Uutiset

Kuljetuskalusto

Kuljetus 2023 -messujen satoa – osa 11


Konepörssin toimitus kiersi Kuljetus 2023 -messuilla kolmen päivän ajan.



VAK

VAK eTrailer esittäytyi. VAK Oy julkisti E-akseli-tutkimushankkeen puolisentoista vuotta sitten. Nyt tuote nähtiin ensimmäistä kertaa julkisessa esittelyssä. Kyse on sähköavusteisesta perävaunun akselista, joka hyödyntää pyörän jarrutuksissa ja rullauksissa talteen otettua energiaa. Kerätty energia tallentuu akkuun, josta sitä voidaan hyödyntää jyrkissä nousuissa tai liikkeellelähdöissä vetävän akselin avulla. Samainen perävaunun akseli siis kerää energiaa tai toimii vetävänä akselina tilanteen mukaan.

Nyt ensimmäinen VAK eTrailer on valmiina asiakastoimitukseen Ahola Transportille. Tehtyjen monipuolisten kenttäkokeiden perusteella on VAK:n Juuso Laineen mukaan saavutettu 5–10 prosentin polttoainesäästöä sekalaisessa ajossa. Järjestelmä avustaa aina liikkeellelähdössä viiteen kilometriin tunnissa vauhtiin asti (liikkeellelähtöavustin). Se jos mikä vaikuttaa alentavasti polttoaineenkulutukseen. Valtatie 1:llä Paimion kohdalla oleva pitkä ylämäki päästiin nousemaan noin 10 kilometriä tunnissa suuremmalla vauhdilla verrattuna ilman perävaunun sähköavustusta olevaan 76 tonnin yhdistelmään (ylämäkiavustin). Sopivassa tilanteessa järjestelmää toimii myös kiihdytysavustimena.

VAK eTrailerin tekniikka on sijoitettu perävaunun akseleiden etupuolelle. Messuilla järjestelmää pääsi tutkimaan pleksin takaa. Talteenotto- ja avustusjärjestelmä koostuu perävaunun akselin yhteyteen liitetyllä 120 kilowatin maksimitehoisella sähkömoottorilla, kuvassa vasemmalla ja akusta, oikealla, jonka kapasiteetti on 15,4 kilowattituntia. Lisäksi on ohjauselektroniikkaa.

Akselilta kerätään siis jarrutuksissa ja rullauksissa energiaa talteen. Normaalikäytössä tehoa on tarjolla 60 kilowattia. Järjestelmän tuoma lisäpaino on 1 200 kilogrammaa, mutta sähköakselin käyttö tuo tuhannen kilogramman kompensaation kantavuuteen.

Juuso Laine sanoo kumpuilevan maaston olevan optimaalisin tämän järjestelmän käyttöön. Alamäissä kerätty energia saadaan heti hyödynnettyä tulevissa nousuissa.

 



Tarfurgo

Tarfurgo OÜ:n osastolla oli esillä helpotusta kuljettajapulaan. Nimittäin lähes pienkuorma-auton ominaisuudet paketissa, jonka kuljettamiseen riittää BE-luokan ajokortti. Alustana on Iveco Daily -pakettiauto. Kuvan kokoonpanon kantavuus on 2 700 kilogrammaa. Kuormausta helpottaa 1 000 kilogrammaa nostava takalaitanostin. Koripituus on 5 200, leveys 2 300 ja korkeus 2 300 millimetriä.

Tarfurgo on antanut pakettiautoon perustuvalle pakettiautokonseptille nimen 3500 Plus System. Alustana voi käyttää useita eri automalleja. Päällirakenteeksi voi kuvan umpikorin lisäksi valita avolavan, koukkulaitteen, henkilönostimen tai vaikkapa autonkuljetukseen soveltuvan lavan. Kaikkia niitä voidaan kuljettaa BE-luokan ajokortilla.



Limetec

Limetec esitteli lajissaan ensimmäistä pitkää FRC-luokiteltua yhdistelmää (yläkuvassa). Pituutta on 9,70+16,00 metriä. Tässä elintarvikeajoon tarkoitetussa kokoonpanossa on 2-lämpökori lämpö- ja kylmälaitteineen sekä 2-tasolastaus pankoilla.

Alakuvassa AM Automäkisen uusi konttivaunu, joka on B-linkki. Siihen voidaan ottaa kerralla kyytiin kaksi 20 jalan konttia tai yksi 40 tai 45 jalan kontti. Vaunussa on hydrauliikalla toimiva siirtolaitteisto, mikä mahdollistaa kontin takapurun. Tarvittava hydrauliikka otetaan autosta tai erillisestä hydrauliikkakoneikosta. Tämä ensimmäinen B-linkkikonttivaunu on jo ajossa A H Transilla Huittisissa.   



VM Tarm

Alakuvassa Kiitosimeon Oy:n avainasiakaspäällikkö Matti Auvinen (oik.) kävi vastaanottamassa tanskalaisen VM Tarm A/S:n valmistaman ja ensimmäisen Kiitosimeonille toimitettavan, lasikuitupäällysteisillä säiliöillä varustetun säiliöautoyhdistelmän. VM Tarmin puolelta yhdistelmän luovutti Allan S. Hansen. Lasikuitupäällysteen ja sen alla olevan 50 millimetriä paksun, mutta kevyen eristeen myötä yhdistelmän painoa on saatu pudotettua ja hyötykuormaa kasvatettua.

”Paino on se juttu”, kuten Allan totesi.     



Enersense

Enersense mainostaa olevansa se toinen kotimainen pikalatausasemien valmistaja. Latausjärjestelmien valmistus on parhaillaan alkamassa Sievissä. Enersense Charging Oy on entinen Unified Chargers Oy, joten yrityksellä on jo kokemusta sähköautoista ja niiden latauksesta.

Tuotteina tulevat olemaan sähköautojen latausjärjestelmät, joiden suunnittelussa pyritään huomioimaan helppo laajennettavuus. Järjestelmiä tullaan toimittamaan avaimet käteen -ratkaisuina niin julkisiin kuin yksityisiin tiloihin.

Kuvassa vasemmalta Riku Rahikka, Samu Syväoja ja Eero Korhonen.

Sähköpakettiautojen koeajot

Kuljetusmessuilla pääsi tällä kertaa oikein myös koeajamaan autoja, nimittäin sähköpakettiautoja.

Koeajettavana oli kymmenkunta erilaista täyssähköistä pakettiautoa eri valmistajilta. Koeajojen välissä autoja piti tietenkin ”tankata”, mitä varten paikalla oli Kempowerin siirrettävä T-sarjan latauslaite. Pyörillä varustettua laturia oli helppo siirtää auton vierestä toiseen.



Lue myös:


Lue seuraavaksi