Uutiset

Työkoneet

VM Suomalainen Oy kasvu-uralla

Vuonna 2017 omistuspohjaansa laajentanut VM Suomalainen Oy on nykyään merkittävä infra- ja erikoisrakentamiseen keskittynyt rakennusliike. Tälläkin hetkellä vakavaraisella yrityksellä on pääkaupunkiseudulla käynnissä useita isoja työmaita. Niistä vähäisin ei ole Mannerheimintien maaliskuussa 2023 alkanut, kadun alaista tekniikkaa sekä rakenteita uudistava 46 miljoonan euron hanke. Katualueiden työmailla VM Suomalaisen siniset Liebherrit ovatkin tuttu näky ja laivastoon liitettiin taannoin kolme uutta lyhytperäistä ja taittopuomillista Liebherr R926 -kaivukonetta (26 t/129 kW).

Viime vuosina yritys on toteuttanut useita vaativia infrakohteita, joista mainittakoon vaikka Telakkarannan alueen vuonna 2021 päättynyt rakentaminen (19 M€). Infratöiden lisäksi lähimenneisyyden toteutuneiden hankkeiden listalla on muun muassa Sörnäisten metroaseman peruskorjaus (6,5 M€) sekä Vanhankaupungin vedenkäsittelylaitosksen peruskorjaus (6,5 M€).

VM Suomalainen toteuttaa merkittäviä infraurakoita pääkaupunkiseudulla. Kun töiden pitää pysyä aikataulussa, on asiansa osaavalla henkilöstöllä ja iskukyisellä kalustolla tärkeä rooli. Viimeisin hankinta on Liebherrin kolme lyhytperäistä 26-tonnista kaivukonetta, joista kuvissa yksi.

Miljoonabudjettisten urakoiden täsmällinen aikataulussa toteuttaminen on taannut myös liikevaihdon tasaisen kasvun. Kun vuonna 2017 oltiin vajaassa 11 miljoonan euron liikevaihdossa, päädyttiin viime vuonna jo 65,7 miljoonaan euroon ja tuloskin oli seitsemän miljoonaa euroa plussalla. Nousua vuoden takaisesta liikevaihdosta peräti 20,5 miljoonaa. Lama ei infrapuolta ole puraissut samalla tavalla kuin talonrakennusta.

Tapaamme hallituksen puheenjohtajan Harri Kallion toimistolla Vantaan Nuolitiellä.

”Mannerheimintien urakka on meille merkittävä ja mittakaavassaan ainutlaatuinen. Sen lisäksi käynnissä on tällä hetkellä 13 työmaata ja useita talven keskeyttämiä on odottamassa nyt keväällä jatkamista. Rautatientorin metroaseman paloturvallisuuden parantamisurakka (10 M€) on myös alkanut”, aloittaa Kallio.

Harri Kallio

Mannerheimintiellä on nyt käynnissä syksyllä valmistuva ykkösvaihe välillä Postikatu-Runeberginkatu. Kakkosvaihe (Runeberginkatu-Reijolankatu) alkaa sen jälkeen. Jo nyt VM Suomalaisen miehet ja koneet tekevät siihen liittyviä sivukatujen remontteja. Sen pitäisi olla valmis loppuvuodesta 2025. VM Suomalainen Oy tarjoaakin rakentamispalveluita ensisijaisesti julkisille tahoille, kuten esimerkiksi kaupungeille, kuntayhtymille ja liikelaitoksille.

”Suurimpia tilaajiamme ovat olleet viime vuosina muun muassa Helsingin kaupunki, HSY sekä Pääkaupunkiseudun Kaupunkiliikenne Oy”, valistaa Kallio.

”Työtilanne ja tilauskantakin ovat meillä varsin hyvällä mallilla. Maakunnissa töistä on varmaan pulaa ja meillekin aliurakoitsijoiden tarjonta on aiempaa suurempaa. Puhelin soi niissä merkeissä varsin usein.”

Ympäristöarvot yhä tärkeämmiksi

Noin 70 ihmistä työllistävä VM Suomalainen pitää kaluston uutena ja varmatoimisena. Liebherr on valtamerkki, mutta muutama Volvo ja ECM on myös kaivukonerivistössä. Liebherrin valmistamia kaivukoneita on kymmenkunta, sekä teloilla että pyörillä. Uusi kalusto antaa myös niitä käyttäville kuljettajille työtyytyväisyyttä.

Huoltosopimuksin varustetut koneet vaihdetaan usein ja näin taataan viimeisin tekniikka ja ympäristöystävällisyys, joka etenkin julkisissa hankkeissa on jo tärkeä kriteeri.

Hallituksen puheenjohtaja Harri Kallio (vas.) toteaa yrityksensä kasvaneen, kun toteutettu on merkittäviä pääkaupunkiseudun urakoita yhä enenevissä määrin. Liebherr-kauppoja Harri on tehnyt Liebherr Finlandin Ari Hopian kanssa.

”Nykyvaatimuksiin on vastattava. Käytämme melkein kaikissa koneissa biohajoavia öljyjä, jotka nykyään saa esimerkiksi Liebherreihin tehdasasennuksena. Stage V -päästöluokka dieselmoottoreissa ja uusiutuvien polttoaineiden käyttö on sekin meillä jo tätä päivää”, sanoo Kallio.

VM Suomalainen oli mukana yhdessä Helsingin kaupungin ”päästötön työmaa” -pilottihankkeessa. Urakkapyynnön pisteytyksessä täyssähköisille koneille annettiin painoarvoa.

”Sille työmaalle ostimme muun muassa kolme täyssähkökäyttöistä Kramer-pyöräkuormaajaa, joita nyt käytetään edelleen niille soveltuvissa kohteissa. Esimerkiksi käynnissä olevassa Niemenmäen väestönsuojan peruskorjausurakassa ne ovat omiaan.”

Lisää Liebherreitä

Tuorein alkuvuodesta maaliin saatu, Liebherr Finlandin Ari Hopian kanssa kätelty Liebherr-kauppa, käsittää kolme lyhytperäistä sekä tela-alustaista R926 Compact -kaivukonetta sekä huoltosopimukset niihin. Kaikki on varustettu ahtaisiin kaupunkiolosuhteisiin soveltuvalla taittopuomilla. Ilman 3D-koneohjausjärjestelmä ei enää nykyään kaupunkityömaille ole asiaa. Liebherreissä se on Konepörssinkin sivuilta tuttua merkkiä L5 Navigation, joka on ollut Suomessa markkinoilla nyt kolmisen vuotta.

Vaihtoon menneissä, kolme neljä vuotta vanhoissa koneissa oli mittarissa 5 500–7 000 tuntia.

Kun koneiden tyhjäkäynti vastaa yleensä neljättä osaa koko työskentelyajasta, päätettiin uudet Liebherrit varustaa automaattisella moottorin sammutuksella. Ensin kierrokset putoavat tyhjäkäynnille ja tietyn ajanjakson jälkeen moottori sammuu. Tämäkin on tärkeä ympäristöseikka, kun työskennellään yksinomaan ruuhkaisessa kaupunkiympäristössä.

Risto Kantola on yksi VM Suomalaisen luottokuljettajista.

Uusien 26-tonnisten Liebherreiden Engcon EC233 -kallistuvat kauhanpyörittäjät on varustettu automaattisella EC-Oil-pikakiinnikkeellä. Lisälaite on helppo pudottaa pois tarpeen vaatiessa.

Päättyneenä talvena on VM Suomalaisenkin työmailla jouduttu rikkomaan paljon routaa. Iskuvasaraa tai repijää käytettäessä ei ole syytä rasittaa pyörittäjää. Sellaisissa paikoissa, missä on kaapeleita ja muita rakenteita paljon, käytetään Heatwork-roudansulatuslaitetta.

Juttutuokion lopuksi pistäydymme parilla työmaalla. Yksi uusista lyhytperäisistä löytyy helmikuussa aloitetulta HSY:n Manttaalitien työmaalta, missä uusitaan vesihuoltoverkostoa. Urakassa saneerataan vesijohtoja ja viemäreitä Vantaalla Veromiehen ja Aviapoliksen alueella.

Vesihuoltoa saneerataan sekä aukikaivamalla että kaivamattomilla menetelmillä: vesijohtoa noin kaksi sekä jäte- ja hulevesiviemäriä noin 1,7 kilometriä. Urakkaan sisältyy myös Tuusulanväylän ja Kehä III:n alitusporaukset sekä Köyhämäen jäteveden mittausaseman saneeraus. Urakan arvo on 5,5 miljoonaa euroa ja valmista pitäisi olla lokakuussa tänä vuonna.

Toinen, niin ikään HSY: urakka Helsingin Tapaninkylässä käsittää huonokuntoisen vesihuoltoverkoston saneerausta. Työmaalla häärii juuri Juupajoella kaivureiden lumiveistoskisan voittanut Risto Kantola. Takapuolen alla Ristolla on on heinäkuussa 2023 taloon tullut Liebherr R936 Compact.

Lue seuraavaksi