Uutiset

Autot

Sähkö-Vitolla päästötöntä jakelua

Mercedes-Benz Vito E-Cell avaa uuden luvun jakeluliikenteen ja tavara-autojen kehityksessä. Se on ratkaisu kaupunkien sisäiseen jakeluliikenteeseen ja liikkumiseen alueilla, joilla autoilua on rajoitettu. Äänettömänä ja päästöttömänä se soveltuu mainiosti myös yöllisiin jakelutehtäviin kaupunkikeskustoissa. Sähkökäyttöisten ajoneuvojen hankintaa suositaan muun muassa kannustimilla ja alhaisemmilla pysäköintimaksuilla useissa eri maissa, joskaan ei Suomessa.

Sähkökäyttöiset Vitot valmistetaan Mercedes-Benzin tehtaalla Vitoriassa Espanjassa samalla tuotantolinjalla muiden Vitojen kanssa. Ensimmäinen 100 kappaleen sarja on ollut vuoden 2010 aikana koekäytössä Berliinissä ja Stuttgartissa yhteistyössä Vattenfall- ja EnBW-energiayhtiöiden kanssa. Seuraavaksi markkinoille tuodaan 2000 auton sarja eurooppalaisten asiakkaiden käyttöön.Kenttäkoevaiheeseen osallistuvat asiakkaat vuokraavat Vito E-Cellit käyttöönsä neljäksi vuodeksi täydellä huoltoleasingsopimuksella. Jokaisella autolla ajetaan noin 80 000 kilometriä, joten koko ajalta sähkömoottorilla varustetusta pakettiautosta kertyy yhteensä kahdeksan miljoonan kilometrin käyttökokemukset.Vaikka VitoE-Cell edustaa tämän hetken moderneinta sähköajoneuvoteknologiaa, on Mercedes-Benzillä alalta jo vuosikymmenten kokemus. Ensimmäisen sähkökäyttöinen Mercedes-Benz -pakettiauto valmistui nimittäin jo vuonna 1972. Tämän jälkeen tapahtunut akkuteknologian kehitys on tuonut mukanaan pidempiä toimintasäteitä ja suurempia kantavuuksia.

Vito E-Cell vastaa lähes kaikissa suhteissa 4- tai 6-sylinterisillä dieselmoottoreilla varustettuja Vito-malleja. Dieselmoottoristen autojen käyttökulut ovat kuitenkin – sähköenergian hinnasta riippuen – jopa 4–7 kertaa sähkökäyttöistä versiota korkeammat.

Vääntövalmis sähkömoottori erottaa Vito E-Cellin

Vito E-Cellin toimintasäde yhdellä latauksella on noin 130 kilometriä, mikä ylittää tyypillisen jakeluauton päivittäin ajaman matkan. Tyypillisesti keskustajakelua tekevät ajokit liikkuvat päivän aikana 50-80 kilometrin taipaleen. Akkujen pitkän kestoiän ja toimivuuden takaamiseksi on auton huippunopeus rajoitettu 80 kilometriin tunnissa.

Sähkömoottorin jatkuva teho on 60 kW hetkellisen tehon ollessa 70 kW, vääntömomentti on puolestaan 280 Nm. Koska koko vääntömomentti on käytettävissä välittömästi moottorin käynnistymisen jälkeen, tarjoaa sähkömoottori kaupunkiajoon perinteisen dieselmoottorin tai jopa tätä paremman dynaamisen suorituskyvyn.

Muista Vito-versioista poiketen E-Cell on etuvetoinen ja vaihteisto yksiportainen. Malli perustuu Viton keskipitkään, akseliväliltään 3200 mm versioon. Kokonaismassaltaan 3050 kilon ajokin kantavuus on 900 kiloa, mikä on samaa luokkaa diesel-mallien kanssa. Kahdella sivuliukuovella ja takaluukulla varustetun auton maavara yhdessä lähestymis- ja jättökulmien kanssa ovat lähes yhtäläiset muiden Vitojen kanssa. Kuten muissakin Vitoissa, myös E-Cellissa on täydellinen ESP-ajovakauden hallintajärjestelmä, ABS-jarrut sekä turvatyyny kuljettajalle. Lisäturvaa tuovat etumatkustajien turvatyyny yhdessä näytöllä varustetun peruutuskameran ja peruutushälyttimen kanssa.

Akut ladataan kuudessa tunnissa

Vito E-Cellin voimantuotto perustuu yksinomaan nykyaikaisiin litium-ioniakkuihin, joten auto on täysin riippumaton nestemäisistä tai kaasumaisista energianlähteistä. Akkujen 36 kWh:n kapasiteetista 32 kWh eli 90 prosenttia käytetään ajoneuvon liikuttamiseen. Käyttöjännite on 360 V ja sähkövirta 12 A. Lattian alle, normaalin polttoainetankin paikalle sijoitettu akkupaketti koostuu 16 moduulista ja kaikkiaan 192 kennosta. Kun akut eivät ole käytössä tai turvatyynyt laukeavat, kytkeytyy korkeajännite automaattisesti pois päältä. Akut ovat myös törmäyssuojattuja.

Latausjohdon pistoke sijaitsee auton vasemmalla puolella, B-pilarin alaosassa – paikassa jossa normaalisti sijaitsee polttoainetankin täyttöaukko. Vito E-Cellin tyhjentyneet akut voidaan ladata 380/400 V virralla ja 6,1 kW teholla täyteen kuudessa tunnissa. Akkujen lataustasosta riippuen aika voi olla myös lyhempi. Lataus onnistuu myös kotioloissa 230 V virralla, jolloin latausaika kaksinkertaistuu. Toimintamatkan pidentämiseksi akut latautuvat lisäksi hiljennettäessä vauhtia ja moottorijarrutuksen aikana.

Vito E-Cell on varustettu älykkäällä latauksen ohjausyksiköllä, joka laskee tarvittavat latausvälit ja -ajat asiakaskohtaisesti auton käyttöprofiilin perusteella. Tämä rajoittaa osaltaan sekä CO2-päästöjä että kustannuksia, koska lataukset voidaan ajoittaa esimerkiksi halvan yösähkön tai verkon alhaisen kuormitustason mukaan. Tällä on vaikutusta Vito E-Cellin elinkaarensa aikana synnyttämiin kokonaispäästöihin sekä akkujen kestoikään. Latausaikojen valinta onnistuu myös autokohtaisesti monitoimiohjauspyörän ja kojelaudan näppäimillä.

Vito E-Cell on markkinoilla tällä hetkellä Saksan lisäksi Ranskassa, Iso-Britanniassa, Alankomaissa, Espanjassa, Tanskassa ja Ruotsissa. Ensiesiintyminen Suomessa tapahtui syyskuun alussa Fortumin uuden latausaseman avajaisissa Espoon Keilaniemessä. Sähkökäyttöisen Viton myynnin aloituksen aikataulu suomalaismarkkinoilla vahvistuu myöhemmin.

Pikalatausasemalla nopeampia latauksia

Fortum avasi syyskuun alussa Keilaniemen pääkonttorinsa edustalle näyttelyn, jossa testataan erilaisia sähköajoneuvojen latausasematyyppejä. Uudet pikalatausasemat lyhentävät sähköautojen vaatiman nykyisen 6–8 tunnin latausajan noin 15–20 minuuttiin. Esittelyalueelle on asennettu myös ultranopea latausasema, joka voi lyhentää kaupalliseen käyttöön tullessaan sähköautojen latausajan jopa 5 minuuttiin. Keilaniemeen asennetut pikalatausasemat toimivat muun muassa autojen maahantuojien testikäytössä.

”Sähköautot rynnistävät Pohjoismaihin voimakkaasti vuoden 2012 aikana. Olemme näyttäneet yhdessä Metropolia ammattikorkeakoulun kanssa, että sähköauton lataaminen 5–10 minuutissa on mahdollista jo nyt. Tulevaisuus on siis jo täällä”, sanoi Johan Ander, Fortumin Charge & Drive -liiketoiminnasta vastaava johtaja avajaistilaisuudessa.

Sähköautojen latausinfrastruktuuria kehittävä Fortum tuo markkinoille uuden Charge & Drive -konseptin, joka tarjoaa sähköautojen latauspalveluita yrityksille ja kunnille. Fortum Charge & Drive on sekä sisä- että ulkotiloihin soveltuva avaimet käteen -ratkaisu, jossa Fortum huolehtii asiakkaansa latauspisteen asentamisesta, sähköstä, ylläpidosta ja häiriöpalvelusta. Tällä hetkellä Fortumilla on Pohjoismaissa jo yli 100 julkista latauspistettä.

Lue seuraavaksi