Uutiset

Autot

VTA Tekniikan ajoonvalmis kylmäkuljetusauto – oikein mitoitettu lopputulos

Kuvassa kaksi Sprinter-kylmäkuljetusautoa, joista korkeampikattoisessa lauhdutin on upotettu katon sisään asennettuun upotuskaukaloon ja toisessa matalampikattoisessa se on asennettu suoraan katolle.

 VTA Tekniikan yhteistyökumppani kylmäkuljetusautojen valmistuksessa on Viron Kumnassa toimiva Bennett As, joka on erikoistunut erilaisiin pakettiautomuunnelmiin ja lasikuitumuottitöihin. Muotissa vedettyjä lasikuituosia on kylmäkuljetusautossa muun muassa: takaoven kehä, sivuliukuoven reunus, lokasuojakotelot ja lauhduttimen upotuskaukalo. Lisäksi yrityksellä on oma alipainepöytä, jossa eriste-elementit liimataan itse. Tämän ansiosta seinärakenteisiin voidaan vaikuttaa, kuten esimerkiksi sidontakiskojen vahvikkeisiin. Tarvittaessa kuormatilat voidaan jakaa kahteen osastoon siirrettävällä väliseinällä, jolloin voidaan kuljettaa samassa kuormassa pakasteita ja viileitä tavaroita tai viileitä tavaroita ja kuivatavaraa.

Kuormatilan rakenne

Kylmäkuljetusauton valmistaminen lähtee liikkeelle syöttämällä kyseessä olevan ajoneuvon merkki sekä kuormatilan mitat ja haluttu lopputulos jäähdytystehon suhteen, jolloin ohjelma laskee k-arvon. Käytännössa koreja valmistetaan eristyksen mukaan kolmea eri tyyppiä: kevyesti eristetty, viileäkori ja pakastekori. Ohjelma antaa vaatimukset täyttävät eristemitoitukset ja oikean kokoisen kylmäkoneen tyypin.

Ohjaamon ja kuormatilan välinen alkuperäinen väliseinä jää paikoilleen ja eristys asennetaan sen päälle. Viileäkuljetuksissa, k-arvo alle 0,7 W/m² eristeenä käytetään 50 mm Styrofoam-eristettä, jonka pintaan on alipaineessa liimattu 1,6 mm lasikuitulaminaatti. Kylmäaine- ja lauhdevesiputket sekä sähkökaapelit on upotettu keskelle etuseinäelementtiä.

Sivuseinissä korirakenteiden välit on ensiksi täytetty muotoon leikatuilla Styrofoam-kappaleilla, jonka päälle asennetaan vastaavan vahvuiset eriste-elementit kuin etuseinäänkin. Etu- ja sivuseinissä on pinta-asenteiset sidontakiskot 700 mm korkeudella lattiasta sekä alumiiniset 300 mm korkeat alhaalta pokatut potkupellit. Sidontakiskojen kiinnitys on vahvistettu 200 mm korkealla vanerisoirolla, joka on liimattu lasikuitulaminaatin taakse.

Myös katon osalta rakenne on samanlainen kuin seinissä. Ainoastaan höyrystimen kohdalla on katossa 12 mm vanerisoirovahvikkeet sekä paikat ja putkitukset led-valaisimille, joita on yksi edessä ja toinen takana.

Lattiaelementissä on alimmaisena 6 mm vaneri, jonka päällä on 20+50 mm Styrofoam-eristys ja päällimmäisenä taas 12 mm vaneri. Lattian kulutuspinta on tehty uretaanimassalla märkävaluna – ensiksi 2 mm kerros ja sen päälle 1 mm kerros, joka on karhennettu. Optiona lattiaan saa myös 3,5 mm rihla-alumiinilevyn sekä kolme paria kuormansidontalenkkejä.

Takaoviin on asennettu muotissa valmistetut eristyselementit ja lasikuidusta valmistettu takakehä, joka tulee kauttaaltaan 50 mm sisäänpäin. Kehän ja ovien välissä on kumitiiviste. Myös sivuliukuovi on sisältä eristetty ja pinnoitettu lasikuitulaminaatilla.

Viileäkoreille saa virallisen FNA-luokituksen (ATP-todistus), kuten myös pakastekoreille FRC-luokituksen, joka on kuitenkin vielä jokseenkin arvokas, koska jokainen ajoneuvo mitataan yksilönä. Pakastekorien eristeenä käytetään Styrofoamin sijasta uretaania, jotta saadaan riittävä K-arvo ja lisäksi sivuliukuoven taakse asennetaan saranoitu lisäeristeovi.

Thermo King -kylmäkoneet

Kylmäkuljetusautoissa käytetyt kylmäkoneet ovat VTA Tekniikka Oy:n maahantuomia ja markkinoimia Thermo King V 200 ja V 300 -kylmälaitemalleja teholuokissa 1000-3400 W. Yleisin malli on Thermo King V 300, josta on neljä eri versiota: V 300 10 (jäähdytys ajon aikana), V 300 20 (jäähdytys ajon aikana sekä verkkovirralla), V 300 30 (jäähdytys ja lämmitys ajon aikana ja jäähdytys verkkovirralla) sekä V 300 50 (jäähdytys sekä lämmitys ajon aikana ja verkkovirralla). Verkkokäyttö on mahdollista sekä 230 V että 400 V jännitteellä. Kaikissa koneissa käytettävä kylmäaine on tyypiltään R404 A. Lämmitystehot näissä suoravetoisissa malleissa ovat olleet rajalliset, mutta siihenkin on tulossa parannus marraskuun lopulla markkinoille tulevien uusien mallien myötä. Myös sähkökäytöllä koneiden teho on karkeasti noin 20 prosenttia pienempi kuin ajossa. Thermo King -kylmäkoneiden käyttöpaneelit ja raportointitulostimet asennetaan auton ohjaamoon sopivaan paikkaan. Ostajan kannalta Thermo King on turvallinen valinta, koska Suomessa sillä on 19 huoltopistettä eri puolilla maata. Näitä pienempiä Thermo King -kylmäkoneita myy kuusi liikettä.

Kylmäkuljetusautot tehdään usein korkeista koriversioista, jolloin lauhdutin upotetaan sille tehtyyn ”ammeeseen” ohjaamon katolle, jotta auton korkeus ei kasva entisestään. Tällöin tosin katto joudutaan verhoilemaan uudestaan sisäpuolelta. Bennett As:n tehtaalle kylmäkoneet menevät suoraan Barcelonan tehtaalta Espanjasta ja siellä ne asennetaan valmistajan antamien ohjeiden mukaan.

www.vta-tekniikka.fi

 

Miika Nyrö

 

Lue seuraavaksi