Blogi

5G on täällä

Esineiden (ja koneiden) internetin mahdollistava 5G on uuden sukupolven mobiiliverkko, jota rakennetaan parhaillaan. Ainakin suuriin kaupunkeihin kuten Helsinkiin, Tampereelle ja Turkuun uutta teknologiaa on jo valjastettu jossain määrin käyttöön.

Tammikuussa 2019 DNA nimittäin avasi 5G-verkon Helsingin ydinkeskustaan. Turun Kupittaan ja yliopiston alueelle rakennettiin kevään 2019 aikana pohjoismaiden laajin 5G-verkko. Turun kaupungin ja Elisan kolmivuotisessa yhteishankkeessa on tarkoitus myös kokeilla etäohjattavia robottibusseja.

Esineiden internet (Internet Of Things) kytkee myös maarakennuskoneet osaksi tietoverkkoja.

Verkot tulevat yleistymään kuluttajakäytössä, kun 5G:tä tunnustavia laitteita tulee enemmän saataville. Tänä vuonna esimerkiksi 5G-puhelimia onkin odotettavissa reilusti markkinoille eri valmistajilta.

Uuden teknologian nimeen vannovat jo muutkin kuin nettipelejä pimeän huoneen nurkassa taituroivat teininörtit tai suoratoistopalveluissa ne, joille 4K-tarkkuus elokuville ei riitä. 5G:n teoreettinen nopeus on noin 10 kertaa enemmän kuin käytössämme olevalla 4G-verkolla. Kelpaa siinä karvantarkalla grafiikalla ammuskella örkkejä biteiksi.

Mutta myös moni elinkeinoelämän ala odottaa uutta nopeampaa ja varmempaa yhteyttä. Näin myös rakennus- ja asiaan jo vahvasti paneutunut kaivosala.

Baumassa 2019 allekirjoittanut pääsi kokeilemaan miltä tuntuu, kun Saksassa vääntelee vipuja ja kauha heiluu Koreassa. Todellista etätyötä. Tämänkin mahdollistaa 5G.

Viime vuonna Baumassa Doosanin osastolla oli esillä kaivukonesimulaattori, jossa vipuja heiluteltiin Münchenissä, mutta kauha heilui Koreassa. Allekirjoittanutkin otti tyypit. Pieni viive järjestelmässä oli, mutta muuten se toimi suhteellisen hyvin.

Kaivosala odottaa malttamattomana 5G:tä. Kaivoksissa miehittämättömät koneet toimivat usein syvällä maan alla, jotkut jopa reilusti yli kilometrin syvyydessä. Vahvan mobiiliyhteyden ylläpitäminen on välttämätöntä, jotta koneet pystyvät kommunikoimaan toistensa kanssa syvällä maaäidin povessa. 5G pienentää vasteaikoja huomattavasti.

Toimiva langaton yhteys mahdollistaa myös koneiden reaaliaikaisen ajamisen konttorilta käsin sekä myös tehokkaan etävalvonnan. Sen avulla voi ennakoida kunnossapidon tarpeen, valvoa koko toiminnan tuottavuutta, ylläpitää koneen optimaalista käyttöaikaa. Ja mikä tärkeintä, vähentää kustannuksia.

Volvo esitteli jo vuonna 2016 lehdistölle miehittämättömiä koneitaan. Pyöräkuormaaja ja dumpperi työskentelivät ilman kuljettajia.

Volvo on jo pitkään testannut 5G:n mahdollisuuksia esimerkiksi miehittämättömien koneiden etäkäytössä. Kahden vuoden ajan Volvon insinöörit ovat tehneet asian tiimoilta yhteistyöprojekteja sellaisten yritysten kuten ABB:n, Bolidenin, Ericssonin ja Telian kanssa. Volvon johdolla on viety myös eteenpäin pilottihanketta (PIMM) osana kaivosteollisuuden viestinnän kehittämishanketta.

Bolidenin kaivoksessa on ajettu maan päältä muun muassa miehittämätöntä pyöräkuormaajaa 5G:n avulla 1 312 metrin syvyydessä. Sandvik ja Nokia tekevät asian tiimoilta yhteistyötä jo testikaivoksessa Tampereella. Tänä vuonna tulemme näkemään paljon erilaisia 5G:tä hyödyntäviä uutuuksia. Niitä kohti.

5G tuo aivan uudet mahdollisuudet maanalaisissa kaivoksissa työskentelylle.

Lue seuraavaksi