Uutiset

Yleinen

KoneAgriat on nyt nähty

KoneAgriassa oli paljon traktoriammattilaisia. Mielenkiintoista oli se, että huonoista kesän ja syksyn olosuhteista huolimatta väkeä oli paljon eivätkä kulkijat olleet huonolla tuulella. Olin oikeastaan yllättynyt, miten positiivisesti nykytilaan suhtauduttiin, vaikka monella oli vielä puinnit kesken ja osa oli jo tehnyt päätöksen, että enää ei loppuja puidakaan.

Toisaalta huonotuulisuuden kantaminen hartioillaan ei ole terveellistä. Olosuhteet ovat annetut, mutta omilla tekemisillään voi onnistumiseen vaikuttaa. Kerran kesällä käyttämättä jätetty mahdollisuus ruiskutuksiin näkyy loppu syksyn ja korjuukaudella. Peltojen ojituksen ylläpidolla voidaan tiettyyn rajaan saakka vaikuttaa pellon vesitalouteen. Peltojen piiriojien ja pinnan oikealla muotoilulla voidaan myös vaikuttaa merkittävästi pellon sietokykyyn sateella, kun kaikki huokoset ovat vettä täynnä. Toisaalta jos kaikki alajuoksun ojat ovat täynnä, niin eihän se vesi pellolta mihinkään lähde. Näin on monessa paikassa ollut.

Kerta toisensa jälkeen ei voi kuin hämmästellä nuorten ihmisten iloa ja halua tutustua uuteen tekniikkaan. Tietämys tekniikkaan ja koneiden ominaisuuksiin ei tule toki tutustumatta. Toisaalta nuoriso osallistui näyttelyyn ilman murheita syksyn korjuuhaasteista.

Kun näyttelyt nyt ovat ohi, alkaa yhteystietojen purkaminen ja moni näyttelyssä vieraillut saa soiton, jossa tarkennetaan tarjousta, lähetellään kuvia vaihtokoneista, viilataan varusteita ja puhutaan toimitusajoista. On syytä muistuttaa, että hinnan selvittämisen jälkeen ja ennen kauppaa olisi asiakkaalla selkeä tieto, kuka vastaa varaosista ja kuka konetta huoltaa. Kone, johon varaosien saanti kestää sesonkina päiviä, on kallis. Varaosia kuitenkin tarvitaan ennemmin tai myöhemmin.

Vielä kerran on syytä pohtia myös hankittavalla työkoneella aikaansaatua laatua ja määrää. Metrin tai kahden työleveyden lisääminen pöyhimeen säästää kortilla olevaa aikaa, kun heinää ollaan korjaamassa. Hieman leveämpi työleveys vähentää ajometrejä pellolla, kun ajokerralla saadaan enemmän aikaiseksi. Puimurin pöytää leventämällä voidaan myös pienentää hieman ajonopeutta. Niittomurskauksen vaihtaminen pelkäksi niitoksi säästää polttoainetta, jos pelkkä niitto vain muuten tulee kyseeseen, mutta esimerkiksi kotoisia valkuaislähteitä kuten apilan määrää lisäämällä, niitto on oikeastaan ainoa vaihtoehto jne.

Vaihtokonetta tarjotaan herkästi uuden koneen myyjälle, jotta välirahaa saadaan pienemmäksi. Monesti olisi kaikkien kannalta edullisempaa, jos vaihtokone päätyisi suoraan seuraavalle asiakkaalle. Siihen on olemassa toimivia ilmoitusakanavia. Toimimattomasta, epäkurantista vaihtokoneesta ei toki pitäisi tolkuttomasti hyvittääkään. Toki jotkut konemyyjät saavat paremman katteen vaihtokonekaupasta kuin toiset uusista koneista, joten vaihtokonekaupan huonoutta ei voi yleistää. Vaihtokoneiden hintataso pitää silloin toki olla oikea ja vaihtokoneille pitää olla kysyntää. Toki on muutamia koneita, joissa vaihtokoneiden hinnat ovat suhteellisen korkeat ja vaihtokoneita liikkuu vähän, kuten pienkuormaimet tai järeämmät aggregaatit. Myös tietyt erikoisvarustellut traktorit ovat kysyttyjä. Niiden kanssa ei ole vaihtokone kaupassa yleensä ongelmaa.

Nuorissa on tulevaisuus ja kiinnostus tekniikkaan on olemassa. Missä vaiheessa nuoriso sitten pääsee osallistumaan päätöksentekoon itse työhön osallistumisen lisäksi. Tarkkuutta tekniikka kuitenkin lisää ja esimerkiksi koneiden työleveydet on helpompi hyödyntää, kun käytössä on satelliittipaikannus.

Lue seuraavaksi