Uutiset

Yleinen

Multiva-päivillä Loimaalla

Dometalin Juha Erkkilä esitteli Multivan uutuuden, Topline Super-äkeen ominaisuuksia. TopLine Superilla tehdään oikeastaan kaikkea muuta kuin kultivaattorin työt eli se ei ole syvämuokkain, Juha kuvailee.

Useita tavoitteita

Topline Super on uuden ajattelutavan joustopiikkiäes, jolla voidaan hoitaa vähemmällä kalustolla etenkin kasvinviljelytilan töitä. 
Muokkauksella on eri tavoitteita ja uutuudessa tavoitteiden toteuttaminen on yhdistetty ja samalla on haluttu selkeyttää muokkausketjuja. Keväällä tavoitteena on tasainen kylvöalusta ja optimaalinen mururakenne. Sängenmuokkauksessa syksyllä tavoitteena on valmistella pelto seuraaville kylvöille ja äestä voidaan käyttää myös olkiäestykseen.

– Tavoitteet ovat olleet hieman ristiriitaiset, mutta saatujen kokemusten mukaan olemme onnistuneet, Juha kertoo.
– Syysmuokkaus onnistuu tällä vain rajatuissa olosuhteissa, Juha muistuttaa. Hyviä kokemuksia on kuitenkin saatu, kun Topline Superilla on valmisteltu kylvöpohjaa syysvehnälle.
– Topline Superissa piikit ovat kahdeksalla akselilla ja ne ovat 100 millin välein. Kun piikit ovat usealla akselilla, saadaan riittävän avara rakenne, jolloin äes ei tukkeudu niin helposti. Tavoitteena uudella S-piikkiäkeellä on tehdä mahdollisimman vähillä ajokerroilla tasainen kylvöpohja. Se onnistuu, kun piikit ovat 12*65 milliset ja terän kärki on vääntökeskiön alapuolella. Tällöin piikki antaa tutkimusten mukaan periksi ylöspäin vähemmän kuin kilpailijan vastaava, jolloin muokkauspohja on vähällä ajolla valmis, Juha lupaa.
Äes on vakiona varustettu takavarpajyrällä, joka rikkoo kokkareita ja tehostaa murustusvaikutusta.

– Kaksirivistä jälkiharaa suositellaan aina lisävarusteeksi ja etulata tulee myös kyseeseen, kun muokataan kynnökseltä maata kylvökuntoon, Juha esittelee.

Kasvinsuojelussa haasteet

Pertti Tamminen Berneriltä käsitteli kasvinsuojelua kevennetyn muokkauksen näkövinkkelistä. Aiemmin kun kynnettiin lähes kaikki pellot, kasvinsuojelussa haasteet olivat toisenlaiset. Kevennetty muokkaus ja suorakylvö ovat muuttaneet painopistettä erityisesti kasvitautitorjunnassa mutta myös rikkakasvilajisto on muuttunut. Kun maata ei käännetä, syksyllä itävät siemenlevintäiset rikkakasvit ovat lisääntyneet. Jos rikkakasvien, kuten saunakukan ja peipin, siemenet itävät jo syksyllä ja kasvi talvehtii, keväällä ne ovat terhakkaana käyttämässä kosteutta ja valoa.

– Monet siemenestä leviävät rikkakasvit talvehtivat paremmin kuin viljeltävät kasvit, Pertti muistuttaa.

Perusohjeena glyfosaatti

– Glyfosaatti-ruiskutus on lähes poikkeuksetta perusruiskutus ennen kylvöä, jos käytössä on kevennetty  muokkaus tai suorakylvö, Pertti muistuttaa. Toinen ruiskutus joudutaan tekemään usein viljan pensomisvaiheessa
Myös kasvitaudit leviävät, kun kasvimassaa ei käännetä ylösalaisin.
– Ohra on viljakasveista herkin ja sitten on vehnä, Pertti esittelee.

Monesti sanotaan, että kevennetyssä muokkauksessa satotaso jää alhaisemmaksi kuin kynnettäessä. Perustapauksessa näin usein onkin, mutta 2005–2010 tehtyjen seurantojen mukaan tautiruiskutus on tasoittanut Agrimarketin ISO-VILJA (R) -viljelysopimusten analysointitietojen aineistossa esimerkiksi tautiruiskuttamattomaan ohran satoon, kevennetty (3100 kg)/ kynnetty (3400 kg), verrattuna tautiruiskutettuun satoon, joka on molemmilla menetelmillä ollut lähes 4000 kiloa.

– Kun kevennetyssä muokkauksessa säästetään polttoaine ja työkustannuksia, joudutaan sadosta hieman tinkimään. Kun satsataan hieman lisää kasvinsuojeluun ja saadaan jo sama sato, Pertti tiivistää.    

www.dometal.fi
www.k-maatalous.fi

Lue seuraavaksi