Uutiset

Kuljetuskalusto

Sora-auto Komen kaksoiskasettivaunulla

Kymmenisen vuotta sitten Keminmaalta etelään työn perään lähtenyt Jouni Simola ei ole katunut päivääkään maisemanvaihdosta. Nyt hän ajaa betonisoraa yrittäjänä Uudenmaan ja Hämeen alueella. Alla on tällä hetkellä tuore Scanian sorajuna, joka syntyi Scanian, Komen ja hänen itsensä yhteistyönä. Kokoonpano rakennettiin pitkälti Jounin vaatimusten mukaisesti. Ja sitä saatiin mitä pyydettiin.

Maarakennus Jouni Simola ky:n uusi sora-autoyhdistelmä, veturina Scania R730. Pituutta 21,5 metriä ja kokonaispainoa 76 tonnia. Kyytiin saadaan kerralla kolmeakin eri kiviaineslajiketta Komen kahteen osaan jaetun perävaunun kasetin ansiosta.

Maarakennus Jouni Simola ky hoitaa sora-ajoja Uudenmaan ja Hämeen alueella. Toimeksiantajana Simolalla on hämeenlinnalainen Niemisen Sora Oy. Niemisen Soran toimitusjohtajan Timo Niemisen kanssa vajaa kymmenen vuotta sitten solmittu yhteistyösopimus on pitänyt ja molemmat osapuolet ovat olleet tyytyväisiä. Niemisen toiminta oli niin mielenkiintoista, että Jouni innostui lähtemään autoineen pohjoisesta etelään, eikä hänen ole tarvinnut tätä päätöstä katua.
”Meri-Lapin alueella ei vain kerta kaikkiaan ollut riittävästi kysyntää sora-autoilijalle. Näin päätin lähteä etelään työn perään”, sanoo Jouni Simola samalla, kun ajelee rauhallisesti uutta 21,5 metrin sorayhdistelmää Kytäjän kartanon ohittavalla mutkatiellä. Tie on paremminkin moottoripyöräilyyn soveltuvaa pientä asfalttitietä, mutta täydessä lastissa oleva Komen kaksoiskasettiperävaunu seuraa veturia nöyrästi ja ajo on tasaista kumpuilevasta maastosta ja loputtomista mutkista huolimatta.
Jo aikoinaan kotioloissaan Keminmaalla sora-autoiluun tutustuneelle Jounille tarjoutui mahdollisuus oman auton hankintaan tutun yrittäjän luovuttua ajopelistään. Uudenkarhea Scania R580 päätyi näin Simolalle ja sittemmin tänne etelän poluille soranajoon Niemisen Soran palvelukseen.

Kiviainesta betoniasemille
Hauhon Käenniemessä pääpaikkaansa pitävällä Niemisen Soralla on noin parikymmentä soranotto- ja murskauspaikkaa Etelä-Suomen alueella. Muutaman murskausaseman ja useiden seula-asemien voimin yritys tuottaa runsaasti erilaisia kiviaineslajikkeita rakennusteollisuuden käyttöön. Niemisen Sora toimittaa säännöllisesti ainesta Tampereen ja Helsingin välisille betoniasemille noin kymmenellä sorayhdistelmällä. Autoilija Jouni Simola on yksi näistä. Toiminta on kasvussa pääkaupunkiseudun rakentamisen myötä ja autoja on välillä ajossa kymmenkunta enemmän. Autot ovat osittain Niemisen Soran omia ja osittain kuljetusyrittäjien. Toimittajalle tarjoutui tilaisuus päästä sorajunan kyytiin, kun soraa ajettiin Läyliäisistä Tuusulan Sulan teollisuusalueella toimivalle Parman betoniasemalle. Niemisen Sora toimittaa sinne säännöllisesti 900-1000 tonnia kiviainesta päivittäin.

Uutta kalustoa alle
Jouni Simolalla on nyt allaan hänen kolmas sora-autoyhdistelmänsä. Ensimmäinen oli tuo aikaisemmin mainittu Scania R580:n vetämä yhdistelmä, jonka hän hankki Kemistä. Ensimmäinen Scania vaihtui muutamia vuosia sitten Scania R730:een.  Nyt hankittu uusi yhdistelmä on sekin Scania-vetoinen. Veturina toimii niin ikään R730 highline-hytillä.
”Uuden auton hankinta ei tässä vaiheessa ollut vielä aivan ajankohtainen, mutta edelliselle autolle avautui hyvä vaihtomahdollisuus, joten se piti myydä pois”, tuumaa Jouni.
Varsinaiseksi Scania-intoilijaksi ei Jouni itseään myönnä, mutta sanoo merkin puitteissa asioiden aina toimineen hyvin. Siksi uusi sellainen nyt löytyy alta.

Jouni Simola halusi perävaunuun helppokäyttöisen ja tukevan hoitotason. Sellainen saatiin, kuten hän tässä esittelee.

Uuden auton hankintapäätös syntyi toukokuussa ja uusi yhdistelmä saatiin ajoon lokakuussa. Päätöstä edelsi pitkä suunnitteluvaihe, koska Jouni halusi autoonsa pieniä ennen näkemättömiä ominaisuuksia. Kaikki päälli- ja vaunurakentajat eivät olleet valmiita tekemään näitä Jounin ideoimia asioita. Kome lähti kuitenkin ennakkoluulottomasti projektiin ja pikkuhiljaa palat loksahtivat paikoilleen. Erityistä kiitosta Jouni antaa Hämeenlinnan Scanian automyyjä Tommi Salmiselle.
”Siinä on todellinen myyntitykki hyvässä mielessä”, kuten Jouni miestä kuvailee. Vielä, kun saatiin yhteistyöhön mukaan Komen Seppo Saarnio, alkoi homma edetä nopeasti. Jouni kehuu vuolaasti Salmisen ja Saarnion saumattoman yhteistyön sujuvuutta.
”Välillä yritin jopa hieman tarkoituksellisesti ”kiukutella”, mutta myyjät hoitivat haasteet tyylikkäästi”, jatkaa hän. Näistä kokemuksista viisaampana Jouni sanoo, että ei välttämättä kysy edes tarjousta muilta, kun tekee myöhemmin hankintoja.

Perävaunun kasetti uusiksi
Jouni Simolalla oli ideoita uuden yhdistelmän hankintaan liittyen. Kuljetettavat massat piti maksimoida olemassa olevien rajojen puitteissa. Perävaunun pituus piti saada jäämään alle kahdentoista metrin, jotta painot pysyisivät kohtuullisina ja vedettävyys ei kärsisi. Lähtökohtaisesti piti perävaunussa olla automaattikasettijärjestelmä, jolloin kuljettajan ei tarvitse poistua ohjaamosta kuin vaunun liitäntöjen tekemiseksi.

Kasettien pohjissa on tukeva kiilapala, jonka veturin lavan alta nouseva varsi lukitsee paikoilleen.

Kasettilavan käsittelyn piti siis onnistua ilman letkujumppaa. Varsinainen mietintä liittyi perävaunun kasetin koon määrittelyyn. Vaunun kasetti piti saada mahdollisimman tilavaksi, mutta silloin se muuttuu raskaaksi. Ehkä suurin ongelma tästä tulee ilmi kasettia veturin niskassa kipattaessa. Painot kasvavat tällöin erittäin suuriksi ja itse kippauskin muuttuu riskialttiiksi, kun suuria massoja nostellaan ylös pehmeillä alustoilla.
Ratkaisuksi valittiin perävaunun kasetin jako kahteen. Seuraavaksi piti ratkaista perinteisen vaunun kasettilavan lukitusmekanismin rakenne. Se kun vie kasetin päästä lähes noin metrin mittaisen tilan.
”Komen ja minun ajatusriihestäni syntyi kasetin alle sijoitettava lukitusjärjestelmä, jollaista ei tietääkseni vielä ole nähty aikaisemmin”, sanoo Simola. Rakenne jättää siis heti pituudesta pois miltei kaksi metriä. Tuloksena vaunuun syntyi kaksi viiden metrin lavaa, jotka molemmat voidaan kuitenkin purkaa automaattisesti, tosin eri päistä. Perävaunun kokonaispituudeksi muodostui näin 11 metriä ja kyytiin on saatu kerralla nuo edellä mainitut kaksi kasettia. Vaunu on viisiakselinen ja akselit on sijoitettu mahdollisimman päihin. Yhdistelmän kantavuus on 49,5 tonnia, ja tällöin kokonaispaino on 76 tonnia.

Kekseliäs lukitusmekanismi

Kasetin lukitusmekanismi on sijoitettu vetoauton lavan alle. Jousivoima lukitsee kasetin paikoilleen. Lukitus vapautetaan jarrupaineella.

Koko projektin onnistuminen edellytti, että tilaa vievä kasetin lukitus saadaan muutettua. Aikaisempi keulalukitus saatiinkin hävitettyä kokonaan, kun lukitusmekanismi sijoitettiin vetoauton lavan pohjaan. Perävaunun kaseteissa on lavan alla lyhyt mutta tukeva kiilapala jonka vetoauton lavan alta ylös työntyvä varsi lukitsee paikalleen.
Varsi pysyy ylhäällä jousivoimasta ja avaus tapahtuu jarrupaineen avulla kahdella jarrukellolla. Näin säästettiin vaunun kasettien pituudessa lähes kaksi metriä. Seuraavaksi piti ratkaista perävaunun kasettien automaattinen kasetointijärjestelmä. Niinpä siihen rakennettiin kahdet erisuuntiin purkavat automaattijärjestelmät.
Näin saatiin kymmenen metriä kasettilavaa yhdentoista metrin vaunuun. Molempien kasettien purku onnistuu auton ohjaamosta poistumatta, mikä nopeuttaa arkisia rutiineja. Huomionarvoista on myös se, että kyytiin saadaan tarvittaessa vaikka kolmea eri kiviaineslajiketta erillisten kasettien ansiosta.Lisäksi vaunun kasettien kippaus on vakaampaa, kun sen kasetti on hieman vetoauton lavaa lyhyempi ja ylös nostettavat massat näin pienemmät. Se lisää turvallisuutta. Perävaunussa on Simolan toiveiden mukaisesti täysilmajousitus sekä levyjarrut.
”Se on tätä päivää. Rautajousen aika on ohi näissä hommissa”, tuumaa Jouni. Kaikki pyörät ovat paripyöriä, joka sorahommissa on hyvä ominaisuus. Rengaskoko on 275. Yhden renkaan rikko ei tällöin vielä heti katkaise matkaa.
”Soramontuilla usein ykköspyörät särkevät sorateitä paripyöriä herkemmin. Maantierahtihommat ovat sitten täysin eri asia, ja sinne ykköspyörät soveltuvat”, jatkaa Jouni.

Vetoauton lavan pohjalla on keskellä aukko, josta kasetin lukitussalpa nousee ylös lukiten näin kasetin alareunan. Yläreunoissa näkyy tapit, joihin kasetin yläreuna puolestaan kiinnittyy. Kasetti ei näin luiskahda pois kyydistä kipattaessa.

Saatiin mitä haluttiin
Jouni Simola on erittäin tyytyväinen saamaansa tuotteeseen sekä kohteluun. Tyytyväisyyttä kuvastaa myös hyvin Jouni Simola ky:n kuljettajan kommentti. Muutaman viikon käyttökokemuksen jälkeen hän totesi leikillään, että tällaista yhdistelmää voisi vaikka käskyttää hieman pienemmällä palkalla. Sen verran helpotusta se tuo arkiseen menoon. Moiseen toimenpiteeseen ei Jouni kuitenkaan luvannut myöntyä.
Kilpailu soran ajossa on kovaa ja kaluston on oltava aina kunnossa, jotta pysyy menossa mukana. Se on yksi argumentti tälle uudelle autohankinnalle.
”Sen verran nappiin menivät kaikki varustelut, että jos nyt tilaisin toisen auton, mitään en siihen muuttaisi tähän verrattuna”, sanoo Jouni. Niin rohkaisevana hän myös näkee vallitsevan markkinatilanteen, että toisenkin yhdistelmän tilaaminen Niemisen rinkiin voisi olla mahdollista.

Lue seuraavaksi