Uutiset

Kuljetuskalusto

Kuljetus Rahkola Kalajoelta

Kuljetus Rahkola

Kalajoelta olevan Kuljetus Rahkola Oy:n voidaan hyvällä syyllä sanoa olevan vahvat perinteet omaava perheyritys. Vuonna 1955 perustetun kuljetusliikkeen menestys ei perustu sattumankauppaan vaan hyvin hoidettuihin, pitkiksi muodostuneisiin asiakassuhteisiin.

Kun aamulla unenpöpperössä ottaa mukin kaapista kaataakseen siihen kahvia, ei useinkaan tule ajatelleeksi sitä, miten se kaappi on paikalleen tullut. Jos kaappi sattuu olemaan kalajokisen Topi-Keittiöt Oy:n valmistama, on sataprosenttisen varmaa, että se on matkannut Kuljetus Rahkola Oy:n asiantuntevan kuljetuksen mukana.

Konepörssin vierailupäivänä kuvaan saatiin Juhan, Pekan, Paulan ja Pasin lisäksi kolmatta polvea yrityksessä edustava, Juhan poika Jani Rahkola (toinen vasemmalta). Veli-Matti ja Vesa eivät ehtineet kuvaan.

Vaikka Kuljetus Rahkola on kuljettanut kalajokisia kiintokalusteita jo yli puolen vuosisadan ajan, on kyydissä kulkenut paljon muutakin. Aloitetaan siis alusta ja palataan kalustekuljetuksiin tarkemmin edempänä.

Austinilla alkuun

Vuoden 1955 lopulla 25-vuotias Matti Rahkola sai ensimmäisen liikennelupansa. Varsinaisen toiminnan kuorma-autoilijana hän pääsi aloittamaan vuoden 1956 alkupuolella hankittuaan Austin-merkkisen kuorma-auton.

”Rantsilassa oli sen aikainen hätäaputyömaa, johon isä pääsi Austinillaan soran ajoon. Vaikka tuolloin oli meneillään yleislakko, hätäaputyömaalla työt saivat jatkua, ja Austin tuli maksettua neljässä kuukaudessa”, kertoo Kuljetus Rahkolan toimitusjohtaja Juha Rahkola, ja pohtii aikojen silloin olleen toisenlaiset.

Pian kesäaikaan painottuva soran ja maa-ainesten ajo sai rinnalleen talviaikaiset puutavaran kuljetukset Santaholman sahalle. Kaluston lukumäärä kasvoi hiljalleen, ja 60-luvulla autoiltiin muun muassa kahdella Scania-Vabiksella, joista toinen oli malliltaan LS 76 ja toinen sangen harvinainen, telivetoinen LT 76.

Kuljetus Rahkola
Rahkolan sisaruksia kuvattuna joskus 1970-luvun alkuvuosina. Vasemmalta Pekka, Pasi, Veli-Matti, Paula ja Juha. ”Vesku on taas mennyt jonnekin”, kertoo Juha Rahkola tilanteesta.

Matti ja Kaino Rahkolan ruokakunnan jäsenmäärä kasvoi automäärää ripeämmin, sillä perheeseen syntyi kuusi lasta; viisi poikaa ja tytär. Yrittäjäperheen äidillä riitti puuhaa arjen pyörittämisessä. Juha, Pekka, Vesa, Pasi ja Veli-Matti Rahkola sekä Paula Salmen ovat kaikki mukana Kuljetus Rahkolan toiminnassa, ja vuodesta 1992 ovat omistaneet yrityksen.

1970-luvun loppupuoliskolla kalusteita kuljetettiin Scania LB 81 -vetoautolla ja kapellipuoliperävaunulla.

Kalustekuljetuksia yli 50 vuotta

Vuonna 1970 Matti Rahkola solmi sopimuksen silloisen Topi-Kalustaja Oy:n, nykyisen Topi-Keittiöt Oy:n kanssa kalusteiden kuljettamisesta. Ajoa oli yhdelle autolle vuoteen 1972, jolloin Rahkolasta tarvittiin toinenkin auto kalusteiden kuljettamiseen.

Tänään, kun Kuljetus Rahkolalla on 12 yhdistelmää liikenteessä, kalusteiden kuljetus on tärkeä osa yhtiön toimintaa. Yli 50 vuotta jatkunut yhteistyö kahden kalajokisen perinteikkään yrityksen kesken on saumatonta, minkä huomaa tutustumiskäynnillä tehtaalla. Kalustevalmistaja ja kuljetusliike ovat hioneet yksissä tuumin toimivan ja tehokkaan tavan toimittaa herkästi vaurioituvat kaapistot virheettömästi perille asennuskohteeseen.

Kuorman purkupaikoissa olosuhteet voivat olla haastavia. Onneksi mukana on tomera apumies, Jani Rahkola. Kuorma-autojen kustomointi oli 1990-luvulla maltillista ja silti kiistämättä tyylikästä.

Kalustelogistiikan perustana ovat sivusta aukeavat jalkalavat ja perävaunut, joihin kalustekuorma lastataan jakelujärjestyksessä. Kuorman tekeminen vaatii hyvää tuotetuntemusta eikä kokemuskaan ole haitaksi, jotta kuormatila saadaan käytettyä tarkasti hyödyksi. Klassisen Tetris-pelin osaajat olisivat tässäkin lajissa vahvoilla.

”Kalusteet kuljetetaan irrallisina yksiköinään. Siksi kuormatilan pohjan pitää olla ehdottoman sileä ja puhdas. Ensimmäisessä kalustoautossa oli aikoinaan lankkupohja, joka liukastettiin parafiinilla”, Juha Rahkola muistelee. ”Joskus toimitusaika voi lykkääntyä, ja silloin kuorma tehdään kuormalavoille, jotta se voidaan nostaa trukilla välivarastoon päiväksi–pariksi meidän halliimme.”

Topi-Keittiöiden kuljetusten perusta ovat kokosivuaukeavat jalkalavat ja perävaunut. Ne kuormataan valmiiksi kalustetehtaalla olevilla Rahkolan piha-autoilla, joten uuden kuorman nouto onnistuu jonottamatta vaikka illalla.

Vaikka kalusteiden kuljettaminen onkin ollut merkittävä osa Rahkolan liiketoimintaa, on autojen kyydissä kulkenut paljon muutakin: ammuksia, turkiseläinten nahkoja, taloelementtejä, veneitä ja paljon muuta. Usein toimeksiantajana on paikallinen yritys Kalajoelta tai lähialueelta.

Ambulanssikuljetuksia

Oma lukunsa Rahkolan perheen yritystoiminnassa on ollut sairaankuljetustoiminta. 1970-luvun puolivälissä alkanut toiminta yhtiöitettiin 1990-luvulla omaksi Kalajoen Sairaankuljetus Oy -nimiseksi yhtiöksi. Veljeksistä Pekka kantoi vastuun sairaskuljetuksista, joita tehtiin kolmella ambulanssilla 18 työntekijän voimin.

Toimintaa varten rakennettiin omat asianmukaiset toimitilat Kalajoen terveyskeskuksen naapuriin. Vuoden 2012 päätteeksi sairaanhoitopiiri otti kuitenkin Kalajoellakin tehtävät hallintaansa ja tämä liiketoiminta tuli päätökseen Rahkolan perheen osalta.

Montaa merkkiä

Soran ja puun ajossa Matti Rahkola luotti södertäljeläiseen kuorma-autotuotantoon. Myös kalusteiden ajo alkoi Scanioilla. ”Ensimmäisten joukossa isä oli kauppaa tekemässä, kun Scanialta tuli uusi malli”, Juha Rahkola muistelee.

Myös Ivecoja on kuulunut Kuljetus Rahkolan kalustoon. Tässä EuroStar 1990-luvun lopulta.

Kuljetus Rahkolan automäärä on lisääntynyt tarpeen mukaan töiden lisääntyessä. 80-luvun puolivälistä alkaen on Scanian ohella ollut muitakin merkkejä. Ivecoja on ollut muutamia, ja nyt kaikki autot pakettiautoa myöten ovat MAN-merkkisiä.

”Ensimmäinen MAN oli pikkuinen 12.170 täysperävaunun vetoautona vuodelta 1984. Kyllä se herätti hilpeyttä ja epäilyksiäkin, mutta sen ajan pituusmitoilla se oli ainoa yhdistelmä, johon saatiin sopimaan kaksi täkäläisen Tabasco Marinin valmistamaa 33-jalkaista Inferno-purjevenettä.”

Kuljetus Rahkola
Tällä yhdistelmällä saatiin kaksi 33-jalkaista purjevenettä mahtumaan 22 metrin kokonaispituuteen vuonna 1984.

MAN onkin ollut Kuljetus Rahkolan kuorma-autojen merkki koko 2000-luvun, ja siihen on oltu tyytyväisiä. Erityisesti hyvät ajo-ominaisuudet ovat olleet mieleen. Joidenkin tietojen mukaan Rahkolan veljeksistä Vesa olisi eniten MAN-merkkisellä kuorma-autolla ajanut suomalainen kuljettaja.

Taidokasta ajamista

Rahtari ry:n ajotaidon Suomenmestaruuskilpailut ovat tapahtuma, jossa jokseenkin varmasti tapaan ainakin jonkun Rahkolan veljeksistä. Nopealla tarkastelulla tuloslistoilla oli parhaimmillaan neljä Rahkolaa, mutta ei koskaan enempää. Vain Paulan nimeä ei tuloslistoilta löytynyt, veljet kyllä ovat olleet aktiivisesti mukana.

Menestystäkin on tullut aina Suomenmestaruuksia myöten, ja Maailmanmestaruuskisoissakin Suomea ovat edustaneet Pekka, Juha ja Vesa.

Kuljetus Rahkolan huoltohalli
Kuljetus Rahkolan huoltohallissa on myös pesulinja, jossa yhdistelmät saadaan puhtaiksi vaivattomasti.

Luotettua palvelua

Tänään Kuljetus Rahkola on 66-vuotias perheyritys, joka on tinkimättömällä palvelulla saavuttanut asiakkaidensa luottamuksen laadukkaiden kuljetuspalveluiden tuottajana. Pitkään jatkuneiden asiakassuhteiden yhtenä avaintekijänä on ollut yhteistyö tehokkaiden kuljetusratkaisuiden löytämiseksi asiakkaille.



Lue seuraavaksi