Uutiset

Yleinen

Ford-mies henkeen ja vereen

Agritekin asiakasmatkalla keväällä 2017 vierailtiin pikaisesti myös todellisessa Ford-miesten Mekassa. Virallista valtiovallan myöntämää museonimeä ei paikalla ole, mutta ylläpitäjä Paul Cable ei ole turhan tarkka nimityksistä. Tavara sen sijaan on aitoa museokamaa. Tosin monet nähdyistä traktoreista ovat vielä ajoittaisessa käytössä ja Paul sanoo käynnistävänsä ja käyttävänsä jokaisen yksilön muutaman kerran joka vuosi, jotta tiivisteet ja muut paikat pysyvät kunnossa.

Laurel Bank -maatilan pihalla näkee aina paljon sinisiä traktoreita ja aika usein sinisistä traktoreista kiinnostunutta väkeä. Tässä Agritekin asiakasmatkan porukkaa ihastelemassa Paul Cablen ylläpitämää yli 40 kappaleen Ford- ja County-traktorin kokoelmaa. Takana pitkänokkainen County 1474 vuodelta 1985. Käyttötunteja on vain 4 000. Yksilö on yksi vain kuudesta valmistuneesta kappaleesta. Siinä on normaalia suuremmat renkaat ja tehoa yli 150 hv. Paul on hankkinut laitteen vuonna 2004 Irlannista.

Kokoelman vanhin laite on County Four-Drive vuodelta 1957. Se on liukuohjattu malli, jossa etupyörien veto tapahtuu ketjuilla. Lippalakkipäisellä Paulilla on tarina jokaiseen yksilöön. Hänen talliinsa tämä kaikkien Bobcattien isä tuli 2012.

Puhuttakoon siis kuitenkin meidän tavallisten rahvaiden osalta traktorimuseosta, vaikka paikka on kuin mikä tahansa maatilan konehalli. Sitä ylläpitää entinen maanviljelijä ja koneurakoitsija Paul Cable vaimonsa Ruthin kanssa. Jossain vaiheessa sinisiä traktoreita oli nurkissa nimenomaan työn tekemiseen. Paul hankki myös silloin tällöin aina jonkun erikoisen yksilön, jos ja kun sai vihiä sellaisen olemassaolosta. Laitteita on tullut hankittua ulkomaita myöten ja monet yksilöt ovat niin sanottuja vientimalleja. Ne ovat tehneet päivätyönsä Brittein saarten ulkopuolella, mutta ovat nyt päätyneet takaisin lähelle syntymäpaikkaansa Basildonin tehdasta. Nyt Ford– ja County-traktoreita sekä muutamia muita merkin työkoneita on Laurel Bank -farmin vajoissa yli 40.

Erittäinen harvinainen takavetoinen Ford TW-25 vuodelta 1984. Tehoa 150 hevosvoimaa. Traktori on omistajansa mukaan erittäin hyvässä teknisessä kunnossa.

Paul aloitti urakoinnin vuonna 1967 juuri Countylla. Kyseinen yksilö löytyy tietenkin museon uumenista. Paul sanoo ostavansa traktoreita, ei myyvänsä niitä, joten siitäkin syystä kappalemäärä vain kasvaa ja kasvaa. Kokoelman vanhin yksilö on vuoden 1957 liukuohjattu County Four-Drive ja nuorin on vuodelta 1989. Se on valmistajan 25-vuotisjuhlamalli.

Eläkkeelle jäätyään Paulilla on ollut nyt enemmän aikaa keskittyä tähän rakastamaansa harrastukseen, traktoreiden keräilyyn ja niiden esittelyyn. Ikä ei huoleta häntä pätkääkään, vaan joka päivä hän touhuaa traktoreidensa parissa tavalla tai toisella. Joko olemassa olevia kunnostaen tai uusia jäseniä metsästäen.

Paul Cable ja yksi hänen silmäteristään, County 1474. Lippalakki on tietysti sininen. Tarinaa tulee niin, että ei tahdo kädet riittää.

Paul suo suuret kiitokset vaimolleen Ruthille, joka antaa hänen touhuta rakastamansa lajin parin parissa. Ruth on myös usein mukana erilaissa historic-tapahtumissa, joissa vanhan ajan koneita ja laitteita on esillä. Ne ovat erittäin suosittuja tapahtumia Englannin maalla muidenkin kuin classic-autojen harrastajien piireissä.

Kumipyöräisten traktoreiden alkuaikoina tehonlisäämiseen käytettiin tätä yhdistämisen taktiikkaa. Näitä Ford Doe Triple-D -malleja tehtiin 1950- ja 1960-luvulla. Tämä yksilö on vuodelta 1960 ja siinä on kaksi 52 hevosvoiman Super Majoria liitetty yhteen. Siirtoajossa riitti usein vain yhden moottorin voima, mutta peltokäytössä startattiin myös toinen diesel. Tämän jutun lopussa on video, jossa Paul käynnistää tämän Triple-mallin ja pyörittelee sitä hallin lattialla.

Poikkeus vahvistaa säännön. Tämä keltainen County 1174 on tehnyt päivätyönsä Stanstedin lentokentän kunnossapidossa. Siellä se oli varustettuna brittiläisittäin harvinaisella lumiauralla ja vinssillä. Laite on vuodelta 1980 ja käyttötunteja vain 350. Paulin talliin se pääsi eläkepäiviään viettämään vuonna 2005.

Paulin ja Ruthin tyttölapset eivät tule jatkamaan farmin toimintaa, joten jonain päivänä tulee vääjäämättömästi eteen kaikesta luopuminen. Paul sanoo ehdottomasti hoitavansa kaikkien traktoreidensa myynnin lopuksi itse. Hän ei halua jättää näitä asioita perikunnan huolehdittavaksi.

”Tosin siihen on vielä pitkä aika ja monia uusia sinisiä traktoreita tullaan näkemään hallissamme ennen sitä”, myhäilee Paul.
Englanti on täynnä erilaisia siniverisiä, kuten kuninkaallisia ja aatelisia. Paul sanoo olevansa hieman erilainen, mutta kuitenkin todellinen siniverinen.

”Jos minulta katkaistaisiin käsi, niin sieltä pulppuaisi sinistä verta”, toteaa hän yksikantaisesti.

Tämä pieni Ford 1000 on syntynyt Japanissa vuonna 1974 Kanadan markkinoita varten. Muutama tällainen päätyi silloin myös Brittein saarille. Moottorista irtoaa tehoa 23 hevosvoimaa.

Laurel Bank -maatila sijaitsee Lontoon pohjoispuolella M25-kehätien läheisyydessä osoitteessa Laurel Bank Farm, St James road, Goffs Oak, HERTS EN7 6TR. Helpoiten paikka löytyy karttahakukoneilla käyttäen hakusanana ”laurel bank farm, st james road”. Paulin mukaan museo on aina auki, vaikkakaan virallista aukioloaikaa ei ole. Yksittäinen kulkija voi poiketa katsomaan onko isäntä paikalla. Jos näin sattuu käymään,

Ford FW-60, 325 hv, 13,5 t, vm 1986.

esittelee hän mielellään sinisiä aarteitaan tarinan kera. Ryhmille järjestyy aina vierailu, kunhan vain ottaa yhteyttä etukäteen vierailuajankohdasta ja ryhmän koosta. Paul Cablen tavoittaa sähköpostilla laurelbankfarm@btconnect.com tai puhelimella +44-170-7873355. Kannattaa ehdottomasti poiketa katsastamaan yhden traktorimerkin melko kattava historia, mikäli sattuu liikkumaan alueella.

Lue seuraavaksi