Uutiset
Näin otat pienet koululaiset huomioon liikenteessä
Koulut alkavat lähipäivinä koko Suomessa ja se tuo liikenteeseen kymmeniä tuhansia pieniä ekaluokkalaisia. Lähitaksin markkinointi- ja viestintäpäällikkö Sakari Lauriala muistuttaa autoilijoita unohtamaan kiireen liikenteessä. Lasten liikenneturvallisuus ja turvallinen koulutie ovat yhteispeliä.
Ammattiautoilijan vinkit: Näin otat pienet koululaiset huomioon liikenteessä
”Pienten lasten koulujen alkaminen ja koulumatkat ovat jännittäviä paikkoja paitsi lapsille, myös lasten vanhemmille. Lähitaksi edustaa ammattimaista tiellä liikkumista ja me koemme, että ammattilaisten tulee aina näyttää esimerkkiä. Alkava syksy onkin jokaiselle liikenteessä olevalle hyvä hetki seisahtua ja laittaa ajamiseen liittyvät perusasiat kuntoon, Lauriala kertoo.
1. Suojatie on pyhä
Kunnioita suojatietä ja hidasta niiden läheisyydessä. Suojatien tulee olla lapselle turvallinen tienylityspaikka, mutta se on vain asfalttia ja maalia ilman jokaisen meidän päätöstä tehdä suojatiestä suojatie. Tee siis tilaa, hiljennä vauhtia ja anna tietä niin pienemmille kuin isommillekin koululaisille.
2. Kiire ei kuulu liikenteeseen
Kiire ottaa usein ihmismielestä vallan, mutta Laurialan mukaan kiire pitäisi jättää kotipihaan.
”Kiireessä moni tuppaa ajamaan kovempaa ja omaan ajonopeuteen kannattaakin kiinnittää huomiota varsinkin koulujen läheisyydessä”, Lauriala muistuttaa. Varaa huonolla säällä enemmän aikaa ajomatkaa varten ja noudata nopeusrajoituksia. Matalampi ajonopeus mahdollistaa myös auton paremman hallinnan täpärissä tilanteissa.
3. Ennakoi ja ole tarkkaavainen
Jokainen auton ratissa istunut tietää, että autoilu vaatii jatkuvaa ympäristön havainnointia. Tämä korostuu etenkin lasten ollessa liikenteessä, sillä lapset käyttäytyvät ja liikkuvat impulsiivisemmin ja heidän liikkeensä ovat vähemmän ennakoitavia. Autoilijan kannattaakin ehdottomasti seurata tien reunoja ja katvealueita, jolloin yllättäen tielle ilmestyvät lapset voi havaita ajoissa.
”Tärkeä osa kuljettajan ennakointia ja tarkkaavaisuutta on myös omasta ajoneuvosta ja vireystilasta huolehtiminen. Autoilu sujuu turvallisemmin, kun kuljettaja ja ajoneuvo ovat molemmat tikissä”, Lauriala toteaa.
4. Oma asenne on tärkeä
Tärkeintä on oma asenne, koska siitä kumpuaa myös tapa käyttäytyä liikenteessä.
”Kun puhutaan lasten liikenneturvallisuudesta, ei voida ohittaa aikuisen vastuuta. Se, miten jokainen meistä aikuisista käyttäytyy liikenteessä, vaikuttaa suoraan myös siihen, millaisia liikkujia lapsista kasvaa. Tärkeää olisikin näyttää esimerkkiä lapsille”, Lauriala korostaa. Omasta asenteesta ja esimerkistä voi viestiä lapsille myös muilla keinoin: jos aikuinen räplää mobiililaitteita ajaessaan, lapsi voi oppia saman tavan. Niin oman kuin muidenkin turvallisuuden vuoksi ajaessa kannattaakin keskittyä vain itse asiaan: ajamiseen.
Ole tarkkana erityisesti näissä tilanteissa:
Lähitaksin ammattiautoilijat kehottavat olemaan erityisen valppaina näissä tilanteissa ja paikoissa, kun koululaiset aloittavat taas koulutien. Tarkkaavaisena kannattaa olla myös myöhemmin, sillä hämärtyvä syksy tekee havainnoinnista vaikeampaa.
- Koulujen lähialueet ja parkkipaikat ruuhkautuvat varsinkin ensimmäisten viikkojen aikana, joten kouluun lapsia kuljettavien sekä lähistöllä liikkuvien kannattaa olla tarkkoina. Lasten on vaikea huomata parkkeeratun auton liikkeelle lähtöä ja toisaalta autosta ei välttämättä näe pienten lasten liikkumista. Myös kadun reunaan parkkeeratusta autosta voi yllättäen tulla lapsia ajotien puolelle.
- Suojatietä lähestyttäessä muista hiljentää ja pysähtyä. Jos viereisellä, samansuuntaisella kaistalla oleva auto on hiljentämässä ja pysähtymässä, tee samoin.
- Suojatien ylitystä odottavan lapsen on vaikea arvioida auton vauhtia. Lapset voivat kokea suojatien myös pelottavaksi ja ylittää sen juosten. Näytä lapselle selvästi, että pysähdyt, ja hän voi ylittää tien rauhassa.
- Jos vastaantulevalla kaistalla auto on pysähtynyt odottamaan lapsia, jotka ylittävät liikennevalotonta suojatietä, hiljennä vauhtia ja pysähdy myös, vaikka suojatiessä olisi keskikoroke. Huomioi myös, että liikenteenjakajan merkki voi peittää keskikorokkeella olevan pienen lapsen.
- Teiden risteysalueella on hyvä seurata kevyen liikenteen väylällä liikkuvia pyöräilijöitä, mutta myös skeittilaudoilla, temppupyörillä ja tasapainoskoottereilla kulkevia, koska niillä voi edetä nopeasti auton eteen.
- Hidasta kadulla ja tien reunassa ajavan pienen pyöräilijän kohdalla, koska lapsi voi menettää pyöränsä hallinnan ja päätyä ajotien puolelle.
- Kaikilla suojateillä ei ole liikennevaloja, ja suojatietä lähestyviä voi olla vaikea havaita erilaisten näköesteiden takia. Myös erilaisilla tietyömaa-alueilla kannattaa olla tarkkana, sillä jalankulkijat ja pyöräilijät on voitu ohjata tien ylityksiin poikkeusreitillä.
- Linja-autojen pysäkkialueiden kohdalla kannattaa seurata valppaasti linja-autosta poistuvia lapsia. Moni lapsi ei välttämättä jaksa odottaa linja-auton lähtöä, vaan lähtee ylittämään tietä, yleensä linja-auton peräpuolelta, mutta joskus yllättäen myös linja-auton edestä.
LUE MYÖS: Autoilijoiden kännykän käyttö huolestuttaa alakouluikäisten vanhempia