Uutiset

Autot

Nopeaa keveyttä alumiinilla

Nastolalainen Alusal Oy on uusi toimija päällirakentamisen saralla, joskin alumiiniosaamista tällä päijäthämäläisellä perheyrityksellä on kohta jo kolmen vuosikymmenen ajalta. Yrityksen ominta aluetta on rakennusteknisten ovi- ja ikkunaratkaisujen suunnittelu ja valmistaminen, mutta viime kesästä alkaen suunnitteluosastolla on piirretty entistä useammin myös pyörien päälle asennettavia ratkaisuja.

”Tarkoituksenamme on suunnitella ja valmistaa yhteistyökumppaneiden kanssa asennusvalmiita lava- ja umpikoriratkaisuja, joiden valmistuksessa käytetään mahdollisimman paljon alumiinia”, kertoo päällirakennemyynnistä vastaava Timo Viljanen, joka on työskennellyt alumiinirakenteiden parissa useiden vuosien ajan.

Viljasen mukaan alumiinin käytöllä saavutetaan perinteisiin materiaaleihin verrattuna useita etuja, joista merkittävin on keveys. Myös alumiinirakenteen korjaaminen ja käyttöiän päättymisen jälkeen tapahtuva kierrätys ovat erittäin helppoja työvaiheita. Viljasen mukaan rakenteiden kokoamisessa käytetään enimmäkseen pulttiliitoksia, jotka mahdollistavat helpot vauriokorjaukset. Teräsrakenteen korjaaminen sitä vastoin vaatii lähestulkoon aina vauriokohdan puhdistamista, hitsaamista ja maalaamista tai sinkitystä, jotka kaikki lisäävät työhön käytettävän ajan määrää.

Viime kesänä alkanut lavarakenteiden kehitystyö on edennyt jo tuotantoasteelle. Tähän mennessä nastolalaisyrityksen toimitiloissa on valmistettu lähinnä sähkö- ja energialaitoskäyttöön soveltuvia lavoja.

”Kokemustemme perusteella alumiinirakenteinen lava on teräsrakenteista lavaa keveämpi, mikä on erittäin olennainen asia käytön kannalta. Sähkölaitosajoneuvon runsaasta varustelusta johtuen kantavuutta ei ole koskaan liiaksi”, muistuttaa suunnittelusta vastaava Jaakko Lappalainen.

Nopeutta läpimenoaikoihin

Varsinkin sähkölaitosajoneuvojen päällirakenteet on totuttu kokoamaan ajoneuvon ympärillä, jolloin työtä janoava ajokki toimii rakennusalustana useiden kuukausien ajan. Viljasen ja Lappalaisen tavoitteena on hioa myös päällirakentamisen konservatiivisia toimintamalleja nopeampaan suuntaan.

”Nykyisin käytössä oleva tekniikka mahdollistaa lavan rakentamisen täysin asennusvalmiiksi kokonaisuudeksi myös ilman autoa”, tietää Viljanen, jonka mukaan toimintamallista saadut kokemukset ovat olleet erittäin lupaavia. Ajoneuvon varustamiseen kuluva aika onkin nopeutunut huomattavan paljon aikaisemmin käytetystä. Asennusvalmis lavarakenne pitää sisällään kaikki varusteet kaapistoja ja mahdollista nosturitelinettä myöden.

”Suunnittelu tehdään yhteistyössä asiakkaan ja asennuksen hoitavan päällirakentajan kanssa. Valtaosan komponenteista valmistamme itse, joskin tietyissä kohdissa turvaudumme myös alihankintaan kustannusten ja ajankäytön minimoimiseksi”, valottaa Viljanen Alusal Oy:n toimintatapaa.

Lappalaisen mukaan teollinen valmistustapa dokumentointeineen helpottaa erittäin paljon myös mahdollisia vauriokorjauksia ja myöhemmin tehtäviä tilauksia.

”Kaikista valmistetuista kappaleista on olemassa tarkat piirustukset, jotka löytyvät myöhemmin esimerkiksi runkonumeron perusteella. Piirustusten ansiosta voimme valmistaa vaurioituneen kappaleen tilalle täysin samanlaisen ja kohteeseen varmasti sopivan osan”, muistuttaa Lappalainen dokumentoinnin eduista.

Alusal Oy:n toiminta-ajatuksen mukaan se toimii kiinteässä yhteistyössä useiden päällirakennevalmistajien kanssa, sillä perinteikäs alumiiniosaaja haluaa keskittyä vain ydinosaamisalueeseensa eli lavarakenteen suunnitteluun ja valmistamiseen.

Ari Perttilä

Lue seuraavaksi