Uutiset

Yleinen

Lapion varresta telakoneen ohjaamoon – Hämeen Viherrakennus Oy:n monipuolinen työpäivä

Hämeen Viherrakennus työllistää kesän sesonkiaikana reilut 20 henkilöä ja talvella hoidetaan kiinteistön­huoltotöitä lumitöineen pienemmällä porukalla. Yrityksen asiakaskuntaan kuuluvat mm. rakennusliikkeet, taloyhtiöt, kaupungit ja kunnat, seurakunnat sekä yksityiset asiakkaat. Tämäkin jo antaa hyvän kuvan siitä, miten monipuolisia työtehtäviä yritys toiminnassaan kohtaa.

Laatu ratkaisee

Yhtiön menestyksen takana ovat työn korkea laatutaso ja aikataulujen pitävyys. Näiden kriteereiden täyttämiseen vaaditaan hyvän osaavan henkilöstön lisäksi laadukas ja monipuolinen, jokaiseen työtehtävään sopiva konekanta. Yhtiön kattavaan työkonearsenaaliin kuuluu mm. telakoneita, pyöräkoneita, traktorikaivureita, kuorma-autoja, minikaivureita ja Avant-pienkuormaajia. Tämä laajuus varmistaa tilanteen mukaan tarvittaessa vaikka rajunkin maapohjan muokkauksen tai erityyppisessä kohteessa hyvinkin hellävaraisen pihanhoidon. Kävimme tutustumassa kahteen erilaiseen Hämeen Viherrakennus Oy:n työkohteeseen Pirkanmaalla.

Pohjat kuntoon

As Oy Ainonpiha on Kangasalan keskustassa sijaitseva kahden kerrostalon muodostama asuntoyhtiö. Yhtiön pihan asfaltoinnissa oli ilmennyt pahoja routavaurioita ja vanhat rakennusvirheet olivat myös aiheuttaneet ongelmia sadevesijärjestelmissä. As Oy Ainonpiha järjesti tarjouskilpailun, jonka Hämeen Viherrakennus Oy:n kokonaisvaltainen tarjous voitti.

Pihasuunnittelu Ainonpihaan oli jo valmiina tehtynä, mutta Kankaanpää kertoo että myös suunnittelun saa tarvittaessa heiltä alan ammattilaisen tekemänä. Tässä kohteessa työt aloitettiin vanhan maapohjan poistamisella ja talon perustusten esiin kaivamisella. Avarimmilla alueilla telakoneen ja kuorma-auton yhteistyö hoitaa kaivuun nopeasti ja talon seinustoilla ja muilla herkemmillä alueilla turvaudutaan minikaivureihin ja perinteiseen lapiotyöhön.

Hämeen Viherrakennus hoitaa remontin alusta loppuun ja alihankintana ostetaan ainoastaan asfaltointityöt luotettavilta yhteistyökumppaneilta. Nopeus on myös valttia ja asiakkaille aiheutuva häiriö pidetään näin mahdollisimman pienenä. Oikeiden työvälineiden ja tehokkaan toiminnan ansiosta Ainonpihan asukkailla onkin jo parin viikon kuluttua uusi upea piha-alue oleskelu- ja leikkialueineen ja toimivat sadevesijärjestelmät.

Leikkipuisto kuntoon

Hieman erilainen työkohde löytyy Tampereen Nekalan kaupunginosasta, jossa kaupunki kunnostaa lasten leikkipuiston. Puisto uudistetaan täydellisesti: leikkivälineet ja kiipeilytelineet vaihdetaan, viemäröinnit ja valaistus uusitaan ja puisto nostaa profiiliaan myös maisemoinnin avulla. Tässä urakassa Hämeen Viherrakennuksen kokemus ja luotettavuus ovat tärkeitä tekijöitä, sillä leikkipuiston kaltaisissa projekteissa turvallisuus kulkee kaiken edellä.

Saumatonta sulauttamista

Viherrakentaminen on Suomessa voimakkaassa kasvussa oleva ala ja myös tulevaisuudennäkymät ovat mainiot eikä edes viime vuosien aikainen lama ei juurikaan toimintaan vaikuttanut.
Kankaanpää kertoo, että alan vaatimustaso on noussut viime vuosina valtavasti ja uudet trendit saapuvat maailmalta Suomeen todella nopeasti. Tästä esimerkkinä hän kertoo katto- ja seinävihertöiden määrän nopean kasvun. Hämeen Viherrakennus onkin nopeasti oppinut tarvittavat työmenetelmät myös näihin projekteihin. Alan työntekijöiltä kehityksessä mukana pysyminen vaatii tarkkaa trendien seuraamista ja parhaiten se onnistuu esimerkiksi alan messuilla vierailemalla.

Viihtyisyyttä

Yksityispuolella pihojen ja terassien koko on kasvanut ja niihin panostetaan yhä enemmän. Tuore tutkimus kertoo, että piha-alueen viihtyvyys kasvattaa asunnon hintaa jopa 12 prosenttia eli hyvin tehty viheraluerakentaminen maksaa itsensä helposti. Hyvän viherrakentamisen tärkeimpinä seikkoina Kankaanpää mainitsee kohteen saumattoman sulauttamisen ympäristöönsä, ympäristöystävällisyyden ja visuaalisen viihdyttävyyden ja käytännön toimivuuden. Alan mahdollisista uhkakuvista akuuteimpana Kankaanpää mainitsee ammattitaitoisen työvoiman löytämisen. Alan koulutus kulkee hänen mukaansa valitettavasti jälkijunassa ja ainoa tie oppimiseen on käytännön työn kautta, mikä vie lisää aikaa. Alan keskusjärjestöön Viherrakentajiin kuuluu noin 130 yritystä ja se helpottaa työvoimaongelmaa järjestämällä alan koulutusta ja luo laatujärjestelmiä ja yleisiä toimintaohjeita.

30 vuotta on hyvä alku

Kysyttäessä ammattinsa parhaita puolia Kankaanpää naurahtaa ja kertoo, että tässä työssä kaksi työpäivää eivät ikinä ole veljeksiä. Työkohteita on useimmiten samaan aikaa kolme tai neljä ja joka päivä jossain kohteessa tapahtuu tai paljastuu jotain odottamatonta mikä saa toimitusjohtajan puhelimen pirisemään. Uudet haasteet vaativat nopeaa ongelmanratkaisukykyä ja tämä tekee samalla työstä vaihtelevaa ja mielekästä. Myös Suomen oikullisen ilmaston kanssa on tultava toimeen, sillä se ei myöhästymisen syyksi asiak­kaalle kelpaa.

Liikunta-alueiden mestarit

Moni Suomessa golfia pelaava on varmastikin jossakin vaiheessa kierroksiaan ollut kiitoksen velkaa Hämeen Viherrakennus Oy:lle. Golfala oli myös Kankaanpään yhtiölle alun perin vieras, mutta kovan käytännön työn kautta kenttätyö on tullut tutuksi ja maine kasvanut. Samoin yleisurheilukentät, jalkapallokentät ja muut liikunta-alueet ovat yhtiön erikoisosaamista. Viherrakentamisen lisäksi yhtiö hoitaa myös alan suunnittelutoimintaa, maarakennustöitä, kalkinlevitystä ja kaiken lisäksi heiltä löytyy myös upeita vuokralomamökkejä Oriveden kauniista maisemista.

Avant-pienkuormaaja – viherrakentajan monitoimikone

Hämeen Viherrakennus Oy:n perustyökoneina ovat kuutisen vuotta olleet Avant-pienkuormaajat. Ne ovat kovissa Suomen olosuhteissa osoittautuneet luotettaviksi ja monipuolisiksi koneiksi. Erittäin tärkeä seikka on niiden hellävaraisuus alustoille herkkyyttä vaativissa töissä.

Monipuolisuus on tietenkin oleellista ja yhtiön töissä pienkuormaajissa käytetään kauhojen ja trukkihaarukoiden lisäksi erittäin paljon tärkeää kivenladontakonetta. Avantin valikoimasta löytyy lisälaite lähes kaikkiin viherrakentamisen osa-alueisiin.

Avantin toimiva ja nopea huolto on myös nopeatempoisella alalla hyvin tärkeää. Käytännön työssä Avant on osoittautunut helppokäyttöiseksi ja uusikin työntekijä pääsee koneen kanssa sinuiksi nopeasti. Vihertöissä koneeseen noustaan ja siitä laskeudutaan alas tiheään tahtiin ja Avant saakin tässä kategoriassa kehuja sekä helppouden ja turvallisuutensa ansiosta.

www.h-viherrakennus.fi
www.avanttecno.com

Lue seuraavaksi