Uutiset

Yleinen

AgriSmart-pilvipalvelu – urakoitsijan ykköstyökalu

Kuopiolainen Suonentieto Oy on maamme johtava maatilaohjelmistojen tuottaja, jolla on yli 25 vuoden kokemus maatalouden ammattilaisten työssään apunaan käyttämistä ohjelmistoista. Suonentiedon tuotevalikoimaan kuuluvat niin talous-, palkka- kuin tuotannonohjauksen ohjelmat ja asiakkaita yrityksellä on jo yli 10 000. Mikkelin Haukivuoressa toimiva K & L Konetyöt Oy asensi traktorikantaansa tänä vuonna Suonentiedon AgriSmart-ohjelmiston ja käyttökokemukset ovat olleet kiireisellä alalla erittäin rohkaisevat.

K & L Konetyöt Oy on neljä henkilöä vakituisesti työllistävä monipuolinen koneurakointiyritys, jonka toimenkuviin kuuluvat esimerkiksi lietteen levitykset, rehutyöt, peltojen kevättyöt, puinnit, vesakkokarsinnat, lumityöt sekä kaivukoneurakoinnit. Monimuotoisten työtehtävien hallinta ja järjestelmällinen raportointi sekä laskutus oli työlästä ja aikaa vievää työtä, jonka hallintaan K & L Konetyön Jukka Kohvakka etsi sopivaa ratkaisua jo jonkin aikaa. ”Traktorin kojelaudan päällä pyörivät työlistat eivät ole enää tätä päivää, sillä ne eivät anna kovin ammattimaista kuvaa ja virheiden mahdollisuus kasvaa varsinkin kiireisimpinä sesonkeina. Aikaisemmat kokeilemani ohjelmistot eivät täyttäneet vaatimuksiani hitautensa ja kankeutensa vuoksi, mutta uusi AgriSmart on täyttänyt odotukset moitteitta”, kertoo Kohvakka.

Kevyt investointi, helppo asennus

K & L Konetyöt Oy:n eräs merkittävimmistä asiakkaista on juvalainen kolmen tilan yhteisnavetta Juvan Muumaa Ay, jonka lähes 500 hehtaarin pelloilla K & L:n traktorit ovat tuttu näky. ”Muumaan Anssi Laamanen on ollut mukana kehittämässä AgriSmartia, joten tiesin ohjelmiston soveltuvan kovaan ammattikäyttöön. Suuren asiakkaan toimeksiantojen siirtyminen pilvipalveluun helpotti ja nopeutti toimintaamme huomattavasti. AgriSmartin aloituskulut sekä ylläpidon kustannustaso ovat myös hyvin maltillisia, mikä helpotti investointipäätöstä”, jatkaa Kohvakka. AgriSmartin asennus oli erittäin yksinkertainen toimenpide ja tarvittavien laitteiden kytkeminen ohjaamoon sujui siististi noin varttitunnin työllä.

Helppokäyttöisyys kaiken pohjana

Itse ohjelmisto on saanut Kohvakalta ja hänen kuljettajiltaan kiitosta loogisuutensa ansiosta. ”AgriSmart on hyvin yksinkertainen käyttää ja kaiken pohjana on kuuden valikon päänäkymä. Valikosta voi valita tehtävät, kartat, työkoneet, asiakkaat, raportit ja myös muistiinpanoille on oma ikkuna” kiittelee Kohvakka. Valikosta kuljettaja näkee selkeästi asiakkaan tilaamat tai itse syötetyt työtehtävät ja muut vaadittavat tiedot karttoineen. Työlistaan voi lisätä suoraan vaikka viljelysuunnitelmat ja asiakkaan antaessa luvan, voi Vipu-palvelusta noutaa suoraan tarkat lohkotiedot, mikä nopeuttaa toimintaa entisestään. AgriSmart seuraa traktorin ja työkoneen toimintaa sekä liikkeitä tarkoin, eikä nykyään enää kovin paljon katvealueitakaan löydy. Lisäksi AgriSmart tukee esimerkiksi ValtraSmart- sekä Fendtin Variodoc-järjetelmiä, joiden kautta traktorien toimintoihin pääsee erittäin tarkasti käsiksi.

”Ohjelma on toiminut käytössämme moitteitta ja olemme voineet asiakkaalle tarjota käytännössä reaaliaikaiset raportit, josta voi nähdä tarkoin suoritetut työtehtävät. Vielä kun ohjelmistoon saadaan yhdistettyä suora laskutus, niin dokumentointi ja muu paperityö nopeutuu huomattavasti”, jatkaa Kohvakka.

Lumityöt todellinen haaste

Satojen hehtaarien peltotöiden lisäksi K & L Konetyön ominta alaa ovat monipuoliset talven lumityötehtävät. ”Meillä on yli 60 erillistä lumityökohdetta, joiden raportointi ja laskutus ovat olleet aikaa vieviä toimenpiteitä. AgriSmartin avulla uskon saavamme lumitöiden seurannan kuntoon, tosin seuraamme mielenkiinnolla miten AgriSmart onnistuu raportoimaan lumitöissä yleiset, toistuvat edestakaiset traktorien liikkeet. Aikaisemmissa ohjelmissa on ollut ongelmia juuri niiden kanssa ja olemmekin esittäneet Suonentiedon henkilökunnalle pyynnön kiinnittää huomiota juuri tähän ominaisuuteen”, korostaa Kohvakka.

Jatkuva tuotekehitys oleellista

Kohvakalla on vahva usko, että AgriSmart suoriutuu myös lumitöiden seurannasta ilman suurempia ongelmia. ”Suonentiedolla on aina otettu kehitystoiveemme huomioon ja niiden kautta uudet päivitykset ovat poistaneet mahdolliset ongelmakohdat. Samoin kaiken mahdollisen neuvonnan saa suoraan, eikä asiakasta ole jätetty turhia odottelemaan. Tällä hetkellä AgriSmart on jo erittäin valmis ohjelmisto ja se soveltuu mielestäni hyvin urakoitsijoiden tarpeisiin. Sen kautta säästän sekä aikaa että rahaa ja raportointi sekä asiakkaillemme että viranomaisille sujuu vaikeuksitta”, päättää Kohvakka.

Suonentiedon uutuudet esillä KoneAgriassa

Lokakuussa Tampereella järjestettävä KoneAgria tarjoaa mainion tilaisuuden tutustua Suonentiedon uusimpiin palveluihin sekä tuotteisiin. Viljelysuunnitteluohjelmisto Agrineuvoksesta on julkaistu SaaS-versio, joka helpottaa ohjelmien yhteisökäyttöä entisestään. Usealle viljelijälle tai urakoitsijalle viljelysuunnitelmia tekevä voi jakaa tiedot reaaliaikaisesti suoraan käyttöön. Samalla myös muita asiakkaiden toivomia ominaisuuksia sekä valikoita on lisätty ja esimerkiksi kasvulohkorajat saa nyt suoraan Vipu-palvelun kautta sekä Agrineuvokseen että AgriSmartiin. KoneAgriassa esitellään myös Suonentiedon ohjelmien Android-versio, joka nopeuttaa ja helpottaa mobiilikäyttöä entisestään.

Lue seuraavaksi