Uutiset

Yleinen

Keksintöjä Kyrönjoen törmältä – Mäki-Reini Oy

Isokyröläinen maanviljelijä Jorma Mäki-Reini on aina ollut tekniikasta kiinnostunut ja miestä on kiehtonut ajatus siitä miten urakat voitaisiin tehdä nopeammin, tehokkaamminja helpommin. Mäki-Reinin ensimmäinen kaupallinen tuote oli heinähissi 1970-luvun alussa ja siitä lähtien Jorma ja hänen poikansa Tapio ovat pitäneet yrityksen nimen yhdistettynä laatutuotteisiin, joista tällä hetkellä tunnetuimpia ovat Reini-pumput sekä Nepe-peittauslaitteet. Kuvassa mukana myös kolmannen polven pumppumies Lauri.

Kolme vuosikymmentä Reini-pumppuja

Mäki-Reini Oy:n nykyinen lippulaivatuote eli Reini-pumppu sai alkunsa samoin kuin moni muukin heidän keksinnöistään eli omissa työtehtävissä kohdatuista ongelmatilanteista. Salaojatyömaalla alkoi olla pulmia pohjaveden kanssa ja Jorma alkoi kehittää uutta pumppua omien suunnitelmiensa kautta. Vuonna 1983 markkinoille tuodun Reinin pumpun toiminta perustui kahteen pumppupesän poistokanavaan sekä niiden kautta aikaansaatuun ejektorivaikutukseen, jonka avulla virtaus saatiin riittäväksi suhteellisen pienelläkin teholla. Sama toimiva periaate on edelleenkin pumppujen perustana, mutta vuosien mittaan tekninen kehitys on tuonut Reini-pumput muilla tavoin aivan uudelle tasolle.

Minipumppu ottanut paikkansa

Reini-minipumppu saapui markkinoille viime syksynä ja se on nopeasti osoittanut toimivuutensa esimerkiksi kasvinsuojeluruiskujen täyttämisessä, salaojien huuhtelussa sekä kaivojen puhdistuksessa. Minipumpun halkaisija on ainoastaan14 senttimetriä, joten se mahtuu hyvinkin ahtaisiin paikkoihin. Kompaktista koosta huolimatta minipumpussa on kuitenkin tehoa reippaasti ja 800 litran minuuttivauhti riittää suurimpiin osiin töistä mainiosti. Minipumppu on myös hyvin lujaa tekoa ja se kestää kuivana pyörittämistä ja sihdin poistamalla sitä voi käyttää vaikkapa pienimuotoiseen ruoppaukseen. ”Näiden ominaisuuksien ansiosta minipumppu on nopeasti noussut asiakkaiden suosioon ja myynti on käynyt hyvin varsinkin kunnallistekniikan ja kiinteistönhuollon parissa”, Tapio Mäki-Reini kertoo.

Peittauslaite helpottaa viljelijän arkea

Peittauslaite syntyi omien tarpeiden kautta ja laitteen ensimmäinen versio otti paineensa suoraan traktorin renkaasta. Tämä oli aikaansa edellä oleva idea, joka palkittiin aikanaan alan messuilla. Nykyinen Reini-Nepe on helppokäyttöinen ja edullinen ratkaisu viljan peittaukseen ja sen avulla viljelijä saa varmuudella hyvän lopputuloksen. Nepe on kehitetty siten, että sen voi asentaa kaikkiin ruuvikuljettimiin ja kylvökoneiden täyttöruuveihin.Nepe on osoittautunut erittäin varmatoimiseksi ja sitä voi käyttää joko verkkovirralla tai traktorin voimalla. Oikean annostuksen saaminen omien peittausaineiden ja ruuvikuljettimien tehojen mukaiseksi on helppoa, sillä yrityksessä on kehitetty yksinkertainen, mutta kätevä Nepe-laskin auttamaan työssä. Tämä toimii hyvänä osoituksena yrityksen asiakaspalveluasenteen korkeasta tasosta.

Pumppuja ympäri maailman

Mäki-Reini on myös perinteisesti tunnettu kustannustehokkaista hinnoistaan ja eiolekaan ihme, että Pohjanmaan maisemista pumppuja lähtee ympäri maailmaa sekä suoraan että jälleenmyyjien kautta. Merkittäviä kohdemaita ovat esimerkiksi Venäjän ja Kiinan markkinat ja Tapio Mäki-Reini kertoo, että alan kohtuullisen pienuuden ansiosta monilla aloilla tuttua tuotteiden kopiointia ei juuri esiinny vaivaksi asti. Mäki-Reinin vahvuutena toimivat myös oman maatilan sekä viereisen Kyrönjoen tarjoamat hyvät testimahdollisuudet tuotteille rankoissa olosuhteissa. Vahvuudeksi Tapio mainitsee erikseen myös intoa ja innovaatioita pursuavat työntekijät ja alihankkijat joita ilman yritys ei tulisi toimeen.

Minipumpun kestävyyden ansiosta sitä voi pohjasihti poistettuna käyttää vaikkapa ruoppaukseen. Kestävät komponentit eivät pienistä risuista tai kivistä ole moksiskaan ja turvamekanismi estää pahempien haverien sattumisen. Vain viikko kuvauspäivän jälkeen Kyrönjoki näytti voimansa ja kevättulvat olivat lakeuksilla jälleen ajankohtaisia.Lue seuraavaksi