Uutiset

Työkoneet

Bauma Kiinassa on portti Aasian markkinoille

Suurin osa 113.000:sta vieraasta tulee kotimaasta. Vain 17.000 tulee jättivaltion ulkopuolelta ja ihmisvilinää seuratessa tajuaa, että ulkomaalaiset ovat pääasiassa Aasiasta. Eurooppalaisia tai esimerkiksi amerikkalaisia näyttelyssä näkee varsin vähän.

Viimeistään tänä vuonna näyttelyssä varmistui siitä, että kiinalainen konevalmistus on tullut jäädäkseen ja jyrää voimalla maailman kärkeen. Globaalisesti sen merkitys on kasvanut viime vuosina räjähdysmäisesti.

Yhä useampi, puhtaasti kiinalainen konemerkki on jo rantautunut Euroopankin markkinoille. Teknologian ja valmistustekniikan taso on noussut lähes länsimaitten tasolle ja valtavat valmistus- ja myyntimäärät takaavat sen, että tuotekehitykseen on irrotettavissa pääomaa jatkossakin. Eurooppalaiset konevalmistajat eivät syyttä ole jo lievästi huolissaan. Toisaalta samalla kun kiinalaiskoneet kipuavat teknisesti samalle tasolle länsimaitten vastaavien kanssa, nousevat myös tuotantokustannukset ja mm. edullisen työvoiman aikaan saama kustannusetu hupenee.

Tänä vuonna nopeasti kohonnut teräksen ja useitten komponenttien hinta ei sekään voi olla vaikuttamatta kiinalaiskoneitten hintoihin lähitulevaisuudessa. Elintarvikkeitten ym. kulutushyödykkeiden jatkuva hinnannousu taas lisää paineita nostaa palkkoja.

“Vaikka maailman talous kamppailee talouskriisissä, on tämänvuotinen Bauma suuri menestys kaikilla mittareilla. Näyttely osoittaa sen, kuinka suuri vaikutus Kiinan koneteollisuudella on koko maailman markkinoihin. Täällä näkee, että kiinalaisella koneteollisuudella on vahva usko tulevaisuuteen”, kertoi ulkomaankauppaliiton johtaja Zhang Xiaolin avajaisissa.

Vuonna 2006 näyttelyssä kävi rapiat 80.000 ihmistä, nyt 113.000. Näyttelyala kasvoi 40 prosenttia 210.000 neliömetriin. Näytteilleasettajia tuli 30 maasta yhteensä 1.608 kappaletta, mikä vuoteen 2006 verrattuna merkitsi lähes 50 prosentin lisäystä. Näistä 702 tuli ulkomailta. Saksa (144), Italia (102) ja Amerikka (80) etunenässä. Myös Suomesta useita yrityksiä oli mukana. Seuraava Kiinan Bauma järjestetään syksyllä 2010 ja paikka on sama eli Shanghain uusi kansainvälinen messukeskus.

Suuri maa, suuret luvut

Nopea talouskasvu viime vuosina on asettanut Kiinan ehdottomaksi ykkösveturiksi myös rakennuskoneteollisuudessa. Bauma järjestettiin Kiinassa ensi kertaa vuonna 2002, jolloin rakennuskonemyynnin arvo oli 77,3 miljardia yuania (9,3 miljardia euroa). Viime vuonna vastaava luku oli jo noin kolminkertainen eli 223,3 miljardia yuania (27 miljardia euroa).

Samassa ajanjaksossa vienti on kasvanut prosentuaalisesti paljon omia markkinoita nopeammin. Kansantuote Kiinassa kasvoi nopeammin kuin koskaan missään. 11,9 prosentin nousu viime vuonna hakee vertaistaan maailman taloushistoriassa. Tänäkin vuonna liikutaan vielä vajaassa 10 prosentissa.

Hallitus on valmistautunut pitämään jo työssä olevat ja myös tulevina vuosina myytävät koneet liikkeessä edessä olevien matalasuhdanteittenkin vuosina. Vuoteen 2010 mennessä julkinen sektori investoi entistä suurempia summia infrastruktuurin rakentamiseen. Töitä on tarjolla niin teitten, rautateitten kuin kaupunkien rakentamisessa. Tämä tietää kiireisiä vuosia myös koneitten rakentajille.

Esimerkiksi kaivukonemarkkinoitten lasketaan vuonna 2010 Kiinassa olevan jo noin 67.000 yksikköä. Tämän vuoden maaliskuussa Kiinassa myytiin yli 16.000 kaivukonetta, mikä on kaikkien aikojen kuukausiennätys.

Viime vuonna Kiinassa oli kaikkiaan 12 kaivukonevalmistajaa, jotka tekivät yli 1000 konetta vuodessa. Tähän joukkoon kuuluvat sellaiset konemerkit kuin Doosan, Komatsu, Hyundai, Hitachi, Caterpillar, Shinko, Yuchai, Sunward, Liukong, Volvo, Sany ja Foton Lovol. Lähes kaikki meilläkin myynnissä olevia konemerkkejä.

Lue seuraavaksi