Uutiset

Yleinen

KK-Modulelle uusi lietevaunu

OKRAssa KK-Module esitteli uuden lietevaunun. Kyseinen vaunu on kevennetty versio moduulivaunuista eli rungon ja moduulin välistä on otettu vaihtomahdollisuus pois. Uudessa vaunussa on myös uusittu pumppukuormain.

KK-Module on aiemmin valmistanut suunnittelemiaan moduulivaunuja päälirakenteineen. Aikoinaan esiteltiin myös perävaunut. KK-Modulella on valikoimissaan myös öljyntorjuntakalustoa, mitkä taas ovat pelastusalan ammattilaisten välineistöä.

Kaksiakselinen lietevaunu varustetaan 17 kuution säiliöllä ja vaunun omapaino on viisi tonnia. Renkaiden osuus painosta on reilu tonni, kun vakiona käytössä olevat 850-leveät renkaat painavat noin 380 kiloa kappale. Vaunun teliä on hieman levitetty ja kun käytössä on matalaprofiiliset renkaat, on säiliöön kuitenkin pitänyt tehdä sisennys renkaiden kohdelle, jotta kokonaiskorkeus säiliön päältä on saatu pysymään kolmessa metrissä. Vaihtoehtona on myös 22-kuutioinen kolmeakselinen lietevaunu.

Mahdollisimman alas pudotettu säiliö tukeutuu runkoa vasten ja renkaiden kohdalta on viistetty säiliötä tilavuudesta puolisen kuutiota. – Meitä valmistajana kiinnostaa toki rakenteiden yksinkertaisuus lujuuden kärsimättä. Akselistot ovat samoja kuin moduulimalleissa, Pekka Hannula kertoo.

Säiliön vaippa on viisimillistä levyä. Rungon pitää olla vahva, jotta se kestää ajoa huonoissakin olosuhteissa kuorman kanssa ja siksi runko ja säiliö on hitsattu yhteen. Runkopalkki on L:n muotoinen ja pokattu, jolloin se saadaan tukevasti kiinni molemmista reunoistaan tukevasti säiliöön ja samalla syntyy kotelorakenne.

Riippumatta varustuksesta teli on oikealla kohdalla rungolla, jolloin painotus koukulle saadaan riittäväksi. Täydellä kuormalla riittävä koukkupaino saadaan helposti, mutta myös vaunun ollessa tyhjä koukkupaino on riittävä.

Pumppu Karkossa on edessä. Ennen pumppua lietelinjassa on kivikouru. Aisakorkeus pitäisi säätää 40-45 senttiin, jolloin vaunu on hieman kallellaan eteenpäin ja tyhjenee kokonaan. Useimmiten lietevaunu varustetaan pumppukuormaimella ja valikoimassa on yhdeltä tai molemmin puolin kuormaavat mallit. Kesällä esiteltyyn uuteen Karhuntassu-pumppukuormaimeen, jossa on päädytty uudenlaiseen nivelen ripustukseen, jolloin sarana ei ole väänteessä ja väljempiin putkiin. Kuormaimella päästään imemään liete neljän metrin altaasta.

Hydrauliikan ohjauskeskus on yhdessä laatikossa vaunun kyljessä. Uutuutena on tarjolla päisteautomatiikka ohjaamoon yhdessä vivussa, jos ei traktorissa ole sellaista tarjolla.

Vaunun vakaus pellolla ja tiellä paranee, kun renkaat ovat leveät ja leveällä. Rengastus on kuitenkin kompromissi tie- ja peltoajossa. Vakiona rengastus on Nokian ELS, mutta esimerkiksi tähän on valittu Alliancen ja tilauksesta saadaan alle mikä tahansa merkki.

Suunnittelua 3D:nä

Vaunut suunnitellaan 3D:nä ja sieltä mitat siirretään suoraan leikkaamoon. Kun vaunujen suunnittelu on muuttunut kokonaan sähköiseen muotoon, suunnittelu helpottaa komponenttien valmistusta ja kokoonpanoa. Sovittaminen ei vaadi lyöntivehkeitä eikä viereen poraamista. Tarkka suunnittelu helpottaa myös materiaalivalintaa ja toisaalta samoja komponentteja voidaan käyttää muissakin malleissa.

– Meillä valmistusmäärät ovat moniin muihin verrattuna pieniä, mutta komponenttien määräportaisiin ja niistä seuraaviin alennuksiin toki halutaan päästä, Pekka kertoo.  

Työlaitteen kiinnitys taakse uusittiin. KK-Module on maahantuoja Bomechin levittimille.

Aiemmin Pekka hoiti KK-Modulen näkymistä yksin, mutta nyt Pekan poika Viljami on ottanut myös vastuuta myynnistä. Uuden perävaunun hinnoittelu ei ole vaikeaa ja KK-Modulen valmistamat perävaunut ovat laadukkaita, joten luontaista kysyntää niille on etenkin paljon perävaunua vetäville. Mahdollisesti tarjottavien vaihtokoneiden hinnoittelu on monesti hankalampaa.

Vaunut suunnitellaan 3D:nä ja sieltä mitat siirretään suoraan leikkaamoon. Kun vaunujen suunnittelu on muuttunut kokonaan sähköiseen muotoon, suunnittelu helpottaa komponenttien valmistusta ja kokoonpanoa.

Lue seuraavaksi