivukonetehtaan kapasiteetti on jopa 8000 konetta vuodessa. Tehtaalla valmistetaan kaivukoneita kokoluokissa 7-46 tonnia.

Tällä hetkellä tuotannon vauhti on kuitenkin vain murto-osan kapasiteetista. Linjoilta tulee päivittäin ulos kahdeksan tela-alustaista ja kaksi pyöräalustaista konetta.

450.000 neliömetrin tehdas on selkeästi jaettu kahteen osaan. Toinen puoli on pyhitetty osavalmistukseen eli koneistukseen, hitsaukseen ym. Toinen puoli taas keskittyy puhtaasti koneitten kokoonpanoon. Näin kokoonpanolinja ei häiriinny osavalmistuksen aikaan saamasta melusta ja muista vaikutuksista. Valoisuus ja avaruus tehtaalla ovat silmiinpistävät.

Hydrauliikkakomponentit tehtaalla kootaan ns. puhtaissa huoneissa. Maalauslinja on aivan uusinta uutta tekniikkaa. Kuusiosaisella maalausprosessilla aikaan saadun pinnan luvataan olevan markkinoiden vahvimpia.

Valmiit koneet testataan nyt kolmessa eri vaiheessa, kun aiemmin niitä oli vain kaksi. Kaikista koneista käydään läpi 200 eri kohtaa ennen kuin keltaiset JCB –rekat pääsevät kuljettamaan niitä satamaan.

Lue seuraavaksi