Uutiset

Työkoneet

Autotallista maailmalle

Hydraulisia Dynaset-laitteita on valmistettu jo huikeat 140 000 kappaletta ja niitä viedään yli 80 maahan kaikille teollistuneille mantereille. Erilaisia laitteita tuotepaletissa on yli 200. Liikevaihtoa yritykselle kertyy vuosittain noin 30 miljoonaa euroa. Ammattitaitoista henkilöstöäkin on yli 130. Maatalon poika Reijo Karppinen on 38 vuodessa luonut maailman mittakaavassakin ainutlaatuisia hydraulisia laitteita valmistavan vientiyrityksen, DYNASET Oy:n.


Artikkelikuvan teksti: Dynaset Oy:n perustaja, yrittäjäneuvos Reijo Karppinen on hydraulisten laitteiden kehittämisessä uranuurtaja. 80-luvulla alkanut kehitystyö on johtanut siihen, että nyt Dynaset-laitteet tunnetaan kaikilla mantereilla.


Muistan vierailleeni juttua tekemässä Reijo Karppisen autotallissa joskus 80-luvun lopulla. Siellä mies innostuneena esitteli kehittämiään laitteita. Tajusin jo silloin, että tämä mies osaa hydrauliikan ja on täynnä ideoita. Yrittäjän veri kuohui suonissa. Toki kumpikaan meistä ei varmasti osannut vielä tuolloin ennustaa, minkälaisen menestystarinan juuret olivat käsillä. Jo poikasena Reijo päätti tehdä jotain omaa ja korjaamoa nuorukainen pyöritti jo keskikoululaisena. Yrittäjyyden pohdinta oli aina mielessä.

”Autoinsinööriksi opiskellessani valitsin työkonetekniikan, jossa oli hyvä ja laaja hydrauliikan koulutus. Opin nopeasti hydrauliikan logiikan ja käytin laskentaan myös varsin vaikeita kaavoja. Tutustuin myös rohkeasti eri koneiden hydrauliikkaan. Tein pari vuotta hydrauliikkasuunnittelijan töitä Valmet Paperikoneelle ja Bronto Skyliftille. Tämä ajanjakso opetti paljon teollisesta toiminnasta”, aloittaa Karppinen.

Hydrauliikassa oli tulevaisuus ja siihen Reijo panosti täysillä.

”Hydrauliikkasuunnittelijana totesin hydrauliikkajärjestelmien kehittyneen jo 80-luvulla koneen luotettavimmaksi osaksi. Näin, että hydrauliikkaenergian monipuolisempi käyttö tehostaa ja monipuolistaa työkoneita.”

Nuori ennakkoluuloton yrittäjä vuonna 1986. Kuvassa on aivan ensimmäinen magneettigeneraattoriasennus. Siitä se maailmanvalloitus alkoi.

Vuonna 1986 syntyi oma yritys. Reijon päässä oli itänyt jo pitkään ajatus täydellisen yrityksen liikeideasta: Hydrauliikan voimalla toimiva ja alati laajeneva tuoteperhe tuottamaan sähköä, painevettä, paineilmaa ym.

”Heti alussa ymmärsin, että hydrauliikka on tehokkain ja kompaktein tapa toteuttaa työkoneen monipuoliset toiminnot. Tämä pätee edelleen”, pohtii Karppinen.

Yrityksen nimi muodostuu sanoista Dyna ja set. Ensimmäinen osa kuvaa dynaamisia, tehokkaita laitteita ja set merkitsee alati laajenevaa tuoteperhettä. Reijo muistaa saaneensa yritystä perustaessaan kasaan 7 500 markkaa omaa pääomaa ja omalla takauksella lainaa otettiin 40 000 markkaa.

”Alussa tein prototyyppejä autotallissa ja kokosin romuosista hydrauliikkakoneikon testauksia varten. Tuotekehitysavustusta sain 20 000 markkaa toteutuneiden kulujen pohjalta.”

Romuliikkeistä se alkoi

Ensimmäisen hydraulisen laitteen Reijo myi Toivosen Rauta romuliikkeelle magneetin generaattoriksi. Siitä edelleen mies kehitti hydraulisen magneettigeneraattorin ohjauksineen ja useita romuliikkeitä tuli asiakkaiksi.

”Hydrauligeneraattoreita asennettiin nostolavaurakoitsijoille ja muutamiin kaivukoneisiinkin. Normet alkoi käyttämään hydraulisia pesureita kaivoskoneissaan. Konevalmistaja-asiakkaina myös Tamrock ja Bronto Skylift tulivat jo 80-luvulla mukaan. Demonstroin Dynaset-laitteita maatalous- ja kuljetusnäyttelyissä sekä myin täydellä palautusoikeudella epävarmoille urakoitsijoille”, muistaa Reijo.

Bobcat-maahantuoja Ekström teki hyvää tulosta kiinteistöhuollon kadunpesulaitteilla.

”Näin todistettiin korkeapaineveden tehokkuus ja sillä syntyvä veden säästö.”

Reijo tilasi myös konsultilta markkinatutkimuksen, jossa todettiin, ettei markkinoita Euroopassa ole ja että tuotteet eivät ole vientikelpoisia.

”Siitä suivaantuneena päätin ostaa messupaikan Tukholmasta Täbyn messuilta. Siellä demonstroidessani totesin vientimarkkinoiden rakentamisen samaksi työksi kuin Suomessa työkonealalla. Aloin tehdä demokierroksia Euroopassa ja käydä kansainvälisillä messuilla kuten Intermatissa Pariisissa, Conexpossa Las Vegasissa ja Baumassa Münchenissa.”

Dynaset on tuttu näky konenäyttelyissä meillä ja muualla. Demojen tekeminen on aina ollut se tehokkain tapa viestiä hydraulisten laitteiden erinomaisuutta. Viime vuonna maxpoiltiin.

Lama koetteli

Dynaset-tuoteperhe syntyi vauhdilla jo 80-luvulla; hydrauligeneraattorit, hydraulipesurit ja hydraulikompressorit olivat jo valmiina. Magneettigeneraattorit romunkäsittelyyn toivat merkittävimmän liikevaihdon. Lama 90-luvun alussa pudotti magneettigeneraattoreiden myynnin nollaan moneksi vuodeksi.

”Onneksi olin jaksanut markkinoida kaikki vuodet koko Dynaset-tuoteperhettä, niin tehdas pysyi kasvussa myös lamavuosien aikana.

Talouden romahtaessa 90-luvun alussa myös Dynaset joutui kassakriisiin, koska luottotappioita tuli yllättäen yli 200 000 markkaa.

”Olisin saanut pankista lainaa, mutta päätin vain kiristää vyötä ja tarkalla taloudenpidolla selvisimme lamasta ylös puolessa vuodessa. Tuona aikana jouduin soittamaan maksuihin parin viikon lisäaikoja. Muuten Dynaset on ollut aina luotettava maksaja toimittajille ja alihankkijoille. Myös verottaja on saanut aina omansa.”
90-luvulla yritys kasvoi 20–30 prosentin vuosivauhtia. Laitteiden mallisarjat laajenivat sekä omana työnä tehty vientikontaktointi tuotti tulosta. Reijo laitteineen oli ja on edelleen tuttu näky niin kotimaisissa kuin ulkomaisissakin konenäyttelyissä.

Tie tulokselliseen kaupankäyntiin käy verstaan kautta. Tässä Reijo asennushommissa Japanissa.

Messumatkoilla sattui ja tapahtui

Reijo muistelee, että kerran Bauman messuosastoa rakentaessa hän jäi työkaverinsa kanssa lukittujen aitojen sisään, sillä osasto valmistui vasta kahdelta yöllä.

”Toisiamme auttaen kiipesimme aitojen yli ja jo heti aamulla demoesitykset olivat täydessä vauhdissa. Toinen tapaus Saksan Nordbau-messuilta on jäänyt mieleen. Hydrauliikkakoneikon paluuletku halkesi kesken demon ja öljy suihkusi pakoputkeen. Taivas oli täynnä öljysavua ja asfaltilla lillui öljyä. Keräsin ympärillä olevilta osastoilta esitteitä ja imeytin öljyn niihin nopeasti, sekä korjasin paluuletkun nippusiteillä. Öljyroiskeet pikkutakissa eivät haitanneet ja demoilu jatkui nopeammin kuin tarkastaja ehti paikalle”, virnistää Karppinen.

Kontakteja maailmalta hakiessaan Reijo on kiipeillyt henkistenkin aitojen yli ja julistanut Dynaset-sanomaa yllättävissä paikoissa. Kerran erään yrityksen liituraitapukuiset talousmiehet yllättivät miehen polviltaan työntämässä esitteitä oven alta.

”Muutaman kerran minut on tylysti käännytetty toimistosta pois kontakteja hakiessani, mutta monesti olen silti lopuksi päätynyt neuvottelutiloihin verstaan kautta. Laitteita on aina pitänyt demota, jotta asiakas tajuaa niiden tehokkuuden.”

Tie johtoportaan lompakolle käy siis demojen kautta.

Pitkä tie menestykseen

Menestys on tullut kovan työn tuloksena. Reijo kertoo, että suurin avain siihen on ollut tietysti Dynaset-tuoteperhe.

”Jokainen Dynaset-laite ja asiakas on meille yhtä tärkeä. Tietenkin malliston pienimpiä laitteita valmistetaan suurimmat määrät, vaikka usein meidän tehokkaimmat ja samalla kalleimmat mallit tuottavat asiakkaille vieläkin paremmin. Hydraulisten laitteiden tehotiheys ja luotettavuus on parasta ja siten valmistamamme laitteet ovat erittäin kompakteja tilaa säästäviä tehopaketteja”, tiivistää Karppinen.

Dynaset on myös alansa pioneeri ja ennakkoluuloton innovoija.

”Olemme aina opettaneet asiakkaille tuotteiden oikeanlaisen käytön ja hydrauliikkajärjestelmiin liittämisen. Olemme tavallaan rakentaneet itse omat markkinamme. Kopiointiakin on esiintynyt. Olemme kuitenkin maailman suurin alan valmistaja ja suunnannäyttäjä. Kuten Dynasetinkin tuotteet, on monia muitakin alan innovaatioita synnytetty Suomessa tai muissa Pohjoismaissa. Olemme koneenrakentajakansaa”, toteaa Karppinen.

Reijo pitää itseään kokonaisuuksia hallitsevana, mutta toisaalta yksinpuurtavana yrittäjänä. Yritystä hän on pyrkinyt aina johtamaan omalla esimerkillään.

”Kun perustin Dynaset Oy:n vuonna 1986, niin suunnitelmani oli tehdä täydellinen yritys ja saada se valmiiksi viidessä vuodessa. Ei tullut valmiiksi ja nyt ymmärrän, ettei hyvä yritys tule ikinä valmiiksi. Sen kehittäminen on kuin avautuva kartio, eli aina on enemmän kehitettävää. Olen halunnut aina luottaa ihmisten haluun tehdä työtä ja loistaa osaamisellaan. Siten olen mahdollistanut organisaation kehityksen ja niin on syntynyt hyviä mielenkiintoisia työpaikkoja alan huippuosaajille.”

Osaamisen puolesta Dynaset voisi Reijon mukaan tehdä lähes mitä vain koneisiin liittyvää, mutta järkevästi laajenevan tuoteperheen hallinta on asiakkaiden kannalta tärkeintä.

”Jo kauan sitten ymmärsin vähentää uuden keksimistä ja keskittää osaaminen teolliseen tekemiseen ja hyvään tuotteistamiseen. Uudet alipaine- ja puhallinlaitteet ovat vasta tulleet markkinoille ja uusia innovaatioita on tulossa myös jatkossa”, lupaa Karppinen.

Kun yrityksen toiminnasta vastaavat huippuammattilaiset, on Reijolla enemmän aikaa paneutua rakkaisiin harrastuksiin. Niistä ehdoton ykkönen on enduro. Hiekkaa on pöllytetty kisoissa ympäri palloa.

Pyörän selkään

Yrittäjänä Reijo kertoo jo olevansa puolieläkeläinen ja siten kalenteri ei enää täyty työtehtävistä. Tehtaalla mies käy muutamana päivänä viikossa.

”Olen mukana yrityskummitoiminnassa ”kokemus auttaa”, sekä myös muutamassa hallituksessa. Metsät ovat yksi kiinnostuksen kohde ja olenkin MHY:n hallituksessa ja valtuustossa. Harrastuksista tärkein on enduromoottoripyöräily, joka on minulle sopivinta hikiliikuntaa. Enduroa ajan metsässä pari kertaa viikossa ja osallistun lähes joka toinen viikonloppu jossain endurokisoihin. Maailmalla käyn ajamassa roadbook-kilpailuja. Esimerkiksi vuonna 2023 Marokossa, Puolassa, Liettuassa ja Romaniassa. Yleensä olen ainoa suomalainen ja myös ainut, joka ajaa reppu selässä kisapaikalle kisaendurolla. Lisäksi tykkään extreme-tyyppisestä enduroajosta ja teen reittejä aktiivisesti SISU Enduro ry:n käyttöön. Osallistun vuosittain myös ISDE SixDays -endurokisoihin maailmalla. Viime vuonna kisa oli Argentiinassa ja selvisin siitäkin läpi”, kertaa Karppinen kaksipyöräisen selässä vietettyjä hetkiään.

Reijo kertoo, että hänellä on ilmeisesti eniten läpi ajettuja SixDays-kisoja maailmassa yli 50-vuotiaana. Vuoden 2023 aikana mies on ajanut maastoenduroa yli 15 000 kilometriä. Se tarkoittaa noin 350 tuntia pyörän selässä.

”Pyöräily pitää poikamaisen mieleni kunnossa. Tavoitteeni on jatkaa vuosia eteenpäin. Toki ymmärrän, että vielä tulee aika, ettei enää voi ajaa niin paljon.” Myös avantouinti on Reijon harrastuslistassa korkealla.

Mitä sitten vielä voi odottaa innovatiiviselta Dynasetilta?

”Sähköistyminen etenee varsinkin alle 100 kilowatin tehoissa peruskoneissa. Niihin sekä huoltoautoihin Dynaset-laitteetkin tulevat mukaan. Isoissa koneissa uskon vaihtoehtoisten polttoaineiden yleistyvän. Tehokkaat hydrauliset työlaitteet ovat kompaktein ja luotettavin ratkaisu myös jatkossa”, lopettaa Karppinen.

Maastopyöräilyssä vaaditaan tasapainoilua, aivan kuten menestyksekkään yrityksen johtamisessakin. Reijolta onnistuu molemmat lajit.




Lue seuraavaksi