Uutiset

Työkoneet

Hydraulinen iskuvasara keksittiin Euroopassa

Myös iskuvasaroiden alkuhistoria on ilman aivan varmaa tietoa siitä kuka teki sen maailman ensimmäisen hydraulisen iskuvasaran. Varmaa on kuitenkin se, että keksinnön ajankohta on 1960-luku. Paineilmakäyttöiset laitteet alkoivat jäädä yhä enemmän hydraulisten vasaroiden taustalle 70-luvulle tultaessa. Nykyään valmistajia on maailmassa jo kymmeniä. Konevalmistajat brändäävät myös iskuvasaroita omalle merkilleen, vaikka tekijänä on usein tunnettu vasaravalmistaja. Tänään iskuvasarasta on moneksi. Kiven rikotuksessa yleisesti käytetty työlaite on tuttu näky myös purkutyömailla ja talvisaikaan routakin väistyy hydrauliikan tuottaman voiman edessä.


Artikkelikuvan teksti: Kruppin valmistama hydraulinen iskuvasara HM400 vuodelta 1963. Kyseessä on nykyisten Epiroc -vasaroiden esi-isä.


Vahvimmin useissa lähteissä väitetään, että ensimmäisen hydraulisen iskuvasaran kehitti 1960-luvun alussa saksalaisyhtiö Krupp Berco Bautechnik. Mallimerkinnällä HM 400 varustettua vasaraa esiteltiin ensimmäistä kertaa julkisesti Hannoverin näyttelyssä vuonna 1967. Yksin siinä näyttelyssä myytiin jo 2 000 vasaraa. Vuonna 2002 Krupp liitettiin Atlas Copcoon. Nykyisin vasaramerkki on Epiroc.

Myös ranskalaisyhtiö Montabert väittää tehneensä ensimmäisen hydraulisen iskuvasaran maailmassa. Yritys myös myi jo 60-luvulla omaa mallistoaan.

Sillä ei oikeastaan enää ole merkitystä, kumpi edellä mainituista ehti ensin. Molemmat yritykset ovat olleet vahvasti mukana laitteen alkuaikojen kehitystyössä. Alussa vasaroiden kanssa oli ongelmia. Ne eivät tahtoneet kestää rikotustöissä syntyvää suurta rasitusta ja tämä hillitsi markkinoiden laajenemista.

70-luvulla valmistus oli muutamien hallussa, mutta 80-luvun taitetta kohti mentäessä sellaiset merkit kuin Indeco, NPK ja tietenkin kotimainen Rammer liittyivät bisnekseen.

Rammer tunnetaan maailmalla hyvin. Kotimaan kielessä jopa puhuttiin (ja puhutaan edelleen) aina rammeroinnista, kun tarkoitettiin iskuvasaralla lyömistä. Japanilainen Furukawa valtasi 90-luvulla nopeasti kotimaansa ja muun Aasian markkinoita ja nähtiin samoihin aikoihin jo myös Euroopassa.

Sittemmin merkkejä on tullut markkinoille runsaasti ja monien uusien vasaramerkkien kotimaa on Kiina. Myös Euroopassa on useita valmistajia. Italiassa esimerkiksi Hammer Europe valmistaa hydraulisia iskuvasaroita aina 200 tonnin peruskoneisiin saakka.

Kotimaan mahtimerkki

Rammer-iskuvasaroiden tarina alkaa sekin siis jo 1970-luvulta, jolloin uutta laitetta kehitettiin Asko-Upolla. Iskuvasaroita suunnitellut Teuvo Grönfors siirtyi kuitenkin Roxonille, joka osti myös iskuvasarasuunnitelmat. Syksyllä 1974 Roxonilla aloitti juuri koulusta valmistunut hydrauliikkainsinööri Pekka Heikkonen, joka alkoi suunnitella laitetta eteenpäin.

Lahdessa valmistettava Rammer on nykyään Sandvikin omistuksessa. Se on yksi tunnetuimmista iskuvasaramerkeistä maailmalla.

Miehet perustivat vuonna 1978 Rammer Oy:n ja pian tuotekehitys päätti valmistaa maailman suurimman iskuvasaran Rammer S800:n. Roxon jatkoi pienempien iskuvasaroiden valmistajana 80-luvun puoliväliin saakka.

Miehet Rammerin suunnittelun ja toteutuksen takana ovat diplomi-insinöörit Pekka Heikkonen ja Unto Vilja sekä insinööri Timo Sippus. He edustivat aikansa parasta asiantuntemusta muun muassa hydrauliikassa. Partek Kalkki Oy varasi heti yhden S800:n,

vaikka mitään konkreettista ei ollut esitellä. Vasaran hinnaksi sovittiin tuolloin 103 200 markkaa. Hanhirova-yhtiö osti toisen vasarayksilön.

”Vasaran ensimmäinen työkohde oli Elijärven kaivos, jossa Hanhirova-yhtiö muun muassa ampui ylisuuret kivet”, kertoi Erkki Hanhirova Konepörssille vuonna 2009.

”Vasara kiinnitettiin pyöräalustaiseen Åkerman H9M -kaivukoneeseen. Yli kuution kivistä maksettiin tuolloin yksikköhinta. Iskuvasara osoittautui oikeaksi rahasammoksi tällä laskutusperiaatteella ja niinpä jouduttiin neuvottelemaan työn teettäjän kanssa hinnan kohtuullistamisesta. Ensimmäinen Rammer lähti Hanhirovalta eteenpäin vaihdossa peruskoneen mukana.”

Hanhirova-yhtiöt tunnetaan nykyisin Havator Oy:nä.

Rammerin laajan vasaraperheen suurin malli on nykyään 9033E, joka on tarkoitettu peruskoneisiin 65–120 tonnia.

Myös ensimmäinen täyssähkökäyttöinen vasara on jo tuotu markkinoille. Valmistaja on Lekatech Oy.



Lue seuraavaksi