Uutiset

Yleinen

Käytetty ja peruskunnostettu uuden koneen vaihtoehtona

Jotkut eivät hanki kuin uusia koneita. He myyvät vanhan käytettynsä suoralla kaupalla eteenpäin ja hankkivat taas uuden ilman vaihtokonetta. Osa tarjoaa konekauppiaalle vanhaa konetta, jolle saattaa taas olla tiedossa ostaja.
Uudessa koneessa on puolensa, mutta monesti käytetty on tarkoitukseensa, työn tekoon, yhtä sopiva. Hintaluokka käytetyissä vain on edullisempi kuin uusissa.

Vaihtokonevarasto

Käytetty kone ylläpitää vaihtokonevarastoa. Vaihtokonevarastoa konekaupassa pitäisi olla, jotta käytetyn koneen ostajallekin löytyy sopiva laite. Vaihtokonevarasto toimii myös puskurina, kun tarvitaan nopeasti korvaavaa konetta rikkoontuneen tilalle. Vaihtokonevarasto pitäisi kuitenkin olla konekaupalla suhteellisen pieni, jotta varastoon ei sitoutuisi pääomia. Joka sesongin jälkeen oletettavaa on, että etenkin sesonkikoneiden kierto hidastuu. Jos kone jää vuodeksi tai useammaksi varastoon, sen myyminen vaikeutuu entisestään.

Peruskunnostettu kone kiinnostaa

Yksi keino saada käytetyt koneet jälleen kiinnostaviksi asiakkaille on peruskunnostaa ne. Peruskunnostuksessa vaihdetaan kuluvat osat ja käydään läpi koneen kaikki toiminta.
Peruskunnostus voidaan tehdä, kun vaihtokone tulee koneliikkeen, valmistajan tai maahantuojan varastoon. Myös asiakkaan omistama kone voidaan peruskunnostaa asiakkaan lukuun. Tällöin korjaamo/huolto katsoo asiakkaan kanssa etukäteen, mitä koneesta korjataan ja mahdollisesti kunnostuksen aikana esiin tulleet korjaustarpeet.

Peruskunnostus on asiakkaan ja huollon yhteispeliä. Kun esimerkiksi havaitaan joku kunnostustarve, on kunnostus yleensä helpoin tehdä jo valmiiksi puretusta koneesta. Vähäinenkin kunnostus on edullista tehdä siinä vaiheessa, kun työkohde on helposti esillä ja osa on nopea vaihtaa.

Peruskunnostusta koneille voidaan tehdä esimerkiksi talvella, kun muuta kiireistä työtä ei ole. Käytössä on tällöin enemmän aikaa ja henkilökuntaa, joka muun aikaa vuodesta on varautunut hoitamaan esimerkiksi huoltoa.
Sesonkiajan ulkopuolinen kunnostus on tarkoituksenmukaista myös siksi, että varaosien saatavuus on parempi ja ainakin varasosien toimituksella ei ole erityinen kiire, jolloin voidaan käyttää edullisempaa rahtia.

Mielekäs kalliimman hintaluokan koneissa

Peruskunnostus tulee mielekkääksi etenkin kalliimman hintaluokan koneissa kuten ajettavissa nostokoneissa ja lannanlevittimissä. Niissä runkorakenne on kestävä, eikä runko kulu. Runkorakenne on kuitenkin kohtalaisen kallis osa kokonaisuudessaan.
Kun tarkastellaan isoja ajettavia koneita, mallimuutokset vuosien kuluessa ovat myös usein pieniä, jolloin samaan runkoon on saatettu rakentaa vain eri varustevaihtoehtoja ja tehdä komponenttipäivityksiä vuosien saatossa.
Runkoon ei välttämättä tehdä peruskunnostuksen yhteydessä kunnostusta, mutta runko saatetaan myös hioa ja maalata uudestaan. Tällöin peruskunnostus on todella perusteellinen.

Kuluvat uusitaan tai kunnostetaan

Koneen komponentit vaihdetaan uusiin, jos niissä on vikaa tai ne ovat kuluneet. Johtosarjoja saatetaan vaihtaa ja ohjelmistoihin tehdään päivityksiä. Merkittävää on se, että kuluvat osat kunnostetaan tai ne vaihdetaan. Nostokoneissa tämä tarkoittaa esimerkiksi kuljetin- ja puhdistusmattoja ja laakereita. Lietekalustossa vaihdetaan tai kunnostetaan pumput ja rikkinäiset tai vuosien kuluessa hapertuneet kumiosat jne. Ne osat, jotka ovat maan kulutukselle alttiita, voidaan pinnoittaa kovametallilla tai vaihtaa kokonaan.

Kun koneen myyjä tekee kunnostusta etukäteen, hän varmistaa että kone on toimintakunnossa sopivan asiakkaan tullessa. Toisaalta asiakas saattaa olla myös hakemassa tietynlaista konetta ja sitä jopa odotetaan, josko sellainen olisi mahdollista hankkia käytettynä. Kun asiakkaan haluama käytetty kone sitten löytyy, asiakkaan kanssa katsotaan, mihin tasoon peruskunnostus tehdään ja mitä se maksaa.

Varaosat ja takuu

Asiakkaan kanssa saatetaan sopia myös tietyistä varaosatoimituksista koneen toimituksen yhteydessä. Kuljetinmatto saattaa olla 60 % kunnossa, mutta sitä ei vielä haluta vaihtaa. Tällöin asiakas saa maton yhteisesti sovittavaan hintaan ja asiakas vaihtaa sen vaikka itse, kun edellinen matto on vaihtokunnossa.

Koneeseen saattaa liittyä myös takuu. Konehan on kunnostettu ammattilaisen työnä ja osina ovat alkuperäiset osat. Monilla peruskunnostusta tekevillä yrityksillä on lista kohteista, jotka käydään läpi. Asiakkaan kanssa toki käydään erikseen läpi, mitkä kohteen kunnostetaan. Täysin peruskunnostettu konehan on ”kuin uusi” paitsi runkorakenteesta. Tällöin myyjä ja asiakas saattavat sopia, että mahdolliset kunnostustyöt vaikka kahden tai kolmen vuoden kuluessa ovat vain varaosien hinnalla ilman työkustannusta.

Käytettyjen koneiden hankinta on Suomeen ollut voimistumassa. Monilla konemerkeillä on Suomessa valtuutettu maahantuoja, vaikka koneita on tuotu vain käytettynä. Joku pohtii, josko käytetyt koneet vievät markkinaa uusilta koneilta. Sekin on totta, mutta monissa konetyypeissä Suomeen on ensin tuotu käytettyä konetta ja vasta sitten uutta. Uuden hankintahinta on ollut korkea ja ulkomailta on tuotu käytetty. Kone on havaittu toimivaksi. Kun kone on ajettu loppuun tai koneelta halutaan enemmän luotettavuutta, sen tilalle hankintaankin uusi.

Pohdittavia asioita. Kun suunnitellaan käytetyn koneen hankintaa ulkomailta (pätee myös kotimaan kauppaan)
–    Hintojen seuranta ja koneen valinta. Joskus sopivaa konetta joudutaan odottamaan.
–    Tutustuminen koneeseen ja mahdollisesta peruskunnostuksesta sopiminen.
–    Hankintaanko päivän kunnossa, kunnostettuna joiltain osin vai peruskunnostettuna?
–    Jos tuodaan ulkomailta, käytetäänkö maahantuojaa.
–    Rahti tilaajalle.
–    Riskeistä ja mahdollisista varaosista sopiminen.
–    Varaosien ja huollon saatavuus myöhemmin.
    Avagron muistilista tarkistettavista asioista ajettavan perunankorjuukoneen ostajalle:

Moottori
– Perunannostokoneen moottorille koetinkiveksi voi muodostua kuivissa olosuhteissa syntyvä pöly. Jos moottoriin pääsee jostain syystä maahiukkasia, ne voivat lyhyessä ajassakin hioa moottoriin haitallista kulumaa, joka aiheuttaa ”väljentymistä”, tehonlaskua ja öljyn kulutusta. Turbo voi rikkoutua samasta syystä. Siksi perunannostokoneen ilman imujärjestelmästä on pidettävä jatkuvaa huolta. Suodattimien, mutta myös ilmaputkien ja liitosten pitää olla kunnossa.
– Mahdollisten imujärjestelmän vuotojen vuoksi perunankorjuukonetta arvioitaessa on aina kuunneltava moottorin käyntiääni huolella. Myös kylmän moottorin savukaasut kannattaa katsoa. Alhaiset ajotunnit eivät ole välttämättä tae, että moottorista ei tarvitse kantaa huolta.
– Jäähdytinjärjestelmä kannattaa aina tutkia. Joissakin konemalleissa kuiva naatti ja muut ilmassa lentävät roskat voivat tukkia jäähdyttimen. Koneissa on useimmiten myös intercooler sekä öljynlauhdutin.
–  Muut perusasiat moottorista: vuodot, sähkölaitteet jne.

Ajovoimasiirto
–  Perunankorjuukoneiden ajovoimansiirto koostuu pumpusta, pyöränmoottoreista ja alennusvaihteista. Hydrauliikkaosuus on näistä huolettomampi lenkki. Sitä rasittavat eniten tunnit, mutta kestävyys voi hyvinkin olla yli 10000 h. Alennusvaihteet ovat myös kestäviä, jos niiden öljynvaihto on muistettu tehdä säännöllisesti. Dewulfin käyttämien Brevini-vaihteiden kunto on helppo tarkistaa avaamalla ulkosivun keskiölevy. Aukosta voi vetää ensiöakselin ulos ja nähdä pienen planeettapyörästön rattaat.
– Pumpun ja sen ohjauksen kuntoa voi arvioida testaamalla. Ajotuntuman pitää olla normaali. Koneen on toteltava ajosauvaa, ja vapaa-asento pitää löytyä. Vapaa-asennon kohta on tosin pumpuissa säädettävä.

Hydrauliikka
– Koneen hydrauliikan kuntoa on vaikea selvittää perinpohjaisesti. Kalleimpia komponentteja ovat pumput, moottorit ja proportionaaliventtiilit. Isot käyttötunnit lisäävät riskiä jonkin komponentin rikkoutumiselle. Avagron kokemuksen mukaan pumpuissa on ollut yllättävänkin vähän ongelmia. Jos kone on ollut huolellisella käyttäjällä, joka on vaihtanut säännöllisesti hydrauliikan suodattimet (kerran vuodessa) ja hydrauliikkaöljyn kerran kolmessa vuodessa, voi olettaa, että hydrauliikka on ajotuntien mukaisessa kunnossa. Hyvin hoidetun koneen hydrauliikka on lopulta yksi sen luotettavimpia osuuksia.

Moottorin ja pumppujen välinen vaihdelaatikko
– Edellisen omistajan tekemät öljynvaihdot ovat tässäkin tärkein.

Sähkölaitteet ja automatiikka
–  Sähkölaitteissa tarkistuslista on yksinkertainen. Hyväkuntoisessa koneessa kaikki toimii. Ajettava kone on usein sen verran monimutkainen, että joku tärkeä puute voi jäädä huomaamatta. Korjuukoneen automaatiikat kannattaa selvittää, kuten mahdolliset syvyysautomatiikat tai säiliön täyttö. Kaikki ne toiminnot, joita ilmankin voi ajaa, saattavat olla rikki. Isokokoiset säädettävät etäisyysanturit ovat hintavia varaosana.
–  Sähkölaitteissa huono merkki on yleensä, jos sähkökeskuksesta tai ohjaamon sähkölaitteista löytyy ”omia virityksiä”. Alkuperäisen näköinen kunto, sähkölaitteiden puhtaus ja kuivuus ovat tärkeitä.

Korjuukoneisto
– Käytetyn perunakoneen ostajalle korjuukoneiston kunnon arviointi lienee tutuinta. Seula- ja muiden mattojen kunto on todettavissa, tosin iäkkäiden koneiden kumihihnojen kunto on heikentynyt usein enemmän kuin ulkonäkö antaa ymmärtää. Veto-, kääntö- ja kannatuspyörien kunto on todettavissa myös, tosin perusteellista työtä varten kannattaa varata työhaalarit mukaan.
– Isoissa koneissa on usein mekaanisia vaihdelaatikoita myös korjuukoneistossa. Niiden kuntoa voi arvioida etsimällä öljyvuotoja ja kokeilemalla akselien mahdollisia välyksiä.
– Säiliön pohjakuljettimen reunojen rullaketjut voivat olla kuluneet. Uusiminen vaatii jonkin verran työtä, ja tietysti uudet ketjut.
– Korjuukoneiston arviointi vaatii aina koepyörityksen. Konetta tuskin kannattaa ostaa koskaan ilman.

Renkaat
– Renkaiden kunto on ulkopuolen osalta helppoa. Jos koneella on ajettu paljon märissä olosuhteissa, käyttäjällä on ollut houkutus laskea ilmanpaineet sallitun alapuolelle. Tämä aiheuttaa yleensä ennenaikaisen rengasvaurion, mikä ei välttämättä näy ulkopuolelle. Vanteen ulkosyrjän kuluma voi olla merkki tästä. Kuluneen erikoisrenkaan hinta kannattaa selvittää ennen konekaupan lukkoon lyömistä.
Takuu
– Kun myyjä uskaltaa antaa koneelle edes rajoitetun takuun, on se aina hyvä merkki koneen kunnosta.
Käytetyn kasvinsuojeluruiskun osalta lisäyksiä:

Puomi
– Puomi on poikkeuksetta ruiskun herkimmin vaurioituva osa. Ehjä puomi, tai ainakin asiallisesti vahingon jälkeen korjattu puomi on hyvä merkki, ja saattaa kertoa koneen muustakin kunnosta.
Ruiskutustekniikan kunto
–  Tämä osa on myös tutumpi jokaiselle, joka on ollut mukana ruiskun testaamisessa. Koeruiskutus ei aina ole mahdollista käytettyä ruiskua ostettaessa, mutta se olisi paras tapa todeta ruiskun kunto.
– Pumpun kunto olisi syytä selvittää. Jos myyjä on edellinen käyttäjä, hänen vakuutteluunsakin voi uskoa, tai sitten pyytää pumpulle takuu.
– Myyjän toimesta tuoreeltaan testatun ruiskun ostaminen on luonnollisesti aina turvallisinta.

Ajettava traktori-osa
– Perunankorjuukoneen tarkistuslista on pääosin käyttökelpoinen myös monissa muissa maatalouden ajettavissa työkoneissa. Kasvinsuojeluruiskussa luonnollisesti ohjaamon hiilisuodattimien kunto on tärkeä.

Lue seuraavaksi