Blogi

”Suomi elää metsästä” – kuka ajaa puut tehtaille?

Suomi elää metsästä

Suomi elää metsästä. Sanonta on vanha, joidenkin mielestä kulunutkin, mutta pitää aika hyvin edelleen paikkansa. Kautta aikojen metsä on tarjonnut heikkoina talouden hetkinä turvaa niin yksityistalouksille kuin koko kansamme talouden mittakaavassa. Sellainen taitaa tilanne olla tälläkin hetkellä, sillä verraten kehnossa taloustilanteessa puukauppa käy vilkkaana. Kun puusta maksettava hintakin on melko hyvä, auttaa se maamme taloutta kasvuun. Se on hyvä asia.

Metsäteollisuus ry:n mukaan puutuote-, massa-, paperi- ja kartonkiteollisuus arvoketjuineen antaa työn ja toimeentulon lähes 100 000 suomalaiselle. Kaikesta varasto- ja kuljetuspalveluiden arvosta metsäteollisuus hankkii yli 13 prosenttia, eikä luvussa ole mukana metsäenergian tuotannossa käytettäviä kuljetuspalveluita. Merkittävä osa kuljetuselinkeinosta on metsätalouteen sidoksissa.

Toimivat kuljetuspalvelut ovat myös edellytys menestyksekkäälle metsätaloudelle. Vähäisiä lyhyen matkan traktorikuljetuksia lukuun ottamatta käytännössä kaikki puutavara lähtee metsästä autokuljetuksena. Osa metsästä lähteneistä kuljetuksista suuntaa suoraan tuotantolaitoksille, osa terminaaleihin, joista puun matka jatkuu milloin rauta-, milloin edelleen kumipyörillä tai suosiotaan nostavana uittona kohti tuotantolaitosta.

Jotta puu saadaan metsästä jalostettavaksi, tarvitaan asialle omistautuneita kuljetusyrittäjiä ja ammattinsa osaavia kuljettajia. Raakapuukuljetukset eivät ole kaikkein helpoimpia kuljetuksia, mitä autoilla tehdään.

Orastava kuljettajapula

Jo vuosia alalla on kannettu huolta kuljettajien saamisesta puukuljetuksia hoitamaan. Kuljettajapula ei viime aikoina ole ollut kaikkialla Suomessa aivan tavaton, mutta talouden hienoisena alkanut kasvu ja sen myötä rakentamisen vilkastuminen tulee arvioiden mukaan muuttamaan tilanteen. Rakennusala on perinteisesti houkutteleva alanvaihtoa harkitseville kuljettajille.

Kuljettajien saatavuudessa on myös haasteena se, että kysyntä ja tarjonta eivät kohtaa maantieteellisesti. Harvaan asutuilla alueilla ei välttämättä asu riittävästi sellaisia ihmisiä, jotka kykenisivät puuauton rattiin.

Myös yrittäjien määrä on vähentynyt puukuljetusten suoritealalla. Perinteisesti raakapuuta ovat ajaneet pienet, ehkä kahden tai kolmen auton yritykset, mutta viime vuosina yrityskoko on kuitenkin kasvanut. Yli kymmenellä puuautolla operoivia kuljetusliikkeitä on Suomessa jo useita.

Yhtenä syynä yrityskoon kasvuun on se, että yhä useammin ikääntyvällä yrittäjällä ei ole jatkajaa yritykselle, ja yritystoiminta loppuu. Koska puut on kuitenkin ajettava, muut alalla olevat yritykset laajentavat tarpeellisessa määrin liiketoimintaa.

Raakapuukuljetuksissa on toimintaympäristö muuttunut yhä pidemmälle viedyn tehokkuustavoitteen myötä. Monien mielestä se on johtanut nopeisiin ja suuriin kuljetusten kysynnän vaihteluihin. Se suosii suurempaa yrityskokoa, sillä jos yhden auton ajot loppuvat kuukaudeksi, on tilanne kymmenen auton yrityksessä ehkä jollain tavalla helpommin hoidettavissa kuin yhden auton yrityksessä.

Nykytilanteessa kuljetusyrittäjäksi ryhtyminen niin sanotusti puhtaalta pöydältä on haasteellista millä tahansa suoritealalla, eikä vähiten raakapuun kuljetuksissa. Yrittäjyydestä haaveilevalla on oltava ammattitaitoa, innokkuutta, työtä tiedossa, laskukoneen käyttötaitoa, ja silti riittävän rahoituksen saaminen kaluston hankintaan ja toiminnan aloittamiseen voi olla haasteellista.

Yrittäjiä alalle kuitenkin kaivataan tulevaisuudessakin, sillä Suomi elää metsästä. Metsän tuotto ei muutu suomalaisten hyvinvoinniksi, ellei puu liiku jalostettavaksi ja edelleen lopputuotteena käyttäjille.

Keväisiä kelejä!




Lue seuraavaksi