Uutiset
Muovisiivellä lumitöihin
– Emme ole valinneet muovia sattumalta siiven materiaaliksi. Kokeilimme siivessä ensin uutta muovia, mutta se oli ärhäkkää pakkasella ja muovi halkeili nopeasti. Kun sitten kokeilimme uusiomuovia, sen kestävyys oli toista luokkaa. Olemme käyttäneet kuorma-autossa kahdeksan milliä paksua siipeä ja nyt traktoriauran siivessä on kokeilumielessä kymmenenmillinen siipi. Lumi myös luistaa muovissa parempi kuin metallissa, Anssi muistuttaa.
Pitkät suunnitteluperinteet
– Tienhoitokalustoa on kehitelty jo parikymmentä vuotta, jolloin isäni aloitti Tielaitoksen töissä, Anssi muistelee.
Tienhoito on muuttunut noista ajoista paljon, mutta niin on kehittynyt aurakalustokin. Koko ajan aurakalustoa on kehitetty itse, kun on haettu omiin töihinkin toimivaa aurakalustoa. Tuotekehitys on siis tehty itse ja tien päällä kuorma-autolla ja traktorilla auraten.
Päälinjana on aurakehityksessä ollut auran keveys, koska aura hakeutuu kyllä itse oikealla kulmalla alaspäin. Jotta aurasta saadaan kevyt, pitää käyttää muutakin materiaalia kuin metallia ja siksi siiven materiaaliksi on valittu muovi. Muovisiipeä on vahvistettu metallikaarilla.
Auran pitäisi myös olla mahdollisimman matala, koska matala aura antaa paremman näkyvyyden etenkin ahtaissa paikoissa. Traktoriauralla ahtaissa paikoissa liikutaan enemmän. Lumiauran pitäisi olla myös mahdollisimman edullinen ja se tavoite saavutetaan, kun käytetään edullisempia materiaaleja.
Traktoriaura kokeilussa
Tämän talven käyttäjäkokemukset muovisiivestä traktorissa ovat mielenkiintoisia ja rohkaisevia. Kuoppalalla on omia talvihoitoalueita traktorille Jyväskylän ympäristössä, jossa kokeilua tehdään omissa töissä.
– Haemme käyttäjälähtöisiä asioita ja olemme kuunnelleet, mitä kuljettajat toivovat. Meillä pitäisi olla käteen sopivia auroja, vaikka ainahan aurasuunnittelu on kompromissien tekoa, Anssi muistuttaa.
Kuljettajina ovat olleet yrityksen omat työntekijät ja pääasiassa aurausta hoitaa Marko Halttunen.
– Itsekin käyn auraamassa alueemme silloin tällöin, Anssi kertoo. Markon mukaan muovisiipinen aura on mukavampi ajaa jo vähemmän melun vuoksi. Auraustyö on hiljaisempaa, kun siipi ei ole kaikupohja.
– Matkapuhelimeen pystyy puhumaan auraustyön kuluessakin, toisin kuin yleensä metallisiipisen auran kanssa, Marko kuittaa.
Aerodynaamiikkaa
– Rakenne on suunniteltu heittäväksi, kun terä on 45 asteen kulmassa ja aerodynamiikkaa tähän on haettu kuorma-autoaurasta. Tällöin lumi saadaan heitettyä penkkaan, Anssi muistuttaa. Kun terä kulumisen vuoksi pitää kuitenkin vaihtaa, vaihtaminen on yritetty tehdä helpoksi.
– Sehän on klassinen väittelynaihe, että pitääkö auran olla painava vai ei. Meidän aura painaa tällä hetkellä noin 300 kiloa. Kun itse siipi on muovia ja siiven tukirakenteet ovat metallia, Anssi luettelee.
– Kun aura on kevyt, traktorin painopiste ei merkittävästi muutu, eikä traktoriin välttämättä tarvita sen vuoksi lisäpainoja taakse. Toisaalta kun aura on kevyt, niin auran paino ei vie traktoria eikä tule turhaa rytkytystä siirtoajossakaan, Anssi muistuttaa. Tällöin traktori on paremmin ohjattavissa joka hetki.
Moduli
– Siipi on suunniteltu modulirakenteiseksi ja jos siipi vaurioituu, siipi voidaan tarvittaessa vaihtaa erikseen. Ensimmäinen kokeilumalli oli matala malli, jossa esimerkiksi tien kaide haittasi hieman heittämistä. Keräämme nyt kokemuksia ensin matalasta siivestä, kun traktoreihin suunnitellun tuotantomallin siivestä on kuitenkin suunniteltu 20 senttiä korkeampi, Anssi kertoo.
Auran kellunta on rakennettu lähellä terää ja kannatus on lautasilla. Siipi on haluttu ottaa mahdollisimman lähelle eturenkaita, jolloin auran kanssa liikuttaessa kääntöympyrä jää pieneksi. Tämä myös vähentää ylimääräistä liikettä aurassa ja se on tarkempi ajaa ahtaissa paikoissa.
– Toisaalta kun siipi on matala, siiven kulman näkeminen edellyttää kohta kulmakeppiä auraan, jotta ei tarvitse ahtaissa paikoissa nousta kuskin pukilta pois katsomaan, että missä aura oikein kulkeekaan, Marko huomaa.
Sivusiirto
– Yksi poikkeuksellinen ominaisuus aurassa on sivusiirto, jolla voidaan siirtää siipeä 40 senttiä sivuttain. Tällöin esimerkiksi asuntokaduilla kaarteissa saadaan aura kulkemaan tiukasti kiveyksen reunaa, ja samaan aikaan renkaat kulkevat tien reunaa.
– Sivusiirto on kätevä muutenkin ahtailla asuntokaduilla, kun pienellä sivusiirrolla voidaan aura ohjata tarkasti oikeaan linjaan. Ahtailla kääntöpaikoilla sivusiirrosta on myös hyötyä ja lykättäessä lunta kasalle, kun vekslaaminen vähenee.
Intensiivistä hoitoa
– Omilla alueillamme olemme olleet etupainotteisesti auraamassa teitä puhtaaksi. Kun liikenne ei tamppaa lunta tiiviiksi polanteeksi, saadaan alueet puhdistettua helpommin. Hoidon intensiteetti on traktorikalustolla hyvä, kun hoitoyksikkö hoitaa pientä aluetta ja vaihtelut alueella ovat pienet. Tällöin alue pysyy kokonaisuutena yleensä paremmassa kunnossa, Anssi pohtii.
– Jyväskylässä on hoitoalueillamme aurauksen lähtöraja 2 ja 3 senttiä. Muuramessa lähtöraja on 5 senttiä, joten erojakin on, koska alueet ovat erilaisia.
Kokemuksia
– Tuotekehityksen näkökulmasta pitää itsekin käydä silloin tällöin auraamassa, jotta tietää, millaista auraustyö on. Samalla huomaa, millaiseksi sitä auraa pitäisi oikein kehittää, Anssi kertoo.
– Meillä on kuitenkin runsaasti referenssejä muovisiivistä kuorma-autopuolella ja siellä muovisiipi ainakin kestää, Anssi muistuttaa. Traktoriauroissa muovin käyttö on myös perusteltua, kun se tuo mukanaan keveyttä ja hiljaisempaa auraustyötä. Tällöin asiakkaat saavat nukkua pidempään rauhassa, Anssi tiivistää.