Uutiset

Autot

Muistojen koulutie

 

Vuodesta 1921 eteenpäin kertovaan näyttelyyn on rakennettu koululuokat kolmelta eri ajanjaksolta; Näyttelytiloista löytyy kiertokoulun ohella näyttävät opinahjot sekä 1950-luvulta että 1990-luvun alusta. Yleisön nähtäville on tuotu myös eri ajanjaksoilta kerättyjä koulukirjoja, joita on saatu näyttelyyn syksyllä 2008 julistetun keräyksen myötä.

Tänä vuonna 70 vuotta täyttävä Liikenneturva on tehnyt arvokasta työtä Suomen koululaitoshistorian aikana lasten liikenneturvallisuuden kehittämiseksi. Niinpä näyttelyssä esitellään myös Liikenneturvan vuosien saatossa kouluille ja oppilaille liikennevalistuksessa käyttämää valistusmateriaalia. Esillä on muun muassa opetusfilmi Lapsemme liikenteessä vuodelta 1952.

Koulumatkojen pituus on ollut yksi koululaitoksemme haasteista. Tästä huolimatta kouluun kuljettiin lähinnä jalkaisin ja talvella hiihtäen. Myöhemmin matka taittui koulukyydein tai autolla. Yleisön ihailtavina on monenlaisia koulumatkan taittamiseen käytettyjä kulkuvälineitä; suksia, pyöriä, mopoja, potkukelkka, trolleybussi, takseja, henkilöautoja, lossi ja reki.

Näyttelyssä on esillä myös pääkaupunkiseudulta tuttu ”ratikka”, ”rollikka” sekä syrjäseutujen kulkuri eli postilinja-auto, kaikki merkittäviä koulukyyditsijöitä. Laajassa näyttelyssä ei ole unohdettu myöskään koulumatkan toista päätä, eli kotia.

 

 

Lue seuraavaksi