Uutiset
Vredo Dodewaard B.V. – lietteenlevitystä ja nurmenhoitoa
Töissä perheyhtiössä on nyt 30 henkilöä. Suuri osa nykyistä tuotantoa liittyy oikeastaan tavalla tai toisella nurmirehun tuotantoon, jos ja kun siihen lasketaan mukaan myös lietelannan käsittely.
Nurmen toistuva täydennyskylvö ja lietteen multaus ovat työpari, jotka kulkevat käsi kädessä. Kasvavaa nurmea kun ei tarvitse enää kääntää sen vuoksi ympäri, että lanta saadaan levitettyä peltoon. Lietelanta kun voidaan levittää multaamalla kasvien käyttöön. Uusinta- ja täydennyskylvö nurmeen ovat yhä useammin taloudellinen vaihtoehto myös Suomessa.
Nurmen suorakylvöä
Nurmen suorakylvökoneet ovat edelleen Vredon mallistossa. Niiden työleveydet ovat 80 sentistä kolmeen metriin ja riviväli vaihtelee 3,5 sentin ja 7 sentin välillä. Vetokone ja käyttötarkoitus ratkaisevat työleveyden ja rivivälin.
Kylvökoneita käytetään maataloudessa nurmien uudistamiseen, mutta myös muiden viheralueiden kuten nurmien, puistojen ja golfkenttien hoitoon. Yhtenä yksityiskohtana nurmenhoitokone voidaan varustaa lieriöllä, joka viimeisenä tasoittaa nurmen pinnan. Nurmen suorakylvökoneita on valmistettu noin 2000 kappaletta.
Lietettä maan alle
Vredo valmistaa lietteen levitykseen säiliöitä ja multainlaitteita. 17 kuutioiset ja sitä suuremmat säiliöt ovat rosteria ja alle 17 kuutioiset molemmin puolin muovitettua rautaa. Lietteen sijoittamiseen tarjolla on kultivaattori- ja kaksoiskiekkomultaimia, joita valmistetaan myös muille konemerkeille. Itse asiassa piensiemenkylvökone ja kaksoiskiekkomultain toimivat samalla rakenteella ja periaatteella.
Lietelantavantaisto kiinnostaa urakoitsijoita erityisesti siksi, että se on tehty järeäksi ja lautasten halkaisija on 35 senttiä. Tehdas valmistaa myös silppuavaa lietesuodatinta, joka pumpatessaan lietettä hajottaa kiinteät osaset kulkusuunnassa myötävirtaan, jolloin pumpun teho on suuri. Aiemmin pumpun siirtokapasiteetti on ollut 6 kuutiota, mutta nyt uusissa malleissa muutaman vuoden se on jo 9 kuutiota minuutissa.
Notkeat työkoneenkantajat
Vredo valmistaa työkoneenkantajia, trackeja, joissa työlaite on lavalla tai puoliperävaununa vetokoneen päällä. Tällä hetkellä mallistossa on kolme eri mallia työkoneenkantajaksi.
Niissä kaikissa on hydrostaattis-mekaninen vaihteisto kahdella nopeusalueella, toinen pellolle ja toinen tieajoon. Nopeudensäätö on portaaton 0–40 kilometriin tunnissa ja peltoajossa 0–20.
Kaikissa Vredoissa ohjausvaihtoehtoja on kolme. Tieajoon on tarkoitettu ohjaus etupyöristä, tiukempiin käännöksiin pellolla yhdistetty etu- ja takapyöräohjaus ja kolmantena ”kylki edellä” ohjaus pellolle, jolloin renkaat kulkevat eri linjaa. Kun etu ja takapään renkaat kulkevat eri linjaa, ei pellolle jää sellaisia raiteita, joista olisi kuljettu useampaan kertaan. Monipuolinen ohjaus vaikuttaa myös siihen, että pellolla ei jää ylimääräisiä jälkiä käännöksistä ja etenemiskyky on paras mahdollinen.
Kun Vredon ohjaamo on edessä, on eteen kiinnitettäviin työlaitteisiin hyvä näkyvyys. Kun työlaitteet ovat takana, niiden seuraaminen onnistuu suurista peileistä tai näyttöruudusta, joka näyttää kuvaa takaa. Kamera ja näyttöruutu ovat vakiovarusteita.
Isoveli VT 3936
Isompi malli, Vredo VT 3936 Trac, on varustettu 390 heppaisella Deutzin moottorilla. Tämän mallin kanssa käytetään lietteenlevityksessä puoliperävaunua tai päälle asennettavaa säiliötä. Puoliperävaunuyhdistelmä on kuusipyöräinen ja säiliötilavuus 25 kuutiota.
Kyseinen malli voi olla myös työkoneenkantaja, jolloin koneen päälle nostetaan säiliö tai lava, kylvökoneen säiliö ja kylvökone kytketään nostolaitteisiin. Nostolaitteisiin voidaan kytkeä myös vaikka etuaura tai puskulevy.
VT 2716 ja 2716 K
Kevyempään käyttöön on tarjolla Vredo VT 2716 Trac, 2,6 metriä leveä ja 275 heppainen malli. Moottori on John Jeereltä. Tässä mallissa kuorma otetaan työkoneenkantajan päälle. Malli on kätevä ja notkea lietteenlevityksessä. Työkoneenkantajaa on käytetty myös kunnallisella puolella, kuten tienvarsien hoidossa. 2716:n kääntöympyrä on 10,80 metriä. Nopeasti vaihdettavat päälllirakenteet valitaan ja vaihdetaan työn mukaan. Lietteenlevityksessä käytetään yleensä enintään 12,5 kuution vaunua.
Kunnallisiin töihin on erikseen suunniteltu myös kapeampi Vredo VT 2716 K. Kunnallisissa töissä siirtomatkat saattavat olla pitkiä ja laitteen nopeus on 65 km/h. Hydraulisen puomin avulla voidaan käyttää vaikka kaivulaitetta tai murskainta.
Työlaitteet kiinni Vredoihin
–Kaikista malleista voidaan ottaa voima ulos voimanulosottoakselin kautta etu- ja takapäästä, jolloin nostolaitteisiin voidaan kytkeä vaikka niittoyksiköt tai murska. Voima ei huku matkalla moottorista ulosottoakselille, koska voima otetaan suoraan levykytkimellä, kehuu Dirk.
Työkoneenkantajien päälle voidaan laittaa myös muita työlaitteita, kuten erilaisia maan-, rehun- tai juuresten- tai roskiensiirtoon suunniteltuja lavoja tai vaikka tienvarsimurskain.
Nostolaitteilla voidaan myös kallistaa työlaitetta ja kääntää sitä hieman sivuttain, jolloin lietteenlevitinkin seuraa suoraan perässä vaikka vetokone kulkee ”kylki edellä”. Konetta voidaan haluttaessa myös kallistaa etupäästä hydraulisesti. Tällöin vaikka puomin päässä olevalla työlaitteella ulotutaan pidemmälle.
Liete sujuvasti peltoon
Vredon ajettavat lannanlevittimet ovat mielenkiintoinen vaihtoehto. Vredon levittimet on suunniteltu isojen lietemäärien multaamiseen vuosittain, joten kyseiset laitteet ovat entistä ajankohtaisempia myös Suomessa. Periaatteessa laitteilla pitäisi päästä noin 70 000 kuution levitysmääriin, jos lietteensiirtologistiikka on kunnossa.
Nyt valmistettavien lautasmultainten työleveydet ovat 5,6–9 metriä ja mallistoon on tulossa myös 11 metrinen levitin. Uusi malli on tarkoitus esitellä kesällä. Kaikkien levittimien kuljetusleveys 2,92 metriä. Kapeammat taittuvat kolmeen lohkoon. Kahdeksan metrinen multain taittuu valinnan mukaan kolmeen tai viiteen lohkoon. Jos 8-metrinen multain on 3-osainen kuljetuskorkeus on 4,35 metriä. Leveämpienkään multainten, jotka taittuvat viiteen osaan, kuljetuskorkeus ei nouse 3,8 metriä korkeammaksi.
Vredon multain avaa lietteelle maahan uran kahdella lautasella. Kun uraa ajetaan kahdella lautasella, saadaan leveä ja syvä ura, jonne lietettä sopii Suomessakin maksimissaan käytettävä 30 kuutiota hehtaarille.
Kun lietettä levitetään vähemmän, jää uraan vielä tilaa. Kun ura on riittävän suuri, positiivinen puoli on se, että kasvusto ei tarpeettomasti tahriinnu. Kasvuston tahriintuminen heikentää erityisesti lyhyeen sänkeen korjattavan nurmen laatua.
250 työkoneenkantajaa
Dirk kertoo, että työkoneenkantajien valmistus alkoi vuonna 1994. Tähän mennessä on rakennettu noin 250 Vredon työkoneenkantajaa, joista suurin osa on urakoitsijoilla pääasiassa lietteenlevitystyössä. Yksittäisten kotieläintilojen käytössä ei uusia koneita ole lainkaan.
Valmistetuista koneista melkein kaikki ovat vielä käytössä, nyt vanhimmat jo järjestyksessään ehkä neljännellä tai viidennellä käyttäjällä. Uusia koneita hankkivat urakoitsijat, joilla on jo kokemuksia Vredosta ja levitettävää lietettä tai muita töitä on paljon.
Vredon tuotteet ovat saaneet vankat tukijansa eli urakoitsijat vakuuttuneeksi laitteiden toimivuudesta. Jotta työ etenee, urakoitsija haluaa toimivan ja tasapainoisen laitteen, kun painojakauma on täydellä lastilla 50/50.
Maaliskuun alkuun
Merkittävä osa valmistuksesta tehdään tehtaalla itse, ja valmistus on suunniteltu sesonkien mukaan. Keski-Eurooppaan levittimet pitäisi saada toimitettu viimeistään maaliskuun alkuun, jotta kapasiteetti on koko kauden käytössä.
Kun tuotantokapasiteettia on rajallisesti, kootaan laitteita vain tilauksesta. Periaatteessa lähes kaikki osat pystytään tekemään itse. Mutta kun töitä on paljon, osavalmistuksesta tehdään nyt itse noin 40 %. Kokoonpano kuitenkin hoidetaan omalla tehtaalla ja esimerkiksi työkoneenkantajia valmistuu kaksi tai kolme samaan aikaan.
Suurin osa Vredoista toimitetaan Hollantiin, mutta myös Tanskassa on vahva Vredo-kanta. Saksaan ja Belgiaankin koneita on toimitettu merkittäviä määriä. Etenkään uudempia käytettyjä koneita ei markkinoilla ole runsaasti tarjolla, koska niille löytyy ostaja nopeasti.
Varaosat lentorahtitavaraa
Tehtaalta hoidetaan myös varaosatoimitukset huoltoyrittäjille tai asiakkaille. Suomeenkin varaosat, jotka painavat alle 50 kiloa toimitetaan seuraavaksi päiväksi lentorahtina. Painavammat osat kulkevat maakuljetuksina.
Tehdaskunnostettuja vaihtokoneita
Jos levitysmäärät eivät ole vielä urakoitsijalla suuret, eikä taloudelliset resurssit riitä uuteen koneeseen, yksi vaihtoehto ovat tehdaskunnostetut Vredot.
Kun käytetty kone tulee tehtaalle vaihdossa, sillä yleensä on kysyntää. Tehdas kuitenkin sopii uuden asiakkaan kanssa, mitä kohteita Vredossa kunnostetaan, ennen kuin se luovutetaan asiakkaalle. Tarvittaessa ja usein onkin pidemmän päälle järkevää vaihtaa kuluvat osat kerralla, jolloin asiakas saa taatusti toimivan laitteen. Kun tehdaskunnostusta tehdään, voidaan samalla myös päivittää vuosien kuluessa tapahtuneet parannukset vanhaankin koneeseen.
–Vaikka asiakas hankkii vanhemmankin koneen, se on silti luotettava. Ja polttoainetalous on se, joka kiinnostaa toki monia. Vaikka moottoreissa on isot tilavuudet, niitä käytetään noin 1500 kierroksilla. Tämä pitää polttoainetalouden kurissa, kun moni pääsee reilusti alla 15 litran tuntikulutukseen. Loppuvuonna pieni polttoaine lasku näkyy myös tilipussissa, muistuttaa Dirk.
–Vuosittain urakoitsijoiden Vredoihin kertyy noin 1000 käyttötuntia. Jotta kalustoa pystyy uusimaan ja toista vuoroa ajavalle kuljettajalle voi maksaa jonkinlaista palkkaa melko yleinen hintataso ilman pidempiä siirtoja Hollannissa on 50 euroa tunti ja lisäksi 1,10 kuutio tai pelkkään kuutiohintaan perustuva 2,30–2,50 euroa/kuutio. Hinnat ovat verottomia, kertoo Dirk.