Uutiset

Työkoneet

Bauma 2016: JCB:ltä uusia kompaktimalleja

JCB tuo Baumaan uusia pienemmän pään koneuutuuksiaan. Esimerkiksi järeät kaivukoneet esiteltiin jo viime vuonna Stage IV –päivitettyinä. Konepörssissä 10/2015 esiteltiin niin ikään uusi kompakti kaivurikuormaaja 3CX Compact, joka on yksi tulevan Bauman, JCB:n osaston vetonauloista. Tämä nelipyöräohjattu, työkunnossa 6,2 tonnia painava 3CX Compact tulee korvaamaan vanhan 2CX-mallin tuotannosta. JCB:n mukaan vastaanotto Euroopassa on ollut hyvä.

3CX Compact on vain 1,9 metriä leveä ja hydrostaattinen voimansiirto antaa maksiminopeuden 40 kilometriä tunnissa. Se on 17 prosenttia enemmän kuin vanhassa 2CX-mallissa. Moottorina on JCB by Kohler (55 kW). Päästövaiheen Stage IIIB raja-arvot se alittaa ilman pakokaasujen jälkikäsittelyä tai partikkelisuodatinta.

Uudet pyöräkuormaajat sijoittuvat ns. midiluokkaan ja ovat tyyppinumeroiltaan 411 (81 kW), 417 (108 kW), 427 (133 kW) ja 437 (136 kW). Näihin Stage IV-malleihin on tuotu runsaasti samoja ominaisuuksia, kuin viime vuonna ensimmäiseksi uudistetussa mallissa 457.

Kahdessa pienemmässä mallissa on JCB:n oma EcoMax Stage IV –dieselmoottori. Kahdessa suuremmassa vastaavasti Cummins, niin ikään Stage IV –yhteensopivana.

Ohjaamo on kaikissa malleissa sama kuin jo uudistuneessa 457-mallissa. JCB on kastanut sen nimellä CommanPlus Cab. Etummaiset pilarit ovat aiempaa ohuemmat ja parantavat näin näkyväisyyttä. Kuormaimen vivut konsoleineen ovat kiinni istuimessa.

Katkaisimet ja lisähydrauliikan hallinta ovat keskitetty oikeapuoleiseen pystypilariin. Uuden LCD-näytön kautta kuljetaan eri valikoissa ja välitetään peruutuskameran kuvaa. Näyttöä ohjataan kääntökiekolla pilarin alaosasta.

Näytön avustamana voidaan säätää muun muassa lisähydrauliikan painetta/virtausta sekä kuormaimen jousituksen kytkeytymistä koneen etenemisnopeuden suhteen.

Monipuolisiin säätöihin kuuluu myös tuulettimen siipien ajastaminen pyörimään taaksepäin.

Malleissa 427 ja 437 on sähköinen seisontajarrun lukitus vakiona, lisävarusteena sen saa pienempiinkin malleihin.

Uusissa pyöräkuormaajissa on vielä sähköisesti tai manuaalisesti avattava/suljettava, yhdestä osasta tehty konepeitto.

Midiluokaan sijoittuu toinenkin uusi kokonaisuus. Se pitää sisällään neljä kaivukonetta työpainoiltaan 4,8-5,7 tonnia. Saatavilla on sekä perinteisellä takaosastolla että lyhyemmällä perällä varustettuja malleja.

Näiden isoveljet eli 6, 8, 9 ja 10 tonnin mallit esiteltiin uuten mallisarjaan vuonna 2014 lopulla. Kahdeksan ja puolen tonnin 85Z-1 oli Konepörssin koeajossa ja artikkeli on luettavissa Konepörssistä 11/2014 tai lyhennettynä tästä. Myös video on nähtävissä Konepörssin Youtube-kanavalta. Pienemmät koneet noudattelevat teknisissä ratkaisuissaan hyvin pitkälti koeajettua konetta.

JCB 48Z-1 korvaa vanhat mallit 8045Z/8050ZTS. JCB 51R-1 sysää historian vastaavasti koneet 8050ZTS/RTS. Sen isoveli  55Z-1 syrjäyttää mallit 8055ZTS/RTS. Kuvassa oleva JCB 57C-1 ei työnnä eläkkeelle ketään, se on täysin uusi malli.

Lyhyesti muutokset koneissa pitävät sisällään 500 tuntiin jatketun rasvausvälin, uudistetun katkaisimien sijoittelun isommassa ohjaamossa sekä vielä kasvaneet kaivuvoimat ja ulottuvuudet. Varsinkin mallin 57C-1 ohjaamo on kokoluokkaansa nähden tilava, sillä se on sama kuin 10 tonnin koneessa.

Suomeen JCB-malliston tuo Mateko Oy.

Kaivupuomi on pidempi, mutta kauhanvarsi vastaavasti lyhyempi kuin ennen. Tällä on saat u aikaan viisi prosenttia lisää kuormauskorkeutta autojen tai minidumpperien lastausta helpottamaan. Myös uusissa kaivukoneissa ohjaamon LCD-näyttöä ohjataan automaailmasta tutulla kääntökiekolla, kuten edellä esitellyissä pyöräkuormaajissakin. Tämä tuntuukin olevan nyt yleinen trendi konevalmistajien keskuudessa.

Moottorina kaikissa malleissa on JCB by Kohler (36 kW).

Lue JCB:n moottoristrategiasta: Kaksi moottoria.

Lue seuraavaksi