Uutiset

Yleinen

Pöttingerit kiertueella

Osa kuvista on Kuopiosta 27. toukokuuta. Konefarmin henkilökuntaa koulutettiin 11. päivänä kesäkuuta Hattulassa, josta on osa kuvista. Laajempi esittely Pöttingerin tuotteista tositoimissa järjestetään Valtran kanssa Kalajoella 10. heinäkuuta Valtra Grassland Show:ssa.

Pöttingerin huoltoon on varauduttu kouluttamalla huoltoa ja hankkimalla varaosia. Varastossa on esimerkiksi kokonaisia noukinpaketteja.
Noukin on kätevä vaihtaa pakettina, jos se vaurioituu esimerkiksi tapaturmassa. Korjuukauden ajan Konefarmilla toimii varaosapäivystys iltaisin ja viikonloppuisin numerossa: 0500 963 460.

– Urakoitsijan tai karjatilallisen kone on usein hänen ainoansa ja se pitää saada toimimaan vahinkotilanteen jälkeen mahdollisimman nopeasti, Olli Rauhalla Pöttingerin tuotepäällikkö huomaa.

Pöttingerin Suomen maapäällikkö Tomi Korpinen lupaa pitää huolen, että Pöttinger saa sen aseman Suomen markkinoilla, joka sillä on muuallakin.

– Erityisesti urakoitsijat tai muuten paljon nurmea kor­jaa­vat pitävät varmatoimisesta Pöttingeristä, Tomi kertoo. Moni kiertueella on tullut kertomaan, että ovat tyytyväisiä Pöttingeriin. Se on tietenkin parasta mainosta tuotteillemme, Tomi jatkaa.

Toimivaa tekniikka

Pöttingerin on ollut uranuurtaja noukinvaunukorjuussa ja Pöttingerin vaunujen tekniikka on hioutunut urakoitsijoiden käytössä, tuotekehityksen ja testauksen seurauksena. Esimerkiksi noukinvaunuissa kiven mennessä silppuriin, veitset väistävät kuten muissakin vaunuissa.

Pöttingerin terien suojaus on patentoitu. Terillä on kahdet jouset, toinen jousi sallii terän menevän taaksepäin sen kohdatessa esimerkiksi kiven. Terä kulkeutuu taaksepäin – ja painuu alaspäin. Terän kulkeutuminen taaksepäin takaa sen, että terä ei vaurioidu koko sen leikkuupinnan matkalta. Terän palautus toimii automaattisesti toisen jousen avulla.

– Markkinoilla on vaunuja, joissa terät on palautettava hydraulisesti yläasentoon, toimenpiteen ajaksi kyseinen vaunu on pysäytettävä, käytettävä teräpaketti alhaalla ja nostettava ylös, jolloin terä palautuu alkuasentoonsa. Erityisesti kivisillä alueilla tämä on huono menetelmä, Tomi muistuttaa.

– Pöttingerin vaunut on tehty vankasti ja siten, että ne toimivat hankalissakin olosuhteissa, Tomi jatkaa

Hinattavat niittomurskaimet

Pöttingerin Nova Cat kuten muutkin tuotteet ovat tehty itävallassa, Tomi muistuttaa. Esittelykoneena on kahdelta puolelta niittävä Nova Cat 3507 T, jonka työleveys on 3,5 metriä, mutta hinattava niittomurskain voi olla myös vain yhdeltä puolelta niittävä.

Pöttinger käyttää Walterscheidin voimansiirtokomponentteja, akseleita ja vaihteistoja. Kahta puolta niittävässä niittomurskaimessa on huomioitu voimansiirrolle aiheutuvat mekaaniset rasitukset. Kun vaihdetaan niiton puolta, vaihteiston kulmaa muutetaan niittomurskaimen päällä mekaanisesti tangolla, jolloin voimaa traktorista siirtävän murrosnivelen kulma säilyy pienenä koko ajan, eikä nivel kulu turhaan. Menetelmä on patentoitu Pöttingerille.

Jokainen murrosnivelen nivel päästään myös rasvaamaan kunnolla, kun nivelien suojat saadaan siirrettyä syrjään. Ensin avataan vain nivelen suojan pikalukitus.
Niittolaitetta voidaan vaihtoehtoisesti käyttää joko 1000 tai 540 ulosotton kierroksilla.

Toimiva lautasrakenne

Pöttingerin niittomurskaimen ovaalien niittolautasten ja rattaiden voitelu hoidetaan öljyllä. Tämä kertoo siitä, että teräpalkki on tiivis, eikä sinne pääse likaa.

Kun niitto päisteessä lopetetaan tai siirretään niittokonetta, teräpalkki nousee 55 sentin korkeuteen. Tämä riittää siihen, että edellisiä niittoja ei sotketa päisteessä käännyttäessä, eikä teräpalkki käy kiinni ensimmäisenä huonollakaan tiellä. Terän nostoon käytetään nivelöityä suunnikasta molemmin puolin konetta.

Jousien kiristyksellä voidaan säätää herkkyyttä, jolla teräpalkki väistää estettä. Jouset säädetään molemmin puolin konetta.
Terävahinkoja sattuu aina ja niittojälki kärsii, jos terät ovat huonossa kunnossa. Pöttingerin niittokoneissa terien vaihtoon ei tarvita kuin vääntötyökalu, jolla väännetään teränpitimen jousi alas. Tämän jälkeen terä saadaan vaihdettua. Teränpitimen tappi on pultattu niitto­lautaseen kiinni.

Karholle tai leveälle kuivumaan

Niitetty ja murskattu sato voidaan ohjata joko heti karholle tai portaattomasti halutulle leveydelle kuivumaan.

– Heinän murskaus tehdään kumijousitetuilla terässormilla, jotka kestävät huomattavasti pidempään kuin esimerkiksi nailonista valmistetut. Heittoteho kärsii heti, jos sormet ovat kuluneet, Tomi muistuttaa. Sormet eivät ole niveltyvät, jolloin ne eivät anna periksi runsastakaan kasvustoa niitettäessä.

– Pöttingerissä on muuten yhdet markkinoiden isoimmat renkaat, 16 tuumaiset, joilla pysyy pinnalla ja jotka jättävät pehmeilläkin mailla pienemmät vauriot nurmen pintaan, kertoo Olli.

Lue seuraavaksi