Uutiset

Työkoneet

Haketusvoimaa Itä-Suomeen

Metsähaketta syntyy pienillä murskaimilla suoraan metsässä, toisaalta haketta syntyy myös lähinnä terminaaleissa käytettävillä raskaammilla murskaimilla ja hakkureilla. Kiihtelysvaarassa tukikohtaa pitävä Suomen Mobiilimurskaus Oy on yritys, jonka koneet työskentelevät useimmiten terminaaleissa ja lämpövoimaloilla. Yrityksen konekanta koostuu kahdesta puoliperävaunualustaisesta Doppstadt 750-murskaimesta sekä juhannuksen alla käyttöönotetusta samaisen valmistajan hakkurista, joka on ensimmäinen laatuaan koko maailmassa. Doppstadt DH-910 SA -hakkuri näki päivänvaloa ensi kertaa kesäkuussa Ruotsin Elmia Wood-messuilla, joten Suomen Mobiilimurskaus Oy:n Timo Tahvanaisella on käytössään uutuusluokan kalustoa.

– Työmaamme sijaitsevat useimmiten Itä-Suomen, Savon ja Kymenlaakson alueella, kertoo hakkurimies Jani Räsänen M-realin Simpeleen tehtaalla, missä on menossa energiahakkeen tekoa risuista.

Muutaman kuukauden käyttökokemusten perusteella oululaisen Jasto Oy:n maahantuomalle hakkurille asetetut tavoitteet ovat täyttyneet varsin hyvin.

– Olemme tähän mennessä hakettaneet lähinnä runkopuuta ja olemme päässeet haketustuloksissa asetettuihin tavoitteisiin. Risuja ja risutukkeja olemme ajaneet toistaiseksi varsin vähän, mutta tulokset ovat mielestäni varsin lupaavia, jatkaa Räsänen.

Itsenäinen kokonaisuus

Saksalaisvalmisteinen Doppstadt DH-910 SA -hakkuri rakentuu kolmiakseliselle puoliperävaunualustalle, mikä mahdollistaa nopeat ja turvalliset siirrot työmaiden välillä. Hakkurin rumpu saa käyttövoimansa 610 hevosvoimaisesta Mercedes-Benzin valmistamasta dieselmoottorista, jonka polttonestetalous on osoittautunut käyttäjäystävälliseksi.

Läpimitaltaan 90 sentin kappaleita syövän hakkurin syöttö tapahtuu pituudeltaan 6,8 metrin hihnakuljettimella, jonka nopeutta voidaan säätää portaattomasti.

Suomen Mobiilimurskauksen toimintamallin mukaan hakkurin tai murskaimen mukana seuraa aina ammattimies, joka huolehtii materiaalin syötöstä omalla kalustolla. Yrityksen nokkamies Timo Tahvanainen on kehittänyt murskien ja hakkureiden siirtoon sekä syöttöön varsin toimivaksi osoittautuneen, kuorma-autoon perustuvan konseptin, joka on herättänyt ansaittua kiinnostusta myös alan muiden yrittäjien keskuudessa. Suuresta kiinnostuksesta ja myönteisestä palautteesta johtuen Tahvanaisen tallissa ollaan valmiita aloittamaan nosturiautojen teko myös yrityksen ulkopuolelle.

Uutuushakkuria vetää telivetoinen Scania, jonka ohjaamon taakse on asennettua syöttöä varten Kesla 1200T-uutuusnosturi, joka on suunniteltu nimenomaan raskaaseen ja jatkuvaan syöttötyöhön, missä tyviosa on jatkuvan rasituksen kohteena.

Kesla onkin yhdistänyt uutuusnosturiin tuotannossaan jo olevia komponenttikokonaisuuksia. Tyviosa tukijalkoineen on peruja 24 tonnimetrin nosturista, puomisto sen sijaan on 12 tonnimetrin nosturista. Oman vetoauton ja nosturin ansiosta hakkeen teko sujuu itsenäisesti, muista toimijoista riippumatta.

Tahvanaisen ja Räsäsen mukaan saksalaisuus on varsin merkittävä etu jälkimarkkinoinnin kannalta.

– Varaosatoimitukset Saksasta Suomeen ovat hoituneet nopeasti, kiittelee Räsänen, jonka mukaan Jaston Oulussa sijaitsevalla varaosavarastolla saadaan hoidettua useimmat varaosatarpeet.

Ari Perttilä

Lue seuraavaksi