Uutiset

Työkoneet

Valoo rakentaa tänä vuonna 5 000 kilometriä valokuituverkkoa

Valokuituyhtiö Valoo Oy on käynnistänyt tämän vuoden valokuituverkkojen rakennusurakat. Töitä on aloitettu eri puolilla Suomea roudan sulamisen tahtiin. Tällä hetkellä kaivutyöt etenevät 50 kilometrin viikkovauhdilla, mutta pian tahti kiihtyy 250 kilometriin viikossa.

”Rakensimme jo viime vuonna yli tuhat kilometriä kuituverkkoa. Se on ilmeisesti enemmän kuin kukaan on koskaan pystynyt Suomessa tekemään yhden vuoden aikana”, kertoo Valoon kaupallinen johtaja Klaus Varis. ”Mutta tänä vuonna luku ylittyy moninkertaisesti. Se tarkoittaa kymmenien tuhansien uusien valokuituyhteyksien käyttöönottoa.”

Täsmällinen tieto rakennetuista kilometreistä selviää loppuvuonna riippuen talven tulosta ja maan jäätymisestä.
”Tähtäämme siihen, että rakentaminen voisi jatkua ainakin marraskuun puoliväliin”, sanoo Varis. ”Ainakin Etelä-Suomessa tämä onnistuu hyvin.”

Tällä hetkellä rakennustyöt ovat käynnissä yli kolmenkymmenen kaupungin ja kunnan alueella. Hankkeet parantavat Suomen digitaalista infrastruktuuria merkittävällä volyymillä ja kurovat kiinni sitä etumatkaa, jonka esimerkiksi Ruotsi ja monet muut Euroopan maat ovat Suomeen verrattuna ottaneet

”Rakennamme samaan aikaan sekä koko maan kattavaa runkoverkkoa että alueellisia verkkoja. Suunnittelemme verkot huoltovarmuutta korostaen. Kuten tiedämme, levottomuus Suomen lähialueilla on lisääntynyt ja hybridivaikuttamista voi kohdistua myös tietoliikenteeseen”, toteaa Varis. ”Digitaalisen infrastruktuurin sietokyky myös häiriötilanteissa on äärimmäisen tärkeä asia meille ja koko tälle maalle.”

Valokuituverkko on lähtökohtaisesti erittäin vakaa ja luotettava tiedonsiirtotekniikka, mutta myös se tarvitsee ylläpitoa.
”Samaan aikaan kun rakennamme uusia verkkoja, siirtyvät jo aiemmin rakennetut verkot ylläpidon piiriin. Julkaisemme tähän liittyen tietoa sopimuskumppaneista lähiaikoina”, sanoo Varis. ”Toimitus- ja huoltovarmuus on meille aivan yhtä tärkeää kuin rakentamisen nopea eteneminen.”


Valoo Oy on vuonna 2019 perustettu suomalainen valokuituyhtiö, jonka missiona on tehdä Suomesta kansainväliset mitat täyttävä tietoyhteiskunta. Valoo investoi suomalaiseen digitaaliseen infrastruktuuriin yli puoli miljardia euroa lähivuosien aikana tuoden valokuituliittymän yli 300 000 suomalaiskotiin ja työllistäen lähes 1 000 työntekijää suoraan Valoolla ja sen urakoitsijaverkostossa ympäri Suomen.Lue seuraavaksi