Uutiset

Yleinen

FMG:n lingoilla LumiLinnaa rakentamassa Kemissä

Kemi on saanut LumiLinnansa 18. kerran, kun linnan avajaisia vietettiin 26. tammikuuta. Paljon on tehty työtä, ennen kuin linna on valmis. Lumilinnan rakentaminen mielletään lasten hommaksi, mutta kun tehdään isoa linnaa, ovat sitä tekemässä aikuiset koneilla. LumiLinna-työmaalla Kemissä Maihkilalla oli kaivukoneena 88 Volvo, kaksi Valtran traktoria ja kaksi pyöräkuormaa.

Tässä rakennetaan muuria. Kauhan tilalle kiinnitetään levy, joka nostetaan pystyyn. Levyssä on myös hydraulisesti kääntyvä 70-senttinen siipi, jolla voidaan tehdä nurkat. Ensimmäisinä vuosina seiniä tehtiin irtolevyillä ja räikkäliinoilla, jotka vaativat paljon käsityötä.

Konetyöosuutta hoiti Konetyö Maihkilan Juhani Maihkilan johdolla. Työntekijöitä oli omasta perheestä, palkattuja ja urakoitsija. Työmaalla on ollut yhteensä viisi Maihkilan työntekijää Juhani mukaan lukien; Janika-tytär, kaksi poikaa, Jani ja JuhaMatti, joka on ammattikoulussa. Maihkilan työntekijöistä Toni on linkoamassa lunta ja urakoitsija Nikupeteri Kemin Konepalvelusta on töissä pyöräkuormaajan kanssa. Linnaa tehdään pääurakoitsijalle tuntitöinä, Juhani kertoo.

Pääurakoitsijana on IP-Heikkilä Oy ja lankoja pitää käsissään lumilinnalla Juho Ruotsalainen.

Lumen linkoaminen tehdään järjestyksessä osa kerrallaan ja yleensä alkupäässä tehdään isot salit ja tämän jälkeen niihin liittyvät pienemmän rakenteet. Tällöin rakennustyö etenee järjestyksessä, eikä materiaaleja tarvitse turhaan siirtää paikasta toiseen. Nurkkaan pitää ajaa ensin enemmän tavaraa, koska myöhemmin sen tukkiminen on hankalaa.

Kun lunta puhalletaan, suihku ohjataan aina ensin etäisimpään kohtaan ja rakenne etenee vyöhyke kerrallaan.

Maihkilan käytössä on kaksi identtistä FMG:n linkoa, joiden tehdasasetuksia on muutettu siten, että linko jauhaa lumen hienoksi. Heittotorvia on pidennetty, mutta kun vuosien mittaan linnojen rakenteitakin on korotettu, olisi torvien hyvä olla vielä pidempiä. Muurit kun nousevat viiteen metriin. Lingon ruuvin kierrokset on viritetty lumilinnan tekoon, jolloin lumi saadaan murskattua hienoksi ja puhallettua oikeaan paikkaa, Juhani kertoo.

Rakennuselementtejä eli jääpaloja tuodaan rakennustyömaalle pienkuormaimella. Jääpalat on etukäteen leikattu merestä ja kuljetettu rantaan. Yhteensä noin neliön suuruisia jääpaloja on linnaa varten varattu kolmisen sataa.

Linnassa sisällä on työssä moottorisahataiteilija.

Konetyötä on paljon, mutta myös odottelua on. Linkoaminen on raskasta ja polttoaineen kulutus on korkea.

Kun patja on tiivis, pitää lumen annostelussa lingolle olla tarkkana, jotta ei linko jumahda kiinni.

Välillä levyt irtoavat lumisuihkussa ja niitä pitää asentaa uudestaan. Levyt pysyvät paikallaan, kun ne hautautuvat osittain lumeen. Pienen tamppaamisen jälkeen ne pysyvät viimeistään. Työjärjestys on jo monesti harjoiteltu, eikä kavereita tarvitse enää neuvoa.

www.snowcastle.net
www.ip-heikkila.fi
www.juhanimaihkila.fi
www.valtra.fi
www.fmg.fi

Katso video LumiLinnan rakentamisesta!



Lue seuraavaksi