Uutiset

Yleinen

MPH-paalivaunu rehupaalien keräilyyn ja kuljetukseen

Rehupaalien kerääminen ja kuljettaminen pellolta tilakeskukseen on omanlaisensa operaatio. Useimmiten se hoidetaan pitkällä paalivaunulla, johon paalit nostetaan pellolla etukuormaajan paalipihdeillä ja tilalla vastaavasti vaunusta varastoon. Vieremäläinen Ahti-Pekka Vornanen on ollut mukana kehittelemässä yhteistyössä Juuassa toimivan Metallipalvelu Hartikaisen kanssa vaunun, jolla paalit saadaan kerättyä pellolta suoraan kyytiin. Ihannemäen lihakarjatilalla on kasvamassa noin 350 sonnia. Tilalla on omaa peltoa 130 hehtaaria ja vuokramaita 70 hehtaaria. Nurmella on noin 70 hehtaaria, joten rehupaalien kuljetusta riittää.

MPH-paalivaunun rakenne on tosi jämäkkä, nostosylinterit eivät ainakaan kuormaa pelkää. Keräimen ohjureiden muotoilu vaatii myös vielä hieman hiomista, samoin myös keräimet voisivat olla ehkä hieman lähempänä pyöriä vakauden lisäämiseksi.

MPH-paalivaunussa paalit pysyvät kyydissä ilman työlästä kuormansidontaa. Hydraulinen takatoppari helpottaisi osaltaan ehkä vielä lastausta sekä kuljettamista. Renkaiksi vaunuun oli valittu tietenkin renkaat, jotka kestävät 60 km/h ajonopeuden nykytraktorien perässä.

Miika Nyrö

Katso video – MPH-paalivaunu rehupaalien keräilyyn ja kuljetukseenLue seuraavaksi