Uutiset

Kuljetuskalusto

Maarakennus Jouni Simola luottaa Komen sorakalustoon

Kytäjäläinen Maarakennus Jouni Simola ky hankki ensimmäisen Kome-sorayhdistelmänsä viitisen vuotta sitten. Tuolloin kokoonpano rakennettiin pitkälti asiakkaan toiveiden mukaisesti. Noin vuosi sitten tuo yhdistelmä sai eteensä uuden veturin, Scania 730:n, joka sekin varusteltiin Komella soratöihin ja perään liitettiin tuon ensimmäisen yhdistelmän perävaunu.

Nyt yritys on hankkinut toisen sorayhdistelmän. Uusi perävaunu ja auton päällirakenteet noudattelevat ensimmäistä kokoonpanoa. Joitakin uusia ominaisuuksiakin on saatu mukaan. Kokoonpanon toteuttajana on Kome.

Tapasimme uuden täysperävaunuyhdistelmän ajossa Hyvinkään seudulla. Kuljettajana toimi Jouni Simolan veli Petri, joka muutama vuosi sitten siirtyi kotiseudultaan Keminmaalta tänne ”etelän vetelien” sekaan. Veljekset pyörittävät nyt yhdessä Jounin aikaisemmin aloittamaa kuljetustoimintaa. Yrityksen kaksi autoa ovat ajossa viikon jokaisena päivänä. Arkena ajetaan kahdessa vuorossa. Viikonloppuisin hieman lyhyempää keikkaa, mutta ajossa ollaan kuitenkin. Tällä hetkellä Simolan sorayhdistelmät ajavat kiviainesta pääosin Nurmijärvellä toimivalle Betsetille, joka valmistaa ontelolaattoja sekä monenlaisia muita betonituotteita.

Veljesten ohella kahden auton ajoringissä on kaksi muuta kuljettajaa. Näin viikon jokapäiväinen ja kaksivuoroinen ajosuorite on mahdollista. Yksi kuljettajista on Jounin poika Roope. Petrin kaksi poikaa puolestaan ajavat yhdistelmää ympäri koko Suomen. Raskas kuljetusliikennöinti on siis vahvasti mukana Simoloiden elämässä. Jo veljesten Petrin ja Jounin isäkin oli alalla.

Maarakennus Jouni Simolan uusi sorayhdistelmä saatiin ajoon kesän lopulla. Perävaunuun ja päällirakenteisiin on tehty pieniä parannuksia yrityksen edelliseen, muutoin täysin vastaavaan, sorajunaan verrattuna. Kaksilavainen perävaunu tarjoaa monia etuja yksilaatikkoiseen verrattuna.

Kome sen olla pitää

Jo ensimmäisen Kome-yhdistelmän hankinnan jälkeen Jouni oli erittäin tyytyväinen kaupankäynnin kulkuun, joten toista hankittaessa ei merkkiä tarvinnut edes miettiä.

”Komen Seppo Saarnion kanssa on helppo asioida. Hän kuuntelee tarkasti asiakkaan toiveita ja hoitaa asiat paperille, tai tässä tapauksessa paremminkin raudalle”, toteavat Simolan veljekset yhteen ääneen. Komella on huoltopiste Riihimäellä, joka sekin sopii hyvin Simoloiden reviiriin.
”Varaosiakin on saatu todella nopeasti”, muistuttaa Petri Simola. Komen lisäksi kehut lähtevät Scanian automyyjä Ville Mamialle. Uuden yhdistelmän veturina on Scania R770.

”Tässä uudessa Scaniassa on kaikki mahdolliset lisävarusteet, joita listalta löytyy. Maakellari kuitenkin puuttuu, koska sitä ei vielä saa”, naurahtaa Jouni Simola.

Laitojen päälliset on suojattu rosterilevyllä. Näin itse lavan laitarakenteiden päällykset pysyvät koskemattomina. Kuormaa tehdessä kun tavaraa päätyy aina hieman reunojen päälle syöden rautaa lähes hiekkapuhalluksen tavoin. Suojat ovat vaihdettavissa myöhemmin.

Kaksilavainen perävaunu

Simoloiden kasettiperävaunut ovat kaksilavaisia. Käytännössä se lisää hieman vekslaamista kasetointipaikalla. Jo alun perin tähän kaksilavaiseen, kentällä myös kaksilaatikkoisena tunnettuun ratkaisuun saatiin näin hyötykuormaa lisää tonnin verran ja pituudesta metrin verran pois. Se tarkoittaa monta kymmentä tonnia enemmän viikon aikana, kun autot ovat koko ajan liikkeellä. Petri Simola tyhjentää tämän kaksilavaisella perävaunulla toteutetun yhdistelmän noin 15 minuutissa. Lasti jakautuu lavoille siten, että veturin lavalla on 20 tonnia ja perävaunun lavoilla kussakin 15. Näin yhdistelmän kokonaismassaksi tulee sallittu 76 tonnia. Lisäksi Petri Simola muistuttaa, että kasetoinnin yhteydessä eivät veturin sallitut akselipainot ylity missään vaiheessa. Kaksilavainen perävaunu myös mahdollistaa kolmen eri lajikkeen kuljettamisen samanaikaisesti. Siitä on kuulemma ollut jo runsaasti hyötyä rakennustyömaille kohdistuneiden ajojen yhteydessä.

Simolan veljekset Petri (vas.) ja Jouni. Yrityksellä on myös yhteistyötä Juha Kankkunen Driving Academyn kanssa. Kuvan VW Amarokin saikin Jouni hankittua edullisesti Academylta.

Pieniä parannuksia

Uudessa sorayhdistelmässä on muutama uusi ratkaisu, jotka Kome mukisematta toteutti. Idea niihin syntyi ensimmäisen yhdistelmän käytön aikana. Veturin lavan pohjalla olevan kasettilaatikon lukitustappi on pyöristetty yläosastaan. Näin tapin päälle ei jää materiaalia häiritsemään sen toimintaa. Toinen parannus on laitojen päälle ja sivujen vahvikkeiden päälle kiinnitetyt, vaihdettavat rosterisuojat. Näin laitojen päälle kohdistuva ”hiekkapuhallus” ei vahingoita kantavia laitoja, vaan ne pysyvät ehyinä. Kolmas uusi ratkaisu on perävaunun tarvikelaatikkoon sijoitettu 20 metrin letkulla varustettu ja itsestään sisään kelautuvalla glykoolipistoolilla. Letku on mitoitettu siten, että se riittää veturinkin lavan ruiskuttamiseen. Myös veturin lavan ylempiä sivustoppareita vahvistettiin. Ne lukitsevat kasettilaatikon nyt tukevammin veturiin. Jatkossa tämä kiinnitys on tarkoitus toteuttaa veturin lavan pohjalle sijoitettavalla lukitusmekanismilla.

Haastattelu tehtiin valtaosin ajon aikana, yhdistelmän hytissä. Kartanlukijan penkiltä tehdyn havainnon mukaan perävaunu tulee täydelläkin kuormalla nyökkimättä perässä. Saman vahvistaa kuljettajan penkillä istuva Petri. Maininnan ansaitsee myös Scanian ohjaamon hiljaisuus. Ison moottorin ääntä tuskin kuulee.

Kaiken kaikkiaan Simolat ovat erittäin tyytyväisiä Komen toteuttamaan sorajunaan. Ja lähes junamainen tunnelma onkin, kun Petri päästelee pitkin mutkittelevaa asfalttitietä. Meno on kuin kiskoilla.


Tarvikelaatikko kätkee sisäänsä glykoolipistoolin sisäänkelautuvalla letkulla.
Letkukelan pituus on 20 metriä.


Lue seuraavaksi