Uutiset

Yleinen

VM-Suorakylvökoneet Turun Konekeskukselle

Vieskan Metallin tuotteista kylvökoneet siirtyivät Turun Konekeskuksen myyntiin jo toukokuussa. Uusi myyntikanavan on yllättänyt positiivisesti Vieskan Metallilla, kertoo Bjarne Wretdal. Myös Turun konekeskuksen puolella ollaan tyytyväisiä. Kauppoja ja tarjouksia on tehty runsaasti, toteaa Vesa Tyykilä.

VM-Suorakylvökoneita hankkineet ovat merkkiuskollisia. Kone on rakennettu vahvasti ja koneet ovat olleet varmatoimisia. Siemenen voi laittaa koneella suoraan sänkeen tai muokattuun maahan

– Vieskan metallin valmistamia kylvökoneita ei vaihtokonepihoilla paljoa näy. Ne käyvät yleensä nopeasti kaupaksi. Yleensä vieskalaista ei vaihdeta kuin toiseen vieskalaiseen, Bjarne kertoo.

Vantaan kylvösyvyys säädetään 0-7 senttiin. Säädön portaana on 0,5 senttiä.

– Viljelijän kannalta on tärkeää, ettei kylvövalintoja lukita turhaan etukäteen, kun vuosittain olosuhteet vaihtuvat. VM:n koneella voidaan kylvöt tehdä kaikissa olosuhteissa, Bjarne muistuttaa. Kone toimii aitosuorakylvössä, jossa peltoa ei ole muokattu millään. Jos pelto on kultivoitu, toimii kone silloinkin. Moni kyntää edelleen, pellolle tehdään kylvömuokkaus ja siemenet kylvetään muokattuun maahan. Sekin onnistuu yhtä hyvin, Bjarne jatkaa.

Erityisesti urakoitsijat ja ylipäätään ne, jotka kylvävät muillekin kuin itselleen, joutuvat kylvämään erilaisissa olosuhteita. VM-Suorakylvökone on kätevä urakoitsijalla, koska itse kylvöä rajoittaa useimmiten vain kylvötarpeiden täyttö koneeseen.

Laahavannas on toiminut kohtalaisen hyvin, kun siementä laitetaan muokattuun maahan. Kun siementä halutaan sijoittaa tasaisesti riippumatta siitä, miten maa on muokattu vai onko sitä muokattu lainkaan, tarvitaan oikeantyyppinen vannas. Tässä DS-vantaassa työsyvyys säädetään aivan vantaan vieressä kylkipyörällä, jolloin vantaan työsyvyys ei muutu. Tukipiste koko vantaalle on siis kylvöpisteen vieressä. Takapyörä sulkee avatun vaon, jotta kosteus ei haihdu. Vieskan Metallin kylvökoneen DS-vantaassa on vain kolme rasvattavaa niveltä. Ne pitää rasvata 50 hehtaarin välein, jotta nivelet eivät kulu. Rasvaan kannattaa käyttää kunnon tappirasvaa, Bjarne opastaa.

– Jotta saadaan toimiva suorakylvökone, pitää koneella olla omamassaa ja tarvittaessa vantaita pitää pystyä painottamaan.Lue seuraavaksi