Uutiset

Yleinen

Uusi näyttely – uudet haasteet

Olo on monella luultavasti kuin naistentansseissa, jotta miten oikein käy. Onko hakijoita ja onko vientiä? Moni odottaa innolla, miten uuden MaatalousKonemessujen käy. Tilanne on toki mielenkiintoinen monelta näkökulmalta. Ensimmäinen näyttelyvuosi ratkaisee paljon, mutta oikea koetinkivi onkin vasta toinen kerta, kun ensimmäisellä kerralla tunnustellaan. Helsinki ja sen Messukeskus on paikka, missä on niin paljon tilaa katon alla, että kaikki sinne tarvittaessa sopivat. Muut messupaikkakunnat ovat pelanneet itsensä pihalle hallikisassa jo kaavoittaessaan messukeskusten ympäristön ahtaaksi. Tampereelle olisi toki mahdollista rakentaa vielä lisää hallitilaa.

Monen mielestä Helsinki on toki hieman syrjässä, lähes maailman laidalla. Tavallaan se onkin, mutta samalla se on hyvien liikenneyhteyksien varrella. Moni menee Helsinkiin kahden päivän reissulle. Majoituskapasiteettia Helsingissä toki on, mutta yöpaikalle isolla kirkollakin tulee hintaa. Kaikki majoituspaikat eivät kuitenkaan ole vielä täynnä, kuten Jyväskylässä ja Tampereella ovat näyttelyiden aikaan ollut.

Ensimmäistä kertaa moniin vuosiin talvinäyttelyyn ovat tulossa kaikki traktorimerkkien samoin kuin puimurimerkkien myyjät. Näyttelykattaus on toki poikkeuksellinen ja se houkuttaa monia asiakkaita. Myös koeajomahdollisuuksia kentällä on tarjolla.

Uutuustuotteitakin on esillä kohtalaisen monta ja niihin voi käydä etukäteen tutustumassa messujen kotisivustoilla. Uutuustuotteista on mahdollista ladata myös lisää tietoa sivustoilta. Aivan maata mullistavia uutuuksia ei valitettavasti nähdä. Uutuuksien tarkastelun sijaan, ehkä pääpaino tulevissa hankinnoissa pitäisikin entistä enemmän olla menetelmissä ja käytön monipuolisuudessa.

Niinkin perinteisen työlaitteen kuin lingon rakennetta voidaan parantaa. Ala-Talkkarilla peruste rakennemuutoksen ja asymmetrisen lingon suunnitteluun oli se, että lumi pakkautuu syöttökoneiston pyörimissuuntaan herkemmin eli vasenta siipeä vasten. Kun lumimassa on isompi, ei massa luista niin hyvin siipeä pitkin.

Kun näyttelyn tarjontaa katsoo kokonaisuutena, niin perustilanne ei viljelijälle tai urakoitsijalle kuitenkaan mihinkään ole taloudellisesti muuttunut. Edullisemmilla kustannuksilla pitäisi saada enemmän aikaiseksi ja edullisempiin yksikkökustannuksiin vaikuttavista tekijöistä ovat kaluston soveltuvuus ja luotettavuus ja kalustolla käyttövuosien aikana tehty määrä ja laatu. Luotettavuus tulee esiin käytännön töissä ja luotettavuuteen voidaan vaikuttaa eniten valmistusvaiheessa tekemällä koneista lujia ja riittävän yksinkertaisia, jotta niitä ei voi käyttää väärin ja niitä on helppo käyttää oikein. Tässä suunnittelijoilla on paljon pelissä.

Suunnittelijoilla etenkin ohjausjärjestelmiä suunnitellessaan on myös paljon pelissä, koska järjestelmät pitäisi suunnitella niin yksinkertaisiksi, jotta koneiden ominaisuudet otettaisiin hyötykäyttöön. Onhan se erikoista, että asiakas maksaa ominaisuuksista, joita hän ei välttämättä opi käyttämään. Tässä myyjällä ja käyttöön opastajalla on vielä paljon tehtävää.

Koneita käytettäessä ne kuluvat ja kuluminen aiheuttaa jossain vaiheessa kustannuksia. Ennemmin tai myöhemmin pitää jotain myös korjata. Valtran Reman-tuotteet ovat kätevä tapa käyttää ehjät osat uudelleen ja vaihtaa kuluneet ja kulutusosat täysin uusiin. Asiakas saa käyttöönsä kokonaisuuden, joka on uutta vastaava.

Lopulta koneen yksikkökustannukset selviävät vuosien kuluessa aikaansaannoksista, kun sillä on tehty töitä ja kun konetta on huollettu ja korjattu. Kannattaa muistaa, että ne tunnit ja päivät, kun joku kone seisoo odotettaessa huoltoa tai varaosia, vasta kalliita saattavat ollakin. Toimivan huollon ja sujuvien varaosatoimitusten merkitystä ei voi korostaa liikaa, kun hankintapäätöksiä tekee uudesta tai käytetystä koneesta.

Lue seuraavaksi