Uutiset

Yleinen

Sajakorpi – harjoja 70 vuotta

Sajakorpi, Suomen Tekniset Harjat Oy.

Arkinen harjaaminen on perustyötä, jonka arvoa ei sovi aliarvioida. Ala on kehittynyt huomattavasti Sajakorven ollessa kehityksen kärkiyrityksiä viimeiset 70 vuotta.

Harjausala sai Sajakorvelta ensimmäisen merkittävän innovaation vuonna 1955, kun idearikas Paulus kehitti piassava-katuluudan. Teknisen paremmuutensa ansiosta se korvasi koivuvarpuluudat nopeasti koko Suomessa. Luudissa Sajakorvella olikin hallitseva markkinaosuus seuraavat 15 vuotta. Edelleen sama luutamalli on käytössä Suomessa, mutta muiden tekemänä; Sajakorpi lopetti luutien valmistuksen vuonna 1975.

Teknisenä johtajana vuonna 1973 aloittanut Pauluksen poika Kimmo Sajakorpi alkoi kehittää kadunlakaisukoneiden harjoja ja kotimaan markkinat Sajakorpi valtasikin jo muutamassa vuodessa. Kansainvälistyminen alkoi myös tällä sektorilla, kun lakaisukoneiden vaihtoharjoja alettiin viedä Pohjoismaihin 80-luvun lopulla.

Harjakuidut olivat tuontitavaraa ja määrien kasvaessa merkittäviksi päätettiin Sajakorvella alkaa tehdä itse polypropeenikuitua vuonna 1983. Oman kuituvalmistuksen myötä pystyttiin viemään myös harjakuitujen tuotekehitystä aivan uudella tavalla eteenpäin. Näin on saatu kuiduille lisää esimerkiksi kulutus- ja pakkasenkestävyyttä.

Vuodesta 1990 lähtien kaikki tiedot ovat Sajakorvella olleet tietokoneella ja monesti myynti tietääkin asiakkaan tarpeet paremmin kuin he itse. Myyntipäällikkö Vesa Raiskio ja Anja Vuorenmaa vastaavat asiakaspalvelusta kymmenien vuosien kokemuksella.

Kokonaan polypropeenista valmistetun uudenlaisen harjakiekon Sajakorpi esitteli vuonna 1996. Uuden sukupolven Beeline- ja Sunline-harjakiekot olivat ympäristöystävällisempiä aikaisempiin vaihtoehtoihin verrattuna kierrätettävyytensä ansiosta. Lisäksi ne osoittautuivat teknisesti paremmiksi entisiin verrattuna ja lisäksi edullisemmiksi, joten menestyminen oli selvää. Nämä harjakiekot otettiin moniin uusiin harjakoneisiin alkuperäisosiksi paitsi Suomessa, myös Ruotsissa ja Saksassa. Nykyisin muun muassa Bobcat käyttää Sajakorven harjoja ensiasennuksissaan.

Turboline-kartioharja

Uusien harjakiekkojen ympärille kehitettiin kokonainen Ecoline-tuoteperhe, johon kuuluvat muun muassa Turboline-kartioharjat ja Skyline-harjakasetit, joita käytetään lentokenttien kiitoratojen puhdistukseen. Sajakorven asiakkaita ovat muun muassa kaikki Finavian 25 kenttää Suomessa. Mainittakoon lakaisukone- ja prosessiharjojen lisäksi yhtenä Sajakorven merkittävänä tuotelinjana öljyntorjuntaharjat. Erityiseen arvoon tämä nousee, kun tiedetään Suomen olevan edelläkävijä erityisesti jäisien vesien öljyntorjuntatekniikassa. Myös maatalous on Sajakorven harjojen käyttäjä niin karjataloudessa kuin peltoviljelyssä unohtamatta monipuolista traktoriurakointia, esimerkiksi kiinteistönhoidossa tai turvetuotannossa.

Viimeisen kymmenen vuoden ajan Sajakorpi on tähdännyt maailmalle tosissaan. Vientiä on jo yli 40 maahan ja sillä on omat tuotantolaitokset Virossa ja Saksassa. Konsernin pääkonttori ja yksi valmistavista tuotantolaitoksista on Ylöjärvellä.

Anna-Pauliina, Kimmo ja Aku-Paulus Sajakorpi.

Sajakorpi on edelleen täysin perheomisteinen yhtiö, jossa kolmas sukupolvi on jo ottanut tukevan aseman. ”Yrittäjähenkisyyden olen perinyt omalta isältäni ja se näyttää siirtyvän myös seuraaville sukupolville”, Kimmo sanoo. Aluksi Kimmon poika Aku-Paulus Sajakorpi työskenteli yhtiössä opintojensa ohella useita vuosia. Vuodesta 2006 hän on ollut konsernin emoyhtiön toimitusjohtajana. Myös Kimmon tytär Anna-Pauliina Sajakorpi on ollut yhtiön palveluksessa vuodesta 2010 lähtien.

Juha Kuusjärvi

Lue seuraavaksi