Uutiset

Kuljetuskalusto

Suomen Viemärihuolto Oy pitää putkistot puhtaana ja datat ajan tasalla

Viime syksynä kansaa peloteltiin sähkökatkoilla jopa valtiovallan taholta. Tuskinpa kukaan tuli tuolloin ajatelleeksi toisen lähes yhtä tärkeän arkisen palvelun häiriöitä. Niitä onneksi harvoin enää sattuu. Siitä kiitos kuuluu useimmiten aliarvostusta nauttivalle ammattiryhmälle, tutummin lokakuskeille.

Suomen Viemärihuolto tarjoaa viemärihuollon palveluita nykyaikaisin varustein. Tehokkaan puhdistuskaluston ohella yrityksellä on monipuoliset laitteet putkistojen diagnosointiin. Modernin kaluston myötä työntekijöiden fyysistä rasitusta on saatu pienennettyä, mikä näkyy työn laadussa ja työhyvinvoinnissa.

Tuusulan Kellokoskella varikkoaan pitävä Suomen Viemärihuolto Oy tarjoaa viemärialan kokonaisvaltaista kunnossapitoa. Yritys on perustettu vuonna 2017. Omistajilla oli tuolloin jo lähes 20 vuoden kokemus talotekniikan alalta, mikä sitten jalostui viemärihuollon toiminnaksi. Toiminnan keskiössä on nykyaikainen kalusto niin huuhtelutöihin ja putkistojen kuntokartoituksiin. Huuhtelu- ja pesukalustossa nykyaikaisuus tarkoittaa suurta tehoa sekä käyttäjän mahdollisimman vähäistä fyysistä rasitusta. Viemäristöjen puhdistukset ovat perinteisesti olleet melkoista taistelua letkujen kanssa. Suomen Viemärihuollolla on tietoisesti pyritty tämän jumpan vähentämiseen, vaikka työpaikkaliikuntaa monesti suositaankin. Mutta rajansa kaikella.

Suomen Viemärihuollon viimeisimmät hankinnat edustavat alan uusinta tekniikkaa. Kuvan niin sanottu vedenkierrätysauto toimii imupainehuuhteluauton tavoin, mutta siinä on huuhteluveden takaisinkierrätys. Se nopeuttaa työntekoa oleellisesti, kun veden haku vähenee. Tämän vedenkierrätysauton alustana on Scania G 500 XT ja päällirakenteista vastaa Kaiser Eur-Mark.

”Olemme asettaneet tavoitteeksi miehisen voiman vähentämisen työmaalla. Näin pystymme välttämään monet ammattisairaudet, joita raskas työ usein synnyttää. Osaltaan pyrimme näin lisäämään työn houkuttelevuutta, hyvistä tekijöistä kun on krooninen pula”, sanoo henkilöstön hallintaa ja työmenetelmien kehitystä hoitava Tero Riikonen.

Nykyaikainen kalusto mahdollistaa myös ympäristön kuormituksen minimoimisen muun muassa autojen kauko-ohjauksen avulla. Näin auton päällirakenteina olevien laitteiden käyttö onnistuu pitkänkin matkan päästä itse autosta. Auton moottorin voi sammuttaa esimerkiksi työmaan valmisteluiden ajaksi tai säätää tarvittavalle teholle hyvän pesutuloksen saavuttamiseksi etäämmältäkin. Samalla työnteko nopeutuu, kun auton ja kohteen välillä ”ramppaaminen” vähenee.

Vedenkierrätysauto on toimintoja pullollaan. Hallintapaneeleja on useampiakin. Kaikki toiminnot hoituvat myös Matti Koskenmäen sylissä olevalla kauko-ohjaimella. Huuhtelujärjestelmän hydraulisilla toiminnoilla on pyritty keventämään käyttäjän työtaakkaa.

Huuhtelukalusto

Suomen Viemärihuollolla on käytössä yhdeksän imupainehuuhteluautoa, joista kaksi on niin sanottua vedenkierrätysautoa. Ne vastaavat toiminnoiltaan huuhteluautoa, mutta niissä on pesuveden takaisinkierrätys- ja suodatusmahdollisuus. Käytännössä se tarkoittaa merkittävää ajan säästöä, kun uuden pesuveden haku jää pois. Vedenkierrätysautolla pystyy hyvinkin operoimaan paikallaan yhden työpäivän.

Yrityksen kuorma-autoalustaiset huuhteluautot ovat runsaasti varusteltuja. Alustana on enimmäkseen Scanian autoja. Päällirakenteista vastaa kotimainen Kaiser Eur-Mark. Riikosen mukaan laitetoimittajan kotimaisuudesta on etua.
”Jälkimarkkinointi toimii nopeasti ja olemme päässeet myös vaikuttamaan uusien laitteiden teknisiin ratkaisuihin.”

Imupainehuuhteluautot ja myös uusimmat vedenkierrätysautot on varusteltu jo tehtaalta lähtiessään monipuolisin lisävarustein, kuten erikokoisin pesuletkustoin ja hydraulisesti pyörivin lisäletkukeloin. Niiden myötä tuo edellä mainittu letkujumppa vähenee oleellisesti. Yksi tärkeä varuste on myös nykyisin jo lähes kaikissa autoissa oleva, vinssillä varustettu imupuomi. Sen avulla ylletään letkuilla jo heti kättelyssä 10 metrin päähän. Puomi nopeuttaa erittäin paljon työn aloittamista sekä vähentää taas osaltaan sitä letkujumppaa. Lisäksi autoissa on myös lämminvesikehittimet, jotka parantavat rasvanhuuhtelun laatua sekä tarjoaa työkalun sulatuskäyttöön.

Suomen Viemärihuolto on pakannut autoihin vielä tehdasvarustelun lisäksi reilusti erikoistyökaluja arjen avuksi. Niitä ovat viemärinkuvauskamerat (2 kpl/auto), viemärinpaikannuslaitteisto sekä metallinpaljastin lumen ja maan alta tapahtuvaan viemärinkansien etsintään. Akkutyökalut ja putkimiehen ”perussetti” kuuluvat nekin autojen varustukseen.

Kuntokartoitus ja raportointi

Viemärikaivojen tyhjennysten ja putkistojen huuhtelun ohella Suomen Viemärihuolto tarjoaa myös alaan liittyvää tarkastus- ja raportointipalvelua. Maan uumenissa vaeltelee edelleen suuri määrä putkistoja, joiden tarkat kulkulinjat eivät välttämättä ole tiedossa. Sijainnin ohella myös putkiston kunto on usein täysi mysteeri. Yrityksellä on kaksi niin sanottua kuvausautoa, jotka usein operoivat huuhteluauton parina. Kuvausautot on varustettu putkistokuvaukseen tarkoitetuilla välineillä. Kalustukseltaan nämä kuvausautot muistuttavatkin enemmän elokuvista tuttuja vakoiluautoja, suuret näytöt ja ohjainlaitteet kuuluvat kuvaan.

Kati Fritsch toimistossaan. Kuvausauto on täynnä nykyaikaista tekniikkaa. Tässä Kati operoi viemärilinjaa kartoittavaa robottikameraa. Linjan kunnosta saadaan kattavaa raporttia mahdollisia jatkotoimenpiteitä varten.
Erno Alastalo kädessään Zoom-kameraksi nimetty laite, jolla voidaan nopeasti tutkia putkiston kuntoa jopa 100 metrin päästä kaivosta, jonne se on helppo pudottaa. Teleskooppivarren myötä päästään operoimaan hyvinkin syvissä kaivoissa. Maan pinnalla kameran näyttönä toimii älypuhelin tai tablettitietokone. Yhteys hoituu Wi-Fi:llä.

Viemärinpaikannuslaitteistolla pystytään paikantamaan maan alla kulkevia putkilinjoja ja kuvauskameroilla saadaan kuvaa viemärilinjojen sisältä. Kuvauskamerat ovat pieniä pyörillä varustettuja robottikameroita, joita voidaan ajaa pitkiäkin matkoja putkistojen sisällä.

Käytössä on myös Zoom-kameraksi kutsuttu laite, jonka avulla pystytään nopeasti selvittämään putkilinjan kunto jopa sadan metrin matkalta, jos linja vain on suora. Teleskooppivarren päässä oleva kamera on helppo työntää syväänkin kaivoon kuvausta varten. Kameran optiikka riittää siis jopa sadan metrin päässä kaivosta olevan yksityiskohdan tarkasteluun. Näyttölaitteena alhaalla olevalle kameralle toimii älypuhelin tai tablettitietokone. Yhteys laitteiden välillä hoituu Wi-Fi:llä. Näin linjastosta saadaan pienellä vaivalla ennakkotietoa mahdollisia toimenpiteitä varten.
”Monesti siellä ovat pieneläimet poseeranneet kameralle”, sanovat Viemärihuollon miehet.

Yhtä tärkeä toiminto kuin kuvaaminen on myös tehtyjen havaintojen raportointi. Sitä varten Suomen Viemärihuollolla on nykyaikainen ohjelmisto. Kaikista kuvauksista epäkohtineen syntyy dataa tietopankkiin, niin itse kuvamateriaalia kuin tietoa kohteesta, missä on tehty, mitä on tehty, miten on tehty ja mikä on tulos. Tänä päivänä taloyhtiöt, teollisuus, infra-alan toimijat ja kunnallistekniikan ylläpitäjät ovat hyvinkin kiinnostuneita, mitä putkistojen sisällä todella on.

Kuntokartoitus on suuri osa-alue Suomen Viemärihuollon toimintaa ja sitä tullaan Riikosen mukaan laajentamaan jatkossa.
”Tämän päivän asiakas arvostaa raportointia. Monesti se tukee yritysten kunnossapitotoimia”, sanoo Riikonen.

Viemärihuuhtelujen ja kartoitustöiden ohella yritys tekee myös pumppaamojen peruskunnostuksia ja saneerauksia. Tähän yrityksellä on käytössään pumppuhuoltoon soveltuvat tilat ja hyvin varustellut pumppuhuoltoautot. Kokonaisvaltaista palvelua edesauttaa yrityksen sähköluvat, jolloin työt voidaan tehdä kokonaisvaltaisemmin. Riikonen lisää listaan vielä maarakennustyömailla tai vaikkapa kaupunkiympäristöissä tapahtuvat ohipumppaukset jopa 200 metrin päähän. Siihenkin kalusto soveltuu hyvin.

Töitä tarjolla

Tero Riikonen sanoo työntekijäpulan olevan jatkuva. Osaltaan alan vetovoimaa vähentävät perinteiset ajattelumallit työstä. Perinteinen paskakuskisanakin vilahtaa keskustelussa. Riikosen mukaan työ on nykyisin aivan toista kuin aikoinaan. Tekniikka on tullut ihmisen avuksi ja samalla työtehot ovat kasvaneet huimasti. Hallittavaa tekniikkaa on paljon, joten siltä osin tarvitaan osaamista ja kärsivällisyyttä.

”Meillä on koko ajan haku päällä. Ymmärrettävästi olemme kiinnostuneita alan jo osaavista, mutta koulutamme tarpeen tullen myös itse, jos esimerkiksi joku alanvaihtaja kiinnostuu asiasta. Valmistava koulutus alalle puuttuu, mutta esimerkiksi SYKLI Oy:n pääkaupunkiseudulla tarjoama ympäristöalan perustutkinto on hyvä pohja tähänkin työhön. C-luokan ajokortti toki pitää hakijalla olla taskussa. IT- osaaminen katsotaan myös eduksi, kun työt raportoidaan ja eri ohjelmistoja käytetään yhtenä osana työtä. Eikä meillä ole rajoituksia sukupuolen suhteen. Keventyneiden fyysisten rasitusten myötä työ soveltuu yhtä lailla myös naisille”, luettelee Riikonen.

Suomen Viemärihuollon porukkaa yhteiskuvassa. Jyri Alastalo (vas.) toimii ajojärjestelijänä, Tero Eskelinen on pumppuhuolto- ja kalustovastaava, Tero Riikonen hoitaa henkilöstö- ja kehitysasioita, Erno Alastalo on kuvausosaston vetäjä ja Minna Lötjönen pitää toimistoasiat järjestyksessä.

Pääasiassa pääkaupunkiseudulla

Suomen Viemärihuollon toimialue on pääosin pääkaupunkiseutu ja Uusimaa. Vedenkierrätys- ja kuvausautot liikkuvat aika ajoin kauempana, Hanko-Forssa-Kotka-kolmion alueella. Sulatus- ja lämmityskaluston myötä toiminta on ympärivuotista. Henkilökuntaa on 20 henkeä, mutta lisää tekijöitä siis etsitään koko ajan.

Asiakaskuntaa edustavat vesilaitokset, kaupungit, kunnat, koulutusyhtymät ja erilaiset yritykset, joiden useimpien kanssa on puitesopimuksia. Toimintaa vahvistaa osaltaan muiden alalla toimivien kanssa tehtävä yhteistyö.

Virka-ajalla tapahtuman toiminnan lisäksi Suomen Viemärihuollolla on kaikkien palveluidensa puitteissa 24/7-päivystys. Yksi kuljettaja on aina lähtövalmiina vaikkapa imupainehuuhteluautolla.



Robottikameroita on kolmea kokoa. Yksi on paraikaa viemärilinjassa kuvaushommissa.
Kati asettamassa robottikameraa viemärilinjaan.
Zoom-kamera
Motorisoitu letkuvaunu
Sulatusvaunu
Suomen Viemärihuollon toimitilat Tuusulan Kellokoskella.


Lue seuraavaksi