Uutiset

Yleinen

Junttilasta sertifioidut siemenet

Kylvösiementä kunnostavilla ja pakkaavilla yrityksillä on tällä hetkellä täysi tohina päällä. Siemenkuormat pitäisi saada liikkeelle ajoissa, jotta kaikki kuormat saadaan kuljetettua routivienkin teiden taakse. Junttilan Tila Oy:n lajittelija käy pitkää päivää, jotta kevään siemen saadaan peitattua ja säkitettyä.

-Meillä on tavaraa pakattuna varastossa odottamassa kuljetusta, kertoo Taisto Junttila. Osa on toki vielä myymättäkin, mutta monella siementuottajalla viime kesän kuiva kausi verotti satoa ja sertifioitu siemen loppunee kesken. Tänä vuonna toki monella voi olla omaakin siementä, mikä itää hyvin ja se helpottaa siemenen saantia. Oman siemenen itävyys toki kannattaa tarkistaa ajoissa, kuten aina ennenkin.

Uudet lajikkeet ovat saaneet monet asiakkaat kiinnostumaan jälleen sertifioidusta siemenestä, toteaa Taisto Junttila. Vasemmalla Alvari-ohraa ja oikealla Vertti-ohraa.

-Vuosittain myyntimäärät ovat meillä kasvaneet vähitellen ja sitä varten on rakennettu lisää varastotilaa. Muutama terässiilo valmistui viime vuonna, jonne voimme vastaanottaa sopimustuottajatilojen siementä. Talven aikana saamme sitten kunnostettua siemenen omaan tahtiin, kun työ aloitetaan, Taisto Junttila kertoo.

Pakkauslinja Junttilassa laitettiin kuntoon 10 vuotta sitten. Täytetty suursäkki siirtyy puskurihihnaa pitkin eteenpäin. Linjaston päästä säkit nostetaan trukilla varastoon.

Logistiikkaan on panostettu viime vuonna muutenkin, kun yhden varastohallin päätyyn rakennutettiin 30*30-metrinen katos. Terästä rakenteissa on noin 57 tonnia. Tarvittaessa katoksen alle sopii kolme rekkaa kerralla lastattavaksi. Katos on mitoitettu ennen rakentamista rekkojen kanssa, siten, että samalla katsottiin, miten kattotuolit jaotellaan, jotta kapelliautojen katteet saadaan nostettua kattotuolien väliin.

-Siemensäkkien kastuminen kuormia lastatessa oli aiemmin haaste etenkin räntäsateella, ja uusi katos pelastaa paljolta hankaluudelta. Katoksen alle voidaan säkit nostaa myös etukäteen odottamaan lastausta, jolloin lastaus on nopea tehdä, kun säkit ovat aivan vieressä, Taisto jatkaa.

Perinteisten viljasiementen lisäksi saatavilla on härkäpavun ja herneen sekä nurmikasvien siemeniä. Niitä on saatavilla puhtaana ja valmiina nurmiseoksena.

Vaikka siementiloja sopimusviljelyssä on tavallaan riittävästi, pientä pulaa on tietyistä erityissiemenistä, kuten luomusiemenistä. Toki koko ajan kasvatetaan sopimusviljelijöiden määrää myös perinteisessä viljojen siementuotannossa, nurmi- ja palkokasvisiementuotannossa.

-Kiinnostuneiden kannattaa olla ajoissa yhteydessä, jos edellytykset siementuotantoon ovat olemassa, Taisto kannustaa.

Uusi katos helpottaa kuorma-autojen lastausta. 30*30-metrinen katos suojaa tarvittaessa kerrallaan kolmen kuorma-auton lastausta.

Kun siementä peitataan, pitää huolehtia myös kemikaaliturvallisuudesta. Valuma-astiat pitää olla kunnossa, jotta TUKES hyväksyy säilytystilat.

LUE LISÄÄ Peltosiemen tuo markkinoille uusia lajikkeita säännöllisesti

Lue seuraavaksi