Uutiset

Työkoneet

Big Float uudistuu

Remun Big Float -kelluvan kaivukoneen alavaunu on pantu uusiksi. Uutuus E22 oli esittelyssä Metkossa, mutta sen testausvaihe oli vielä vaiheessa. Tuotantomalliksi tämä uutuus tulee vuoden vaihteen jälkeen.

Aikaisemmista malleista saatujen kokemusten pohjalta on huolto- ja muita kohteita kehitetty entistä paremmiksi. Esimerkiksi rakennetta on yksinkertaistettu sillä tavalla, että jään muodostuminen talviolosuhteissa vähenee.

Muotoilua on kehitetty siten, että ponttoni kapenee alaspäin enemmän kuin ennen. Se helpottaa liikkumista niin letoissa kuin kovallakin maalla. Kun vielä telalaput ovat saaneet uuden muotoilun, paranee liikkuvuus upottavassa maastossa huomattavasti. Lisäksi vetomoottorien järjestelmä on uusi ja perustuu säätyvällä lapakulmalla varustettuihin moottoreihin. Sen ansiosta ajonopeus on suuri, jos vastus on pieni ja toisaalta voimaa on paljon kireissä paikoissa. Telaston voiman ja pidon kerrotaan olevan ”eri planeetalta”.

Alavaunun sovite on nyt sellainen, että ylävaunua on helppo vaihtaa myös jälkikäteen. Kovinta kulutusta kohtaavat osat ovat nyt kulutusterästä. Samalla laadukkailla ja kohteeseen oikeilla materiaaleilla on saavutettu entistä kevyempi, mutta kestävämpi rakenne. Kaikkiaan koneesta on tullut käyttäjäystävällisempi ja enemmän kuin tavallinen kaivukone käytön kannalta. Kone voidaan nyt ajaa lavetille kapeana, mikä helpottaa kuljetuksia.

Kone on ollut koeajossa todella vaativissa olosuhteissa ja todettu toimivaksi. Vielä ovat käynnissä kovat ”mättökoeajot”, jotta voidaan olla varmoja teknisten ratkaisuiden toimivuudesta pidemmälläkin ajanjaksolla. Myös valmistukseen on saatu yksinkertaisuutta, minkä ansiosta uudistuneelle tuotteelle ei monista parannuksista huolimatta kohdistu hinnankorotuspaineita. Lopullinen hinta uudelle Big Floatille julkaistaan vuoden vaihteessa, mihin asti vanha malli on vielä tuotannossa.

Remun Metko-osastolla monen huomion kiinnitti Remu-moottoripyörä. Sen omistaja on sen valmistaja Jari Rautio, joka muun muassa ajaa testejä Remulle. Tämä moottoripyöränäyttelyissäkin menestynyt pyörä on rekisteröity ja Jari kertoo ajaneensa tällä liki 3000 kilometriä tänä vuonna.

JK

Lue seuraavaksi