Uutiset

Yleinen

i-Power-lisäpumpulla potkua traktorin hydrauliikkaan

Antti Pitkäkoski tekee energiapuuta uudenkarhealla Valtran 6950:llä, johon on asennettu Nokka 4372 -puutavaranosturi Biojackin 150:llä energiapuukouralla. Nosturin liikkeiden nopeuttamiseksi ja niiden saamikseksi juoheammiksi Antti asensi traktorinsa voimanulosottoakseliin i-Power-hydrauliikkalisäpumpun eikä antaisi sitä enää pois, sen verran selkeä on tehoero.

Ilkka Laurilan kehittämän i-Power-hydrauliikkalisäpumpun idea on lähtöisin hänen serkultaan Juha Rinteeltä. Ilkka lähti kuitenkin kehittämään ideaa käytännössä ja nyt alussa ilmenneiden ongelmien jälkeen toimivia pumppuja on käytössä jo useita kymmeniä. Tällä traktorin voimanulosottoon asennettavalla lisäpumpulla saadaan lisättyä traktorin ulkopuolisen hydrauliikan tuottoa tuntuvasti. Kaikki palaava hydrauliikkaöljy ei menekään takaisin traktorin omaan hydrauliikkajärjestelmään, vaan sille annetaan uutta vauhtia lisäpumpun kautta.

Lisäpumppu soveltuu käytettäväksi laitteiden kanssa, joiden omassa hydrauliikkaventtiilistössä on jatkuva öljykierto ja joilla käytetään kaksitoimisia sylintereitä; erityisesti lisäpumppu soveltuu puutavarakuormaimiin, joihin se on alunperin suunniteltukin.

i-Power hydrauliikkalisäpumppu soveltuu lähes kaikkiin traktoreihin ja toimii traktorin oman pumpun rinnalla. Pumpun tuotto pitää kuitenkin olla pienempi kuin traktorin oman pumpun. Yleisin pumppukoko on 22 cm³, jolla laskennallinen tuotto on 36 l/min kierrosluvulla 540 r/min. i-Power-lisäpumppu ei myöskään vaadi lisäöljysäiliötä ja se on helppo ja nopea sekä asentaa että irrottaa. Ainoastaan hydrauliikkaöljyn suodatus huononee hieman, koska kaikki öljy ei kuljekaan traktorin suodattimen kautta. Siksi hydrauliikkaöljyn vaihtoväli voi olla hieman normaalia lyhyempi. i-Power-lisähydrauliikkapumppu on lisäksi edullinen ratkaisu esimerkiksi nokkapumppuun verrattuna. Laurilan pumpulle on haettu hyödyllisyysmallisuoja.

 

i-Power-hydrauliikkalisäpumppu kovassa käytössä

Vihattulan Jokilaaksossa Sastamalassa koneurakointia tekevällä Antti Pitkäkoskella, Tmi Antin koneurakointi, on ollut viime kesästä lähtien käytössä i-Power-hydrauliikkalisäpumppu Valtran 6950:ssä. Antti on ahkera nuori urakoitsija, joka opiskelee Mustialassa Hämeen Ammattikorkeakoulussa toista vuotta agrologiksi ja tekee samanaikaisesti traktorilla metsä- ja peltotöitä kotitilallaan sekä lähistöllä sijaitsevilla isoilla tiloilla ja koneurakoitsijoilla aliurakoitsijana. Antti on vannoutunut ”Valtra-mies”, mutta silti ennakkoluuloton kaiken uuden kokeilija. i-Power-hydrauliikkalisäpumppu osui Antin silmiin Nettikoneen internet-sivustolta ja hetken päästä miehellä oli pumppu hankittuna. Vaihtoehtona puutavaranosturikäyttöön olisi ollut nokkapumppu, jonka hinta oli moninkertainen i-Poweriin verrattuna eikä sitä olisi voinut siirtää nopeasti traktorista toiseen. i-Power-hydrauliikkalisäpumpun asennus sujui Antilta itseltä helposti mukana tulleiden selkeiden asennusohjeiden ansiosta.

i-Power-hydrauliikkalisäpumppu voidaan asentaa joko voimanulosottoakselin suojuksen pultinreikiin tai työntövarren tapin reikiin, minkä lisäksi tarvitsee tehdä kolme hydrauliikkaletkuliitosta. Antin traktorissa asennus oli tehty ensimmäisellä vaihtoehdolla.

Antin viime vuonna hankkiman Valtra 6950 traktorin hydrauliikkapumpun tuotto vakiona on 72 l/min, mutta Antin traktori on varustettu matalakierrospumpulla, jonka tuotto on 92 l/min. Teoriassa i-Power-hydrauliikkalisäpumpun kanssa traktorin hydrauliikan maksimituotoksi saadaan 120 l/min eli noin 30 prosenttia alkuperäistä enemmän. Käytännössä tämä ei kuitenkaan mene ihan näin, koska harvemmin konetta käytetään maksimikierroksilla. Myöskään hydrauliikkaöljyn lämpötila ei ole noussut metsätöissä yli 40 °C eikä kesälläkään yli 60 °C Antin traktorissa.

i-Power-hydrauliikkalisäpumppu soveltuu periaatteessa kaikkiin koneisiin, joissa on oma hydrauliikkalohko ja jatkuva kierto. Ensi keväänä ja kesänä Antti aikookin kokeilla lisäpumppua paalinkäärijän ja halkomakoneen kanssa.

 

www.i-power.fi

Miika Nyrö
 

 

Lue seuraavaksi