Uutiset

Yleinen

Samaszin perhosella niittoon

– Kun hankintaa suunniteltiin, tavoitteena oli rakentaa niittoyksikkö, jolla saisi tarvittaessa ruohoa kaatumaan, mutta jolla ei tarvitsisi ajaa kovaa. Kun työleveys on kapea ja traktorissa on tehoa, joskus niitetään jopa nopeudella 20 km/h. Tällöin ajojälkiä peltoonkin jää sen mukaisesti, Eetu pohtii. Työnopeuden ollessa hieman alhaisempi, saattaa koneetkin säilyä parempikuntoisina, jos osutaan johonkin esteeseen. Samalla peltoa tallataan vähemmän.

Kun Valtrassa on tehoa vajaa 200 hevosvoimaa ja työleveyttä hieman vajaa 10 metriä, yhdistelmän kanssa ei voi enää ajaakaan nopeasti ainakaan vahvassa kasvustossa.
Saatavilla olisi ollut myös kapeampi Samazin niittomurskain GigaCUT KDD860S, joka on 80 senttiä kapeampi malli. Eetulla on käytössään KDD940S. Traktorista otetaan kaikki irti ja ajonopeus on noin 10 km/h.

Noin 200 hehtaaria takana ja 400 edessä

– Korjuukausi on viivästynyt, kun vettä on satanut lähes joka päivä, Eetu manaa. Sateenraossa on kuitenkin saatu jotain korjattua urakkauunot.com:in rehuketjulla. Eetu jatkaa, että minun tehtäväni on niittää, niin että muut pääsevät jatkamaan korjuuta ja tähän mennessä siinä olen onnistunutkin.

– Vertailin eri konemerkkejä ja jokaisesta löytyi joku sellainen ominaisuus, jota en halunnut. Muiden kokemukset eivät olleet mairittelevia, varaosia tarvittiin usein ja niiden saanti oli vaikeaa jne. Vaaka kallistui sitten Samasziin, jossa kokonaisuus tuntui hyvältä.

Eetulla oli Elhon etuniittolaite ennestään, eikä hän tarvinnut etukonetta. Periaatteessa etukoneeksi olisi riittänyt kolmimetrinenkin niittolaite. Kun käännöksissä kuitenkin jää niittämätöntä, jos sovitus on tiukka, on parempi, että etukone on hieman leveämpi.

– Jos etu- ja takakone olisivat hieman lähempänä toisiaan, käännökset voisivat olla jyrkemmät, Eetu pohtii.

Eihän tällä ole tarkoitus ajaa kurveja, mutta joskus niitä vain pitää tehdä. Hankalin tällä on oikeastaan kiertää pellolla olevia tolppia. Vaihtoehtona on myös kääntyvä etunostolaite.
– Korjattava kasvusto oli Iitissä märkää ja tavaraa on niitettävänä kohtalaisen paljon. Kello 23.00 odotti vielä noin 45 hehtaaria kaatajaansa, joten aamu oli jo pitkällä, kun kaikki oli nurin.

Yllätti odotukset

– Odotukset niittoyksikön ominaisuuksista olivat ehkä hieman vähemmät, kuin mitä käytäntö on osoittanut, Eetu kehuu. ”Sängen pituuteen ja tasaisuuteen olen tyytyväinen”. Lakoista heinää on vaikea niittää oikeaan korkeuteen millään laitteelle. Kun kasvusto on pystyssä, ei niittoyksikön jäljestä erota, mikä on milläkin koneella niitetty.

Samazsin karhon säätöjä hieman haettiin, mutta nyt karho on hieman pöyhkeämpi kuin etukoneella. Karho on myös suunnilleen laatikon muotoinenkin, vaikka silppuri ja noukinvaunu ei niin ronkeli karholle olekaan.

Pientä moitettakin Eetu löytää, kun sitä oikein lypsää. Se on laitteen kuljetuskorkeus.
– Päätyläpät pitää ehdottomasti kääntää sisään ahtaissa paikoissa, laskea nostolaite aivan alas ja olla tarkkana, jotta ei riko paikkoja, Eetu huomaa.

– Agri-Kymi on luvannut pitää varakonetta varastossa ja kahden vuoden takuu koneelle ei ole huono, Eetu muistuttaa. Tähän mennessä varaosat ovat tulleet edellisiin laitteisiin moitteetta, Eetu kuittaa. Ja varaosat on luvattu olevan Kouvolassa.

www.urakkauunot.com

www.agrikymi.fi
www.valtra.fi

Lue seuraavaksi