Uutiset

Työkoneet

ECM 60ZT – tukeva kuusitonninen

Minikone Oy vuokraa ja myy italialaisvalmisteisia ECM-minikaivukoneita kokoluokissa 1–10 tonnia. Koneet ovat aivan samoja kuin Eurocomach-nimellä valmistetut. Minikone myy ne ECM-nimellä. Merkki oli tehtaalla jo käytössä Australiaan menevissä malleissa. Eurocomach-nimellä ei koneita tuoda Suomeen, mutta Minikone vastaa molempien merkkien jälkimarkkinoinnista.

Kävimme Tuusulassa, päiväkodin rakennustyömaalla katsastamassa VM Suomalainen Oy:n tuoreen hankinnan eli ECM 60ZT -mallin, joka on hiljattain päivittynyt Stage V -päästöluokkaan. Tämä suomivarustein noin kuusi tonnia painava 60ZT noudattaa pitkälti isoveljensä 85SB:n tekniikkaa ja uudistuslinjaa. Niin ikään päästöluokkaan Stage V päivitetty 85 painaa suomalaisessa työkunnossa varusteineen noin 10 tonnia. Molemmat uudistuneet mallit ovat lyhytperäisiä, mutta 60ZT:ssä on 110 millimetrin telalinjan ylitys.

ECM-minikaivukonemallisto uusiutuu ja päivittyy Stage V -päästöluokkaan. VM Suomalaisen ECM 60ZT on lyhyestä perästään huolimatta varsin vakaa kone. Mursketta täynnä olevaa kauhaa saa pyörittää täydellä ulottuvuudella varsin vapaasti.

Seuraavat Stage V -tason päivitykset ovat ES60 ja ES65. Myös ES42 on tulossa tänä vuonna. Näin koko mallistoa viedään samaan muottiin.

”Edellinen VM Suomalaisen ECM oli mallia 57, mutta se vaihtui tähän 60ZT-malliin kesällä. Yrityksellä oli Helsingissä Vihreä Väylä -teemaan toteutettava työmaa, jossa erityishuomio oli koneiden päästöissä, meluissa ym. Tilaaja edellytti viimeisintä päästöteknologiaa, mikä tuntuukin olevan kasvava trendi. Ympäristöasiat otetaan yhä enemmän hankintakriteereiksi”, aloittaa Seppo Patama Minikone Oy:stä.

Seppo Patama Minikone Oy:stä (vas.) ja Risto Kantola (VM Suomalainen) kertovat, että uusi kuormantunteva hydrauliikka tuo minikaivukoneella kaivamisen yhä lähemmäs suurempien kaivukoneiden hallinnan tuntumaa.

Pieni kone, ison elkeet

ECM 60ZT:n päästöpäivitys on yhtä kuin Kubotan neljäsylinterinen ja 45-kilowattinen dieselmoottori partikkelisuodattimella. Moottori on koneen oikealla sivulla.

Tämän muutoksen lisäksi työhydrauliikka on kuormantunteva, mikä tekee kaivamisesta entistä mukavampaa. Tätä mieltä oli ympäristöystävällisen ja puurakenteisen, Martta Wendelinin päiväkotityömaan pohjatöissä konetta käskyttänyt Risto Kantola. Mies on tuttu Konepörssinkin sivuilta, mutta yleensä vähän isompien koneiden puikoista.

”Täytyy sanoa, että yllätyin positiivisesti. Hallinta alkaa muistuttaa yhä enemmän isolla koneella kaivamista. Uusi hydrauliikkajärjestelmä antaa sopivat liikenopeudet ja sellaiset 1 300–1 400 kierrosta minuutissa riittää moottorin pyörimisnopeudeksi. Siinä edellisessä 57-mallissa sai kääntää kaasun kaakkoon, että sai sopivan kaivurytmin”, sanoo Kantola.

Vierailuhetkellä oli menossa antureiden täyttöä murskeella.

”Ja tämä vakaus yllätti sekin. Kauhan voi aivan kevyesti ottaa mursketta täyteen ja pistoasennossakin levittää maksimi ulottuvuudella. Ei muuten nyöki.”

Ulottuvuus onkin hyvä, sillä asennettuna on pisin kauhanvarsivaihtoehto eli 1 900 millimetriä pitkä. Tyvitaiton Risto sanoo lomauttaneensa. Sille ei ole käyttöä.

”Tosin käänsin puomin ensitöikseni kyllä suoraan, kun edellinen kuski oli jättänyt sen hieman vinoon.”

VM Suomalaisen kaivukonekalusto on pääasiassa paljon suurempaa ja ECM onkin poikkeus. Se on tavallaan eräänlainen heittokone, jota viedään työmaalta toiselle aina, kun tarvitaan ketteryyttä ja kompaktia kokoa. Päiväkotityömaalla yrityksen urakkaan kuuluu muun muassa maaleikkaukset, pohjatyöt, paalutuspohjat ja myös kaikki putkilinjat. Tontin läpi kulkevat vesi- ja viemärilinjat siirrettiin nekin kulkemaan toista kautta.

Kubotan dieselmoottori on sijoitettu uudessa mallissa oikealle sivustalle.

Valmiina tehtaalta

Tehtaalta ECM-koneet tulevat hydrauliikkansa osalta täysin valmiina kauhanpyörittäjää varten. Suomessa niihin varustellaan muun muassa työvalot ja asiakkaan halutessa tietenkin rasvarit, lämmittimet ym. Tankkauspumppu on vakiona.

Minikone Oy:n liikevaihdosta yli puolet tulee konevuokrauksesta ja loput myynnistä. Kauppaa tehdään myös paljon esimerkiksi vuoden vuokrakäytössä olleista koneista. Tällöin tunteja mittarissa voi olla vaikkapa 1 000, jolloin asiakas saa soivan pelin, mutta hinta on laskenut jo reilusti. Vuokrattavat koneet myydään yleensä pois 3–4 vuoden käytön jälkeen, jolloin tunteja mittarissa on noin 3 000.

Norcar a7750

”Tällä hetkellä vuokrakalustossamme on noin 100 konetta. Kaivukoneita on eniten. Sen lisäksi on muun muassa Norcar-pienkuormaajia sekä Bobcatin liukuohjattuja pienkuormaajia, joita on kysytty varsinkin nyt lumitöihin runsaasti. Millään muulla koneella ei esimerkiksi lumen siirtäminen Helsingin ahtailta sisäpihoilta, matalien porttikonkien kautta kadulle jätetylle vaihtolavalle onnistu. Ehdoton peli siihen, vaikka muuten liukuohjattujen markkinat ovat menneet aika pieniksi Suomessa. Norcar-pienkuormaajia meiltä vuokrataan yhä enenevässä määrin myös purkutöihin”, tietää Patama.

”Kallistuvien kauhanpyörittäjien merkit meillä ovat SMP ja Engcon, joista ensinmainittua on eniten. Valinta tehdään peruskoneen kokoluokan mukaan, toinen merkki on sopivampi johonkin tiettyyn kokoon jne.”

Seppo Patama on ollut alalla vuodesta 1986 lähtien. Juttutuokion lopuksi muistelemme Sepon aikanaan alalle palkannutta, jo edesmennyttä Kari Päivikköä. Mies teki Bobcatin kanssa pitkän uran ja moni varttuneempi muistaa touhukkaan miehen Fintractorin Bobcat-ajoilta hyvin.

Lue myös: Vuokraamalla järkevästi – Minikone Oy.



Lue seuraavaksi