Uutiset

Yleinen

Suomen toinen ajettava Tecnoma Laser -kasvinsuojeluruisku Vehviläiselle

Vehviläisen tuotannosta ja huoltopuolesta vastaava Marek Palu esitteli Tecnoma Laseria käytännön työssä. Kuvassa näkyy hyvin, kuinka osa toisen puolen suuttimista on sulkeutunut automaattisesti, koska tolpan ja puskan ympäristö on ruiskutettu jo aikaisemmin.

 

Vehviläinen on sipulin viljelyyn, pakkaamiseen ja jatkojalostukseen keskittynyt nykyaikainen yritys Savon sydämessä. Yrityksen perustaja ja toimitusjohtaja on Pekka Vehviläinen, joka aloitti sipulin viljelyn jo vuonna 1978, siirtyen kokoaikaiseksi viljelijäksi 1990. Tänä päivänä Vehviläisellä on käytössä viljelypinta-alaa noin 340 hehtaaria, josta on sipulinviljelyssä noin 170 hehtaaria.

Vehviläisellä ja hänen yrityksellään on ollut alusta asti halu kehittää perinteisiä viljelymenetelmiä tehokkaammiksi käyttäen uusinta teknologiaa, laadusta kuitenkaan tinkimättä. Intohimoinen ja innovatiivinen suhtautuminen viljelyyn ja toiminnan kehittämiseen sekä hyvät tulokset ja tyytyväiset asiakkaat ovat tuoneet yrityksen nykytilanteeseensa – Suomen suurimmaksi sipulin alkutuottajaksi ja sipulijalosteiden markkinajohtajaksi.

Vuosien aikana Vehviläisen yritys on muuttunut yhdenmiehen pienviljelystä noin kaksikymmentä henkilöä työllistäväksi teollisuuslaitokseksi, joka tarjoaa sopivia tuotteita niin elintarviketeollisuuden kuin kuluttajienkin tarpeisiin. Yrityksen vuosituotanto on tämän hetkisten markkinoiden kysynnän vaikutuksesta vakiintunut noin viiteen miljoonaan kiloon, joka riittää tarjoamaan markkinoiden tarpeisiin laadukasta kotimaista raaka-ainetta vuoden ympäri.

 

Tehokkuutta kasvinsuojeluun ja lannoitukseen

Kuluvalle kaudelle Vehviläinen hankki vahvistusta kasvinsuojelun ja lannoituksen toteuttamiseen. Edelläkävijänä ja suomalaisen sipulinviljelyn osaajana Vehviläinen hankki uuden, edistyksellistä tekniikkaa edustavan ajettavan Tecnoma Laser 5240 -kasvinsuojeluruiskun. Ruiskun valintaan vaikutti sen soveltuminen monia kilpailijoita paremmin riviviljelyyn, koska sen ohjaamosta on erinomainen näkyvyys. Lisäksi Vehviläinen arvosti Avagron osaamista erikoiskasvien ruiskutuksessa ja nestelannoituksessa sekä aikaisempaa yhteistyötä. Vaikutuksen teki myös omalta osaltaan Tecnoman tehtaan toiminta ja kokonaisuus.

Koneen toimitti Laitilassa toimiva Tecnoman maahantuoja ja jälleenmyyjä Avagro Oy ja kaupat Vehviläinen teki Avagron toimitusjohtajan Anssi Väättäsen kanssa viime vuodenvaihteessa. Siilinjärvelle odotettu uutuus saapui toukokuun 18. päivä ja koulutuspäivä ruiskun käyttäjille pidettiin seuraavana päivänä Avagron Anssi Väättäsen ja Tecnoman tehtaan edustajan toimesta.

Kesän kokemuksen perusteella Vehviläinen on tyytyväinen ruiskun toimintaan, tehokkuuteen sekä monipuolisuuteen ja ruiskutuksen helppouteen. Vuotuinen ruiskutusala Vehviläisellä on yli 1 000 hehtaaria, koska suuri osa pinta-alasta ruiskutetaan useampaan kertaan. Ruiskutukset käsittävät rikkaruoho-, homeentorjunta-, pesäke-, itämisenesto- sekä kesantojen ja tulevan kauden glyfosaattiruiskutukset. Lisäksi ruiskulla voidaan levittää lehtilannoitteet ja maanparannusaineet sekä hivenaineet.

Ruiskutettavaa ainetta levitetään hehtaarille 100-400 litraa, joten yhdellä säiliöllisellä saadaan ruiskutettua 30-50 hehtaaria. Ruiskun tehokkuutta kuvaa hyvin se, että Vehviläisen koko viljelyala saadaan ruiskutettua noin vuorokaudessa. Ruiskutusta hidastaa hieman peltolohkojen määrä, joita tällä hetkellä on 33 kappaletta, koska siirtymät lohkolta toiselle vievät hieman aikaa. Ruiskutettavan liuoksen tai veden kuljettamiseen Vehviläinen on rakentanut traktorivetoisen 26 000 litran säiliöperävaunun.

 

Tecnoma Laser 5240

Tecnoma Laser 5240 on monipuolinen ranskalainen itsekulkeva ruiskutuskone, jolla voidaan hoitaa niin kasvinsuojelu- kuin lannoitusruiskutuksia kustannustehokkaasti ja ympäristöä säästävästi.

Konetta liikuttaa kuusisylinterinen, 244-hevosvoimainen Deutz-dieselmoottori ja hydrostaattinen vaihteisto sekä neliveto. Nopeusalueita on kolme: 0-15 km/h, 0-22 km/h ja 0-40 km/h. Sähköinen nelipyöräohjaus toimii joko 2-pyörä-, 4-pyörä- tai rapuohjauksena. Ruiskun maavara on 1,1 metriä ja sitä voidaan säätää lisävarusteilla. Raideleveyden säätö on mekaaninen ja se on säädettävissä välillä 1,80 – 2,25 metriä.

Tecnoma Laserin ylipaineohjaamo on vaimennettu ja varustettu aktiivihiilisuodattimilla, ilmastoinnilla, lämmityslaitteella, ilmajousitetulla istuimella, jäähdytetyllä eväslokerolla ja MP3-radioon integroidulla Bluetooth-handsfreellä.

Tecnoma Laserin säiliö on kooltaan 5 200 litraa (+ 5%), jonka lisäksi koneessa on 450 litran huuhtelusäiliö ja 15 litran käsienpesusäiliö. Injektioruiskutuksia varten on kaksi kappaletta 30 litran kanistereita tarvittaville tehoaineille.

Nelinivelripustuksella ja paineakkuvaimennuksella olevat puomit nousevat ja laskevat hydraulisesti ja niissä on vakiona kallistuksenkorjain. Tecnoman 35 metriä leveä puomi on jaettu 15 lohkoon, jolloin saadaan ruiskutettua 15 penkkiriviä kerralla. Tietokonepohjainen DPAE-ruiskutuksensäätö säätää virtausta suhteessa ajonopeuteen. Pentagon-suuttimia on viisi kappaletta lohkossa.

GPS-laitteisto estää ruiskutuksen samalla ajokerralla samalle alueelle ja perinteisen kasvinsuojelun lisäksi tehokas tekniikka mahdollistaa lohkokohtaisen sipulin ravinteiden antamisen lehtilannoitteena kasvukauden aikana. Kasvuston hyvä terveystilanne vähentää huomattavasti tautialtistumista ja sitä kautta myös kemikaalisten torjunta-aineiden käyttöä.

Automaattisella Autonet-pesujärjestelmällä voidaan ohjaamosta käsin huuhdella sekä säiliö että puomisto jo pellolla. Lisäksi koneessa on 15 metrin letku ja korkeapainepistooli koneen huuhtelua varten, jotta maa-aineksia ei kulkeudu maantielle. Pääsäiliön tai puhdasvesisäiliön täyttö sujuu nopeasti ja automaattisesti Novaflow-täyttötietokoneella.

 

www.avagro.fi

www.vehvilainen.fi

 

Miika Nyrö

 

 

 

 

Lue seuraavaksi