Uutiset

Kuljetuskalusto

Juha Ruotsalainen – Pitkän linjan veholainen

Juha Ruotsalainen

Puhuttaessa Vehosta ja Mercedes-Benz-kuorma-autoista, ei tarina yleensä etene kovinkaan pitkälle, ennen kuin Juha Ruotsalainen tulee mainituksi. Lähes 34 vuotta sitten kuorma-automyyjänä Hämeenlinnassa alkanut ura Veholla on edennyt niin, että runsaat kolme vuotta sitten hänet nimitettiin Oy Veho Ab:n toimitusjohtajaksi.

Voisi luulla, että yli 2 000 ihmistä työllistävän yrityksen toimitusjohtajan tarkkaan aikataulutetussa tapaamisessa tunnelma olisi vähintäänkin niin sanotusti virallinen. Mitä vielä! Haastattelutuokioon varattu aika kuluu kuin siivillä hyväntuulisen ja erittäin asiapitoisen keskustelun merkeissä. Sellainen toimitusjohtaja Juha Ruotsalainen on.

Nuorena kuorma-automyyjänä

Juha Ruotsalainen on kotoisin Lempäälästä. Käytyään kauppaopiston Valkeakoskella oli asepalveluksen vuoro, jonka jälkeen hän saattoi hakeutua koulutustaan vastaavaan työhön. Myyntityö Hedengrenillä vaihtui puoli vuotta kestettyään kuorma-automyyjän työhön Veholla helmikuussa 1989. Toimipaikka oli Hämeenlinnassa, Veho Tampereen alaisuudessa.

Juha Ruotsalainen
Kuka muistaa ajan ennen kännykkää? Vuonna 1992 myyntiin tullut Nokia 101 toimi NMT-verkossa ja toi helpotusta kuorma-automyyjän liikkuvaan työhön, samoin kuin kannettava tietokone. Juha Ruotsalainen on työskennellyt Veholla lähes koko työuransa. ”Saksalaiset tuttavani vitsailevat, että olen kävellyt suoraan päiväkodista kadun yli Vehoon.”

”Tuohon aikaan kuorma-automyyjät olivat järjestään vanhempia miehiä. Oman isänikin kanssa olimme yhtä aikaa Veholla kuorma-automyyjinä. Nuorta tulijaa ei ehkä otettu tosissaan, ja eräs vanhemmista myyjistä kysyikin, mitä meinaan täällä tehdä. Vastasin tulleeni myymään kuorma-autoja”, Juha Ruotsalainen kertoo uransa alkuajoista. Nyt tiedetään, että niin myös tapahtui.

Vain pari vuotta automyyjän työn alkamisesta Suomi syöksyi lamaan, ja Vehollakin alkoivat sopeuttamistoimet. Myyntialueet muokattiin uusiksi, ja esimerkiksi koko Tampereen pohjoispuolinen Suomi oli yhtä aluetta. ”Minut määrättiin Ylä-Lappiin, myyntialueena muun muassa Ivalo, Inari ja Utsjoki.”

Juha Ruotsalainen
Uran alkuvaiheissa Juha Ruotsalaisen myyntialueeseen kuului jonkin aikaa Suomen pohjoisimmat kunnat. Matkaa taitettiin silloin kuvan Mercedes-Benz 190 -henkilöautolla.

Komennus pohjoisessa päättyi kuitenkin suhteellisen pian, ja Juha palasi tuttuihin ympyröihin Pirkanmaalle. Vuonna 1996 hänet nimitettiin myyntipäälliköksi Vehon Keski-Suomen alueelle.

Maahantuontiin

Juuri ennen vuosituhannen vaihdetta elokuussa 1999 Ruotsalainen vaihtoi myyntipäällikön pestin Vehon kuorma-automaahantuonnin vetovastuuseen.

”Vuoden 2000 alussa Vehossa aloitettiin eriyttämään henkilöauto- ja hyötyajoneuvoverkostoja, ensin Turussa, Tampereella ja Oulussa, sen jälkeen muuallakin. Minun vastuulleni tuli kuorma-autoverkosto.”

Tuohon aikaan Vehon kuorma-autojen huolto nojasi vahvasti sopimuskorjaamoihin. Vuoden 2006 aikoihin yhtiössä tultiin siihen tulokseen, että markkinaosuuden ja myynnin kasvattamiseksi tarvitaan oma kattava verkosto.

”Vaihtoehtona oli tietysti toimipaikkaverkoston rakentaminen alusta. Se olisi ollut kuitenkin kallista ja työvoiman saaminen olisi ollut haasteellista. Lähdettiin tutkimaan, olisiko mahdollista ostaa valmis paketti”, Juha kertoo.

”Joulukuussa 2006 kävi ilmi, että Sisu olisi myymässä omaa verkostoaan. Ostamalla Sisun huoltotoiminnan saisimme 370 dedikoitunutta työntekijää, kattavan verkoston ja olemassa olevan työkuorma. Lantin toisella puolella oli se, että verkosto tarvitsisi investointeja.”

Maaliskuussa 2007 enemmistö Sisun huoltoverkoston omistuksesta siirtyi Veholle, ja vuoden loppuun mennessä vähemmistöosakas totesi Veholla olevan homman hallussa, joten Veho lunasti loputkin osakkeista.

”Kauppa on ollut erittäin onnistunut. Se on mahdollistanut Vehon hyötyajoneuvoliiketoiminnan positiivisen kehityksen”, Juha Ruotsalainen sanoo.

Uusi vuosikymmen, uudet tehtävät

Syksyllä 2009 Vehon hyötyajoneuvoliiketoiminnan johtaja Raimo Hatakka ilmoitti jäävänsä eläkkeelle kulumassa olevan vuoden päätteeksi. Silloinen Vehon toimitusjohtaja Jan-Martin Börman tiedusteli Juhalta, kiinnostaisiko häntä ryhtyä Hatakalta avoimeksi jäävään toimeen.

Mercedes-Benz
Mercedes-Benz esitteli 25 vuotta sitten täysin uuden raskaan kuorma-automalliston, Actrosin. Edeltävan mallin, SK-sarjan, valmistus jatkui vielä jonkin, kunnes Actros-mallisto täydentyi kattavaksi. Nyt Actros on jo viidennessä sukupolvessaan.

”Kiinnostihan se. Vastuulleni tuli koko hyötyajoneuvojen paletti: maahantuonti, vähittäismyynti ja huolto.”

Vuoden 2018 kesällä Vehon hallitus tiedusteli Juhalta, olisiko hän kiinnostunut Vehon toimitusjohtajan tehtävästä. Kenneth Strömsholm olisi ennalta sovitusti jäämässä pois tehtävästä vuoden loppuun mennessä.

”Ei sitä kauaa tarvinnut miettiä. Vastasin, että jos yhtiön hallitus on sitä mieltä, että olisin tehtävään soveltuva, otan tarjouksen ilman muuta vastaan. Syyskuussa aloitin sitten toimitusjohtajana ja Kenneth jatkoi vielä vuoden loppuun neuvonantajan roolissa. Hänen jäljiltään sain johdettavakseni hyvässä kunnossa olevan yhtiön”, Juha sanoo.

Keskittyminen yhteen merkkiin

Juha Ruotsalaisen aloitettua toimitusjohtajana Vehossa aloitettiin käytännön toimet aiemmin laaditun strategian mukaiseen yhteen merkkiin – Mercedes-Benziin – keskittymiseen. Etenkin henkilöautopuolella Veholla oli edustettuna useita automerkkejä, joiden edustukset myytiin pois. Tarkkaan ottaen smart, Fuso Canter ja Setra merkkeinä tietysti pysyvät edustettuina, vaikka eivät kannakaan kolmisakaraista tähteä keulassaan.

”Strategian toteuttaminen generoi noin 10 yrityskauppaa vuonna 2019. Siinä on mukana sekä myyntiä että muun muassa Virossa ja Latviassa Mercedeksen maahantuojana toimineen Silberauton osto sekä Ruotsissa aiemmin Daimlerin omassa omistuksessa olleen Malmön kuorma-autoliiketoiminnan vähittäiskaupan osto. Vaikka keskittyminen yhteen merkkiin hetkellisesti laski liikevaihtoa, on se pidemmällä aikavälillä osoittautunut hyväksi ja taloudellisesti kannattavaksi päätökseksi”, Ruotsalainen kertoo. Juuri joulukuun alussa 2021 toteutunut yrityskauppa Latvian Mercedes-Benz liiketoimintojen osalta vahvisti Vehon palveluita koskemaan koko Baltiaa. ”Olemme yksi Euroopan suurimmista itsenäisistä Daimlerin maahantuojista” Ruotsalainen toteaa.

Autot ja autoilu muutoksessa

Monien muiden tapaan Juha Ruotsalainen on sitä mieltä, että autoilussa eletään kenties koko sen historian suurinta muutoksen aikaa. Ajoneuvojen tekniikka muuttuu ja se edellyttää paljon sekä myyjiltä että ylläpitävältä henkilökunnalta. Toisaalta auton omistaminen muuttuu: Yhä enemmän hankitaan käytettävyyttä.

Juha Ruotsalainen ja Pekka Mahlamäki
Actros oli vielä melko tuore ilmestys Suomen teillä, kun huittislainen autoilija Pekka Mahlamäki (oik.) otti vastaan omansa Juha Ruotsalaiselta.

”90-luvulla autot hankittiin omaksi ja leasingin ehdottaminen saatettiin kokea miltei loukkaavana. Nyt tilanne on toinen. Yhä useampi haluaa hankkia käytettävyyttä. Kuljetusyrittäjät haluavat keskittyä ydinliiketoimintaansa.”

Ruotsalaisen arvion mukaan sähkö tulee voimakkaasti kahden–kolmen vuoden kuluessa lähilogistiikan kuorma-autoihin, poliittiset päätökset ohjaavat siihen. Mercedekseltä eActros tulee myyntiin ensi vuonna. Siinä on noin 300 kilometrin toimintamatka. Vetykäyttöisten autojen asiakastoimitukset alkavat vuonna 2027.

”Yksi ratkaistava asia on kustannusten jakaminen. Vaikka sähköauton käyttäminen on edullista, hankintahinta on korkea. Tällä hetkellä kolmeakselisen sähkökuorma-auton alustan hinta noin kolminkertainen vastaavaan dieselmoottoriseen”, hän sanoo. ”Aika pitkään vielä polttomoottorit ovat kaikesta huolimatta käytössä.”

Juha Ruotsalainen
Automyyjän vaatetuksesta voi päätellä, että talviaikaa eletään. Runsaasti varusteltu Actros on lähdössä puun ajoon Kurulalle Ikaalisiin.

Sydän Pirkanmaalla

Vaikka Juha puolisoineen muutti Helsinkiin työn perässä jo vuosituhannen vaihteessa, sydän on pysynyt vahvasti Pirkanmaalla. Niin vahvasti, että Tampereelta on hankittu kakkosasunto: ”Vähän sellainen eläkepäivien asunto”, Juha luonnehtii asiaa hymyillen, sillä eläkeikä siintää vielä sangen kaukana. ”Pandemian aikana olimme itseasiassa melko paljon Tampereella, kun työt piti kuitenkin tehdä etänä.”

Harrastuksista kysyttäessä vastauksena on mökkeily ja metsästys, jota hän sanoo harrastavansa melko pienimuotoisesti. Kesämökki on Pohjois-Pirkanmaalla.

Pirkanmaalle ja muuallekin matkat taittuvat työsuhdeautolla, joka vaihtui juuri uuteen. Ei liene yllätys, että se on täyssähköinen Mercedes-Benz EQS. Vaikka EQS on todella mukava matka-auto, tilaisuuden tullen Juha kiipeää mielellään myös Actrosin ohjauspyörän taakse.Lue seuraavaksi