Uutiset

Kuljetuskalusto

PM:ltä uusien mallisarjojen ensimmäiset nosturit

PM-kappaletavaranostureista on tulossa uusi sukupolvi. Merkin nostureita Suomeen maahantuova Koivunen Oy esitteli tämän uudistuksen kaksi ensimmäistä mallia, joita saadaan asiakastoimituksiin jo syksyllä. Nyt esitellyt mallit ovat suosittuun kokoluokkaan sijoittuvat PM 70.5 SP ja 83.5 SP. Luvassa on kasvaneita nostoarvoja laitteiden kokoluokkaan nähden sekä paljon asennukseen ja käyttöön liittyviä helpotuksia. Uusien mallien myötä joitakin malleja tulee poistumaan valikoimasta.

Uudistuksen takana on uusi kuormausnostureita koskeva EN12999:2020-standardi. Standardilla pyritään parantamaan laitteiden turvallisuutta esimerkiksi antureiden ja prosessoreiden tuplavarmennuksella. Esitellyt uudet mallit on suunniteltu tätä standardia noudattaen. Näitä suunnitteluperiaatteita noudatetaan myös muiden mallisarjojen valmistuksessa.

Italialainen kappaletavaranosturivalmistaja PM on julkaissut kaksi uutta nosturimallia. Uutuudet täyttävät äskettäin uudistuneen, kuormausnostureita koskevan standardin vaatimukset. Tässä PM 70.5 SP.

Paljon uutta

Koivunen Oy:n nosturimyynnistä vastaava Mikko Virtanen kertoo pitkän listan ominaisuuksia, jotka ovat parantuneet näissä PM:n uusissa nosturimalleissa merkin aikaisempiin vastaavan kokoisiin verrattuna. Nostureista kun puhutaan, niin nostokapasiteetti lienee se yksi tärkeimmistä parametreistä. Molemmissa uusissa malleissa on luvassa nostokapasiteettiin noin 10–43 prosentin kasvu riippuen puomien asennosta ja puomistoversiosta, vaikka laitteiden omapainot ovat aikaisempaa pienemmät. Myös tonnimetriluvuissa on hienoista kasvua. Esimerkiksi PM 70.5 SP korvaa mallin PM 65 SP.

Yksi tervetullut ominaisuus on edeltäjiin nähden pienentynyt asennustilan tarve. Valmistaja mainostaa asennustilan olevan 9-jatkoisella peruskoneella mallista riippuen vain 1 530–1 590 millimetriä. Jibillisellä versiolla tilaa tarvitaan mallista riippuen 1 690–1 755. Myös asennuksen helppouteen on panostettu. Esimerkiksi kaikkien tukijalkojen sähköliittimet on koottu nosturin jalustassa yhteen kytkentäpaneeliin. Paneelille tulevat johdot ovat nyt siististi rungon suojissa ja kaikki sähköjohdot kulkevat palonkestävissä sukissa.

Uusissa malleissa on käytetty paljon samoja osia ja rakenteellisia ratkaisuja, joita käytetään PM:n suuremmissa nosturimalleissa, kuten kääntökehä ja tukijalkojen runko. Kääntömoottoreita on kaksi kappaletta, jolloin saadaan maksimaalinen kääntömomentti.

Puomin profiili on kahdeksankulmainen. Puomi on hitsattu siten, että sen hitsaussaumat ovat kyljessä, jolloin niihin kohdistuva rasitus jää mahdollisimman pieneksi. Lisälaiteletkutus on saatavana joko kaukaloilla tai Suomessa suositummilla letkukeloilla. Lisälaitteiden hydrauliikkaa varten on sarjapikaliitin. Uusissa malleissa on nyt kaksi näyttöä aikaisemman yhden sijaan. Toinen näyttö on alarungossa ja toinen nosturin pyörivässä osassa, mikä vähentää auton ympäri juoksentelua. Näytöistä ilmenee kaikki nosturin toiminnot.

Toki vastaavat toiminnot ovat nähtävissä myös Scanreco G3B radio-ohjaimen suuresta värinäytöstä. Nosturin ohjausjärjestelmänä on Power Tronic Advance Plus ja ohjausventtiili on Danfoss PVG32 CAN-BUS. Tukijalkojen hallinta radio-ohjauksella on vakiona ja tukijalkojen valvonnasta huolehtii Interlock 5 -järjestelmä.

Myös huoltotöihin on luvassa helpotusta uusien luukkujen ja helpomman luoksepääsyn johdosta. Samoin järjestelmän vikadiagnostiikka on entistä kattavampi.

Suunnittelussa on pyritty mahdollisimman pieneen asennustilan tarpeeseen, mikä helpottaa asennustyötä ja laitteen sijoittelua yleensä. Tässä malli 83.5 SP. Öljynjäähdytin on molemmissa uusissa malleissa vakiovaruste.

PM 70.5 SP ja 83.5 SP

Ensin mainitun, joka korvaa PM 65 SP -mallin, oma paino on puomistoversiosta riippuen 50–100 kilogrammaa edeltäjäänsä kevyempi. Nostokyvyn kasvamisen lisäksi myös ulottuvuus ja kääntömomentti on kasvanut PM 65 -malliin verrattuna.

83.5 SP korvaa 85 SP -mallin. Suorituskyvyn kasvua on luvassa pienemmän mallin (70.5 SP) tavoin.

Mikko Virtanen sanoo, että näitä uusia malleja saadaan loppukesällä Suomeen ja asiakastoimituksiin niiden osalta päästään syksyllä. Uusien mallien hinnoittelu tulee Virtasen mukaan säilymään kilpailukykyisenä kilpailijoihin verrattuna.


PM-kappaletavaranostureita on tarjolla myös jätehuoltokäyttöön. Laitteet on nimenomaan suunniteltu alan tarpeisiin, esimerkiksi Molok-säiliöiden käsittelyyn. Tässä isomman 6.5 P RC -mallisarjan nosturi, jonka sivu-ulottuvuus on parhaimmillaan 10,05 metriä.

PM-nostureita jäteautoihin

Jätteiden keräilyssä siirrytään koko ajan suurempiin ja suurempiin keräilyastioihin. Se asettaa uusia vaatimuksia jätehuoltokalustolle, kun jäteautoihin tarvitaan kappaletavaranostureita. PM:ltä on tähän tarkoitukseen tarjolla kaksi mallisarjaa, 4.5 P RC ja 6.5 P RC. Sivu-ulottuvuutta on tarjolla 6,80–10,05 metriä. Laitteiden omapaino on haarukassa 500–680 kilogrammaa.

PM:n jätehuoltoon tarkoitetut nosturit on nimenomaan suunniteltu jätehommiin, ja niissä on käytetty paljon samoja komponentteja kuin PM:n muissa nostureissa. Valmistaja on testannut laitteita jätealalla jo toistakymmentä vuotta. Molok-jätesäiliöiden käsittely on ollut suunnittelun lähtökohtana.

4.5 P RC -malli on täysin uusi ja siinä on hydraulinen kuormanvalvonta ja Scanreco G2B radio-ohjaus. Tätä uutta mallia on Virtasen mukaan jo maassa ja niiden asennukset ovat käynnissä. 6.5 P RC -sarjassa on kolme jatkeversiota. Näitä isompia nostureita on ollut jo tarjolla hetken, mutta nyt toimitettavat mallit sisältävät saman uuden kuormanvalvontajärjestelmän ja radio-ohjauksen, joka on 4.5 P RC -mallissa. Molemmissa mallisarjoissa on 2+2 kääntösylinteriä, mikä takaa raskaidenkin taakkojen käännöt.

Virtanen sanoo Suomeen myydyn jo toista sataa PM-nosturia jätehommiin. Uusien mallisarjojen osalta toimitukset ovat jo alkaneet ja parhaillaan on tulossa varastoon toistakymmentä nosturia jätehuoltokäyttöön. Perinteisesti Koivuselta löytyy myös useita muita PM-nostureita suoraan varastosta nopeaan toimitukseen.


Kääntökehäkonstruktio on sama, mitä on käytössä suuremmissa PM-nostureissa.
Lisälaiteletkutus joko kaukaloilla tai letkukeloilla.
PM 70.5 SP
PM 83.5 SP


Kuvat: PM ja Koivunen Oy


Lue seuraavaksi