Uutiset

Yleinen

Structuralin PM 4000:lla potut peltoon

Suomen ensimmäinen uuden sarjan 4-rivinen Structural PM 4000 -perunanistutuskone on himankalaisella perunanviljelijällä Ari Muuraiskankaalla.

 

Kallion tilalla on alun perin harjoitettu maanviljelystä ja karjataloutta. Perunan viljely myyntitarkoituksessa aloitettiin vuonna 1975. Vuonna 1987 tilalta hävitettiin karja pois, jolloin perunanviljely alkoi isommassa mittakaavassa ja tänä vuonna perunaa istutetaan jo noin 120 hehtaaria. Istutettavia perunalaatuja on toistakymmentä ja ne vaihtelevat hieman vuosittain, koska joka vuosi kokeillaan jotakin uutta merkkiä ja samalla etsitään parhaiten tilan peltoihin soveltuvia ja parhaiten tuottavia lajikkeita. Tilan pellot soveltuvat maan laadun ansiosta hyvin perunanviljelyyn ja peltolohkot sijaitsevat noin kolmen kilometrin säteellä tilakeskuksen ympärillä.

Matti Muuraiskankaan poika Ari on ollut mukana tilan töissä vuodesta 1995 lähtien ja viime syyskuussa tilalla tehtiin sukupolvenvaihdos, jolloin nuori isäntä otti vetovastuun.

 

Structural PM 4000 -perunanistutuskone isoille pinta-aloille

Kun pitää istuttaa perunaa 120 hehtaaria tiettynä aikana ja alle kuukaudessa, on istutuskoneen oltava tehokas ja toimiva. Ari Muuraiskankaan hankkima uusi Structural PM 4000 tuntuu olevan juuri sellainen. Istutuskoneen laatikoihin mahtuu yhdellä kertaa neljä tonnia perunansiementä ja kaksi tonnia apulantaa. Ruostumattomasta teräksestä valmistetut lannoitelaatikot ovat uutta mallia ja lannoitteen levitys voidaan määritellä rivikohtaisesti. Koneen perässä olevan vetopyörä säätää lannoitetteen määrää ajonopeuden mukaan. Myös peittausaine menee samalla kertaa, sillä peittausainesäiliö on asennettu traktorin etunostolaitteisiin ja pumppu syöttää peittausainetta kolmella suuttimella jokaiselle riville. Yhdellä lastauksella (pientä siemenperunaa) istuttaa suunnilleen kaksi hehtaaria ja aikaa tähän kuluu noin tunnin verran. Structuralin 20 vuotta kehittämä hihnakuljetinjärjestelmä perunanistutuskoneeseen on hellävarainen, pitkällä idulla olevat siemenperunatkin menevät ehjinä vakoon. Myös perunoiden kulkua säiliöstä maahan valvoo sensori, joka sovittaa hihnakuljettimien nopeuden oikeaksi.

Uuden istutuskoneen käyttöönotto on lähtenyt liikkeelle hyvin, sillä maaliskuun puolivälissä Muuraiskangas oli Structuralin tehtaalla Hollannissa koulutuksessa kaksi päivää ja nyt istutustöiden alkaessa kaksi tehtaan asiantuntijaa sekä Avagron aluemyyjä Jonny Granvik olivat katsomassa Himangalla kuinka istutustyöt alkoivat sujua. Tätä juttua tehtäessä Muuraiskangas oli istuttanut uudella koneella perunaa 43 hehtaaria ja työ näytti sujuvan kuin ”vanhalta tekijältä”.

Structuralin istutuskoneessa on paljon hyviä ominaisuuksia, joihin Muuraiskangas on tyytyväinen. Kone kääntyy todella pienessä tilassa nivelletyn aisan ja hydraulisella käännöllä (30°) varustettujen pyörien ansiosta. Kone on melko lyhyt ja peittää vaon loppuun asti, koska penkinmuotoilijat ovat pyörien etupuolella. Penkinmuotoilija on varustettu sensorilla, joka säätää paljonko multaa tarvitaan penkkeihin, vetovastus vähenee ja penkeistä tulee valmiita yhdellä ajokerralla. Näin säästyy myös polttoainetta. Hydraulinen veto sekä peruna- että apulantapuolella nopeuttaa ja helpottaa koneen säätämistä. Tällöin myös lähes kaikki säädöt voidaan tehdä ohjaamossa olevasta käyttöpaneelista käsin. Lisäksi Muuraiskangas on asentanut istutuskoneeseen kaksi kameraa, joista toinen on koneen takana ja kertoo kuljettajalle että penkeistä tulee sellaisia kuin pitää ja toinen kamera on perunalaatikossa, josta näkee siemenperunan määrän eli saa tiedon kannattaako vielä lähteä uudelle kierrokselle vai täyttämään perunalaatikkoa.

Istutuskoneen käyttö-/näyttöpaneelista saa säätöjen lisäksi kaikki tarvittavat tiedot istutuksesta, kuten lohkotiedot, pinta-ala- ja aikatiedot, siemenmäärät hehtaarille ja istutustiheydet. Tiedot saadaan siirrettyä paneelista USB-tikulla kotikoneelle, josta saa haluamansa valmiit Excel-taulukot. Varustukseltaan Muuraiskankaan Structural PM 4000 –istutuskone on täydellinen, lisävarusteena koneeseen saa vielä GPS-varustuksen ja Isobus-järjestelmän.

 

Perunakauppa ei ole kappakauppaa

Kun perunakauppaa tehdään tänä päivänä isossa mittakaavassa esimerkiksi isojen tukkuliikkeiden kanssa, pitää perunaa pystyä toimittamaan tasaisesti ympäri vuoden. Muuraiskankaan lähes koko perunasato menee isoille tukkuliikkeille ja lisäksi hän ostaa vielä muilta sopimusviljelijöiltä lisää. Muuraiskankaalla on asianmukaiset varastotilat noin kolmelle miljoonalle perunakilolle, mikä riittää toistaiseksi, koska kesällä myytävää perunaa ei varastoida. Muuraiskangas myös lajittelee ja pakkaa perunansa, mikä tuo osaltaan vielä lisäarvoa myytävälle perunalle.

www.avagro.fi

Miika Nyrö

 

 

Lue seuraavaksi