Uutiset
HIAB – 80 vuotta edelläkävijyyttä ja matka jatkuu
Kuormankäsittelyratkaisujen pioneeri HIAB täyttää tänä vuonna 80 vuotta. Alun nosturivalmistuksesta toiminta on laajentunut eri tuote-alueille ja kasvanut maailmanlaajuiseksi, ratkaisukeskeiseksi asiakaspalveluksi. Kentällä nimi Hiab on yleisesti käytössä, mutta yhtälailla monet tuotebrändit, kuten Effer, Loglift, Jonsered, Multilift, Moffett, Zepro jne. kuuluvat yrityksen tarjontaan. Hiab on Cargotecin liiketoiminta-alue, mutta käynnissä olevan Cargotec Oyj:n osittaisjakautumisen myötä Hiabista muodostetaan itsenäinen yhtiö, jonka pääkonttori sijoittuu Suomeen.
Hiab-kuormausnostureiden tarina alkaa toisen maailmansodan aikana Ruotsissa. Suksivalmistaja Eric Sundin perusti Einar Friskin kanssa verstaan hydraulisten laitteiden valmistamiseen Hudiksvallissa, joka sijaitsee Pohjanlahden rannalla. Vuonna 1944 perustetun yrityksen nimeksi tuli Hydrauliska Industri Aktiebolag eli Hiab. Alkuun tehtiin hydraulisia puristimia ja pian erilaisia hydraulisia autonostimia korjaamoille.
Ensimmäinen Hiab 19 -puutavaranosturi näki päivänvalon samaisena vuonna 1944, kun Eric Sundinin tarpeisiin tehty nosturi valmistui. Suksien valmistus oli kovassa kasvussa, ja puuta piti saada tehokkaammin pois metsästä. Sundinilla oli maalaispoikana kokemusta talvisista puunajoista. Oli siis omaa tarvetta ja omaa kokemusta tuotteen käyttökohteesta. Siitä oli hyvä ponnistaa.
Sarjavalmistukseen päätyneen tuotteen kehitys vei Hiabilta parisen vuotta ja vuonna 1947 käynnistyi Hiab 190 -puutavaranostureiden sarjatuotanto. Lopullisen nosturikonseptin syntymistä edelsi moninaisten menetelmien kehittelyt ja kokeilut. Ratkaisu löytyi, kun hydrauliikkaa päätettiin soveltaa nosturiin. Moottorikäyttöisiä ajoneuvojakin oli jo tuolloin käytössä, joten niissä olevaa moottoria päätettiin hyödyntää hydrauliikan tuottamisessa.
1950-luku oli Hiabilla vahvaa kasvun aikaa. Puutavaranostureita toimitettiin runsaasti myös vientiin. Vuonna 1956 esiteltiin ensimmäinen kuorma-autokäyttöön soveltuva Hiab-kappaletavaranosturi. Nostokapasiteetit kasvoivat koko ajan ja tuolloin nähtiin jo 50 tonnimetrin Hiab. Väritykseltään nosturit olivat oransseja.
Vuoteen 1959 mennessä Suomeen oli myyty 400 Hiab-nosturia. Myyjänä toimi OY Suomen Hiab. Samoihin aikoihin alkoi huoltoverkoston rakentaminen, ja neljän vuoden päästä huoltopisteitä oli maassamme jo 37 paikassa. Toiminta kasvoi ja henkilökuntaa näissä huoltopalveluissa oli 1970-luvun puolessa välissä toistasataa. Vuoteen 1972 mennessä Suomeen oli myyty jo 10 000 Hiab-nosturia.
Historialähteenä on käytetty Hiab 75 years -kirjaa.
Hiab tänään
”Me olemme aina olleet vahvan osaamisen, kasvun ja kehityksen toimija. Nyt siihen tulee lisätä vielä kestävän kehityksen toimija. Se on nimittäin yksi merkittävimmistä toimintamme ohjaajista”, aloittaa Mika Liinanotko, joka luotsaa Hiab Suomea viralliselta nimeltään Hiab Finland Oy:tä.
Hiab Suomi vastaa lähes kaikkien Hiabin valmistamien tuotteiden myynnistä sekä toimituksiin liittyvistä palveluista Suomessa. Hiabin tuotealueista puhuttaessa Liinanotko sanoo ne jaettavan eri divisiooniin, jotka ovat kuormaus- ja kappaletavaranosturit, vaihtolavalaitteet, ajoneuvotrukit, takalaitanostimet sekä palvelut. Palvelutarjonta on kasvanut ja laajentunut viime vuosina merkittävästi. Valmistavat divisioonat herättävät uusien ja toki myös nykyisten asiakkaiden mielenkiintoa malliuudistuksillaan. Näin saadaan luotua Hiabin asiakkaille kilpailukykyä ja lisää tuottavuutta.
Liinanotko sanoo kuormankäsittelyliiketoiminnan keskeisyyden muuttuvan laitevalmistuksesta ratkaisuliiketoiminnaksi, joka pyrkii asiakkaan kokonaisvaltaiseen palveluun. Käytännössä se tarkoittaa perusteellista asiakastarpeiden kartoitusta, jota sitten hyödynnetään tuotteiden ja palveluiden kehityksessä.
Hiab Suomella panostetaan myös entistä enemmän jälkimarkkinapalveluihin eli huoltoon, varaosiin, korjaus- ja asennustoimintaan sekä tekniseen tukeen. Digitaaliset palvelut tekevät vahvaa tuloaan kaikkiin teknisiin tuotteisiin, niin Hiabinkin laitteisiin. Liinanotko korostaa tämän asian tärkeyttä. Näin saadaan kerättyä kentältä digitaalista dataa, jota hyödynnetään uusien palvelumuotojen suunnittelussa. Palvelu- ja huoltosopimukset ovat Liinanotkon mukaan kasvussa, ja digitaaliset toiminnot tukevat asiakaspalvelua.
Uusia tuotteita
Nosturipuolella uusinta uutta edustavat keskiraskaaseen kokoluokkaan, 10–30 tm, sijoittuvat iX.HIDUO- ja eX.HIPRO-mallit. Niissä on kiinnitetty huomiota energiatehokkuuteen, helpompaan käytettävyyteen sekä mahdolliseen liitettävyyteen sähköautoihin. Nosturin sydämenä on Hiabin omistaman, sähköhydraulisia komponentteja valmistavan Olsbergin hydrauliikkalohko. Ohjausjärjestelmänä on uusi Hiabin kehittämä Space Evo, samoin kauko-ohjain on kokonaan uusi. Ensimmäiset nosturit uusista malleista ovat jo maailmalla ja samat uudistukset tullaan näkemään myöhemmin julkaistavissa raskaan ja superraskaan sarjan kuormausnostureissa, 30–300 tm.
Myös Hiabin ja konsernin toisen brändin, Efferin iQ-sarjan, nosturit ovat uudistuneet ja lisää malleja tulee uudistumaan. Niissä yhdistyvät Efferin vankka rakenne ja Hiabin edistynyt ohjausjärjestelmä sekä käytettävyys.
Takalaitanostimista julkaistaan ensi vuoden alussa uusi Zepro Z750 -malli, joka nähtiin jo syksyn Elmia-kuljetusmessuilla Ruotsissa. Uudessa mallissa on kiinnitetty huomiota keveyteen ja sen myötä parantuneeseen energiatehokkuuteen.
Sähköä ja digiä
Kuorma-autojen uudet käyttövoimaratkaisut tuovat haasteita myös päällirakentamiseen. Multilift on julkaissut tänä vuonna eUltima-sähköautosovitteisen koukkulaitteen. Sähkökäytön lisäksi teräsrakenteissa käytetään CO₂-vapaata SSAB:n kehittämää terästä. Kyseisiä laitteita on jo käytössä asiakkailla. Raisiossa Hiab Suomen naapurissa toimiva Multilift, maailman suurin koukkulaitteita valmistava tehdas, viettää sekin nyt merkkivuotta, 75 vuotta vaihtolavalaitteiden valmistusta tuli täyteen.
Hiabin digitaalisista tuotteista Liinanotko ottaa esille uuden nosturinkuljettajille suunnatun HiSkill-koulutussimulaattorin. Se on kuormausnosturiympäristöön kehitetty simulaattori kuljettajakoulutusta varten. VR-lasien avulla pystytään operoimaan monilla erityyppisillä nostureilla todellisissa ympäristöissä. Näin saadaan toteutettua käytännössä Hiabin yhtä toiminnan kulmakiveä, joka on Safety First eli turvallisuudesta ei tingitä. Simulaattorin avulla on helppo opetella oikeat toimintatavat ilman turvallisuusriskiä. Kiinnostus simulaattoriin on ollut kova muun muassa jäte- ja kierrätysaloilla. Suomalainen kiertotalousyritys Remeo on jo tilannut simulaattorin oman henkilökunnan koulutusta varten.
Monet muistavat Hiabin vuonna 2016 esittelemän HiVision-etäkuormausjärjestelmän, jota sovellettiin puutavara-autoissa. Se oli silloin aikaansa edellä, vaikka ei saavuttanut ennakoitua suosiota. Sen myötä syntyi kuitenkin vahva digitaalinen teknologiapohja tulevaisuuden sovelluksille.
Raisioon laajennus
Hiab Suomen myynti- ja palveluorganisaatio työllistää tällä hetkellä noin 60 henkeä. Toimipaikkoja on kolme; Raisio, Helsinki ja Naantali. Liinanotko kertoo, että lähiaikoina ovat alkamassa Raision palvelupisteen laajennukset, jolloin saadaan lisää sekä halli- että ulkotilaa. Näin kasvatetaan palveluliiketoiminnan kapasiteettia.
Liinanotko uskoo lisätilojen tuovan myös tarvetta henkilöstön määrän kasvattamiseen. Laajennuksen yhteydessä kiinnitetään huomioita myös oman toiminnan energiatehokkuuteen, muun muassa katolle tullaan asentamaan aurinkopaneeleja. Samaiset laajentumissuunnitelmat koskevat tulevaisuudessa myös muita toimipisteitä.
Pääkonttori Suomessa
Hiabin tulevaisuuden tavoitteet liittyvät kokonaisvaltaisen palveluliiketoiminnan kehittämiseen, jossa huomioidaan asiakkaan tarpeet sekä vallitseva teknologiaympäristö. Ajoneuvojen päällirakenteissa on seurattava kuorma-autojen kehitystä ja lainsäädännön muutoksia. Liinanotko muistuttaa myös, että Hiab Suomi on osa Hiabin globaalia myynti- ja palveluorganisaatiota, ja pystyy näin tarjoamaan parhaan tietämyksen sekä osaamisen Hiab-laitteisiin.
Cargotec-konsernia koskevien, tulevien yritysjärjestelyjen myötä syntyvän itsenäisen Hiabin pääkonttori tulee sijoittumaan Suomeen. Itse asiassa toiminta on jo alkanut Helsingin Ruoholahdessa sijaitsevalla We Land -toimistotalolla. Samalla myös Hiab tulee laajemmin esille itsenäisenä yrityksenä.
”Uudistusta, kasvua ja kestävää kehitystä. Siinä toimintamme kantavat voimat tulevaisuudessa. Olemme alan pioneeri ja meillä on jo pitkä historia. Katsomme luottavaisena tulevaisuuden haasteisiin”, päättää Mika Liinanotko.