Uutiset

Yleinen

Ventura uutuutena – KoneAgria 2019

Konenäyttelyiden anti vaihtelee, samoin vaihtelee asiakkaiden halu ja kyky hankintoihin. Monet hankinnat ovat tärkeitä ja osa olisi suotavia. KoneAgria -näyttelyssä esiteltiin koneuutuuksia ja uutuuksia, joita on alettu tuomaan Suomeen. Tärkeää on toki se, että asiakkaat saavat hankittua työvälineitä, joilla työt tulevat tehdyksi mahdollisimman hyvin. Jonkun investointeja pitää joka tapauksessa tehdä. Näyttelyssä koneiden vertailu onnistuu kätevästi.

Konekauppiaille näyttely oli pääosiltaan hyvä. Kauppaakin tehtiin ja tarjouksia jätettiin. Se kertoo siitä, että on tarvetta investoinneille. Etenkin laajentavat tilat tarvitsevat tehokkaampaa kalustoa. Miten hankinnat sitten järjestellään ja kuka koneet omistaa, on toinen asia. Urakointityö ja jopa yhteisomisteiset koneet tuovat monesti paremman taloudellisen lopputuloksen. Vaihtoehtoja pitäisi työn tekemiseen olla, koska työvoimastakin tulee monesti pula.

KoneAgria -näyttelyiden sarja oli nyt katkolla. Aiemmin joka vuosi järjestettävien näyttelyiden tahti muuttui ja nyt seuraava näyttely on määrä järjestää 2011. Oliko se yllätys, kun ensi vuonna on näyttely Helsingissä? Näyttelyt ovat kalliita joka tapauksessa, vaikka niillä oma paikkansa on ollut ja on vastaisuudessakin hankintoja mietittäessä.

Näyttelypaikka maksaa järjestäjälle, samoin henkilökunnan majoitukset ja kestitykset. Toisaalta merkittävä osa budjettia koostuu kuljetuksista. Jyväskylä konenäyttelypaikkana ei ole enää kovinkaan houkutteleva, kun konerahtien järjestäminen ahtaissa nurkissa ei ole helppo rasti. Kuljetuskalustoa pitää olla enemmän, kun vapaata kenttää ei ole, minne koneita voisi ajaa puskuriin.

Tästä ei päästä kuin siihen, jotta mikä on tulevien KoneAgria-näyttelyiden kohtalo. Spekulointi lienee jo käynnistynyt, vaikka vuosi 2011 on lukittu. Elämme jännittäviä aikoja, kun Farmari alkaa olla joku muu kuin maatalousnäyttely. Jäljellä jäävät Okra ja MaatalousKonemessut. Vai tuleeko vielä joku muu konsepti ja missä vaiheessa? Erilaiset teematapahtumat ovat nyt lisääntyneet, kuten taannoiset muokkauspäivät Myrskylässä.

Finnmammutin osastolla oli ensimmäistä kertaa tiettävästi Suomessa esillä Venturan piennarniittolaite. ”Vastaterän” säätö on yksinkertainen, kun koneen takana on tappirivistö, jonka tapit voidaan ottaa kokonaan pois tai asettaa sokka haluttuun reikään tapin rungossa. Tappi nojaa sokkaan ja asettuu haluttuun pituuteen.
Kyseessä on nostolaitesovitteinen kelamurska, jossa on sivusiirtomahdollisuus.

Multivan uutuudet ovat olleet esillä toissa UU-lehdessä. Kuvassa ovat Forte ja Cerex-kylvökoneiden vantaat. Forte sopii myös suorakylvöön, kun vannasta painotetaan riittävästi. Taustalla mietteissään Risto Kanninen Maatalouspirkan Lahden toimipisteestä esittelemässä vantaita.

Lantmännen Agro on aloittanut virolaisten Humus -eläinsiirtovaunujen myynnin. Vaunussa on muutamia mielenkiintoisia yksityiskohtia, kuten tupla ovet takana, jolloin porttia avaava voi olla suojassa sivulla. Pohja on pintakäsitelty ropuliaiseksi, jolloin eläimet pysyvät pystyssä.

Pyöräkotelo on korkea, jolloin eläimet eivät kolhi itseään vaunussa puolikorkeaan koteloon. Vaunun sisällä on väliseiniä, jolloin vaunuun saadaan hoito-osasto. Seinät ovat filmivanerista, jolloin ne ovat kätevä vaihtaa haluttaessa siistimpiin.

Luo lisää Dometalin valmistamista Multiva kylvökoneista.

Lue seuraavaksi