Uutiset

Yleinen

Nestelannoitteet kiinnostavat – Okra 2019

NaanDanJain on israelilaisten ja intialaisten omistama yritys ja se kuuluu maailman suurimpien kastelulaitevalmistajien ja järjestelmätoimittajien joukkoon.

Avagron osastolla oli paikalla kastelulaitetoimittaja NaanDanJainin edustaja Arjan van den Berg (vasemmalla) ja Anssi Väättänen. Avagrolla on osaamista toimittaa kokonaispaketteja, jotka on suunniteltu asiakkaan tarpeisiin. Keskeistä on oikea mitoitus, missä painehäviöt lasketaan ja otetaan huomioon komponenttien valinnassa. Naanilla on valmistusta Israelissa, Espanjassa ja Turkissa, Pohjois- ja Etelä-Amerikassa sekä Intiassa. Omien tuotteiden laadusta halutaan pitää kiinni. Komponentteja ostetaan kuitenkin myös muilta valmistajilta; suodattimia, pumppuja jne. tarpeen mukaan.

Järjestelmien ohjaamiseen on jo vuosia rakennettu erilaisia anturointeja tietojen keräämiseen ja sadetuksen ohjaamiseen. Tällöin lisää vettä voidaan antaa sopivasti, ennen kuin maa kuivuu liikaa. Automatiikalla säästetään vettä, kun esimerkiksi maa-anturi kertoo oikean tiedon maan kosteudesta ja pysäyttää sadetuksen, kun kosteutta taas on riittävästi. Suomessa hallan torjunta on yksi mielenkiintoinen sadetuksen käyttötarkoitus. Siinäkin pitää olla tarkkana, jotta vettä ei anneta liikaa. Tarjolla on monia erilaisia sadettimia eri kasveille.

Moni kävi moni myös lannoitusvaihtoehtoihin tutustumassa Avagron osastolla. Logistiikka nestelannoitteiden siirrossa ja pumppauksessa ovat nestelannoituksen yksi merkittävä etu. Toinen etu kaikilla kasveilla on mahdollisuus toteuttaa jaettua lannoitusta. Kiinnostus nestelannoitteisiin on lisääntynyt vuosi vuodelta ja kiinnostuksen syyt ovat moninaiset kuten Flex Fertilizer Systemissä kompleksiyhdisteet. Juha Karjalainen (oikealla) on Avagrolla nestelannoitustuotteiden tuotepäällikkö ja tulevina vuosina on tarkoitus panostaa entistä enemmän. Muiden viljelijöiden kokemukset nestelannoitteiden käytöstä ja se tuo uusia käyttäjiä. Etenkin erikoiskasveilla täsmänä hoidettava lannoitus parantaa sadon laatua. Vasemmalla Jan Fischer Jensen Flex Fertilizer System ApS:ltä.

Peltosiemenen osastolla oli esillä uusia lajikkeita, joita on saatu jalostuksesta lisäykseen. Okran aikaan on saatavilla jo kasvustonäytteet, joita olikin kerätty esille. Kasvinjalostuksella on vuosikymmenten aikana parannettu huomattavasti sadon laatua, mutta myös määrää.

Kuvassa Teemu Junttila Junttilan Tila Oy:stä.

Lue seuraavaksi